Eladtak egy egész falut: 155 millió forintba került

Pénzcentrum2012. május 28. 19:09

Elkelt a februárban eladósorba került francia falu, árverésen vette meg 520 ezer euróért (155 millió forint) egy amerikai fotóművész.

Pénzéért 21 épületet kapott - köztük egy XIII. századi kastélymaradványt -, egy kápolnát, uszodát, több teniszpályát. A falu neve Courbefy, Limousin vidékén van, Limoges-tól 50 kilométerre. Valamikor 200 lakosa volt, aztán az 1970-es években kezdett elnéptelenedni. A kilencvenes években felmerült, hogy üdülőfaluvá alakítják, ám ennek költségei túl magasak lettek volna, és letettek a tervekről.

A falu végül csak a második árverésen kelt el - az első februárban volt, akkor nem akadt rá vevő. Most viszont a kikiáltási árnál 200 ezerrel több eurót adott érte a dél-koreai származású fotós. Hogy mit akar a településsel, még nem tudni. További két licitáló volt, egy belga és egy ír, utóbbi tévés valóságshow helyszínének szemelte ki.

A dél-nyugat-franciaországi Limousin régióban található Courbefy falu története legalább a XIII. század közepéig nyúlik vissza, ekkor épült a tengerszint felett 550 méteren található fennsík szélén álló vár, amelyről a falu a nevét kapta. A falu egyébként mindössze 50 kilométerre található a régió székhelyétől, Limoges-től és vonattal kevesebb, mint négy órára Párizstól.


A kilencvenes években még felmerült, hogy üdülőfaluvá alakítják, ám ennek költségei túl magasak lettek volna, és letettek a tervekről. A szomszéd településeken élők szerint most tolvajok és iszákosok húzzák meg magukat a faluban, amúgy kísértetjárta hely benyomását kelti. A vétel iránt érdeklődőknek e hét péntekig kellett ajánlatot tenniük.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Komplett falvak árusítása nem teljesen egyedülálló Európában. Tavaly novemberben Angliában kínáltak megvételre egy 14 házas falut 25 hektár földdel York városának külterületén, áprilisban pedig Olaszországban jelent meg az ingatlanpiacon egy 11 házas falu Abruzzo vidékéről.

 

Címkék: