Hol éri meg lakást venni Pest környékén?

Pénzcentrum
2011. február 13. 14:02

A Budapest környéki lakáspiacot tekintve elmondhatjuk, hogy Szigetszentmiklós jól tartja magát, Pomázon viszont nagyot estek tavaly a kínálati ingatlanárak - áll a Thesys Csoport elemzésében. Az elemzés 4 agglomerációs település ingatlankínálati árait vizsgálta meg 2009 második negyedéve és 2010 második negyedéve között.

Bár ha csupán a négyzetméter árakat nézzük, akkor még mindig drágább Budaörs és Törökbálint, Szigetszentmiklós jól tartja magát, gyakorlatilag stabilak maradtak az árak az elmúlt egy évben - derült ki a Thesys Csoport elemzéséből. A vizsgálathoz csak az adott településeken, az 1200 négyzetméternél kisebb telekkel rendelkező, 75-150 négyzetméter közötti alapterületű, családi kategóriájú házakat vették figyelembe.

A 4 település mindegyike jó közlekedési lehetőségekkel rendelkezik Budapest felé, éppen ezért kedvelt célpont volt az elmúlt években, emellett nagyjából hasonló méretűek és adottságúak. A különbség csupán annyi, hogy míg Törökbálint és Budaörs régóta népszerű célpontja a városból kiköltözőknek, addig Pomáz és Szigetszentmiklós az utóbbi években lett kedvelt. Budaörs és Törökbálint kínálati árai a vizsgált időszakban szinte teljesen együtt mozognak, ugyanez ez a többi település relációjában nem mondható el. Budaörsön a kínálati árak 2009 második negyedéve és 2010 második negyedéve között mintegy 3,9 százalékkal estek, Törökbálinton ennél minimálisan nagyobb, 4,3 százalékos volt a kínálati árak esése.

 


Feltűnő, hogy Szigetszentmiklóson a válság ellenére szinte stagnáltak az eladni kívánt lakások kínált árai, a változás mindössze 0,7%-os, ami egyfajta stabilitást mutat. Ezzel szemben Pomázon a kínálati árak, a vizsgált egy évben 14,7%-ot estek, ami komolyabb mértékű az előzőekhez képest. Az is látható, hogy Pomáz kivételével a másik három település a vizsgált időszakban egy darabig tartotta árait, 2009 harmadik negyedévére kisebb mértékű pozitív irányú elmozdulást is mutattak az eladási árak. A vizsgált időszak végére viszont mind a 4 településen inkább felfelé mutató változások látszottak. Emellett a kínálati árakat nyilván befolyásolta a devizahitelezés további szigorítása, ami miatt a hitelezési piac tovább szűkült. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?