Jönnek a diszkontált lakásárak?

Pénzcentrum
2008. október 7. 12:54

Sokan azt mondják, hogy most jön el az igazi verseny ideje, amikor mind a pénzük után futó bankok, mind a fejlesztők új pénzügyi és marketingtechnikákat kénytelenek bevetni a túlkínálatosnak tűnő lakóingatlan piacon.

Borics Zoltán, a Mareco Ingatlan Zrt. vezérigazgatója szerint a mostaninál sokkal jobban elterjedhet, hogy a teljes összeg 80-90 százalékát csak a lakás átadásakor kell kifizetni. Ez ma még nem általános, mert egy jó projekteknél most is viszonylag kényelmesen el lehet adni a lakásokat. Azonban ha az ügyfelek megismerik ennek a konstrukciónak az előnyeit, akkor általánosan el fog terjedni, mert egyik fejlesztő sem maradhat ki a sorból.

A Mareco véleménye szerint, ezenkívül legalább három olyan új elem várható, amely nyugat-európai országokban vagy a tengerentúlon már évek óta bevetett értékesítés ösztönző eszköz. 

Diszkontált lakásárak

Hamarosan jöhetnek a diszkontált lakásárak, ami azt jelenti, hogy a tervasztalról való vásárláskor ténylegesen nyomott áron, az aktuális piaci árhoz képest 10-20 százalékkal olcsóbban lehet majd hozzájutni a lakáshoz. A gyorsan döntő vásárlók így 20-30 százalékos árelőnyt is képesek lesznek érvényesíteni, amikor a befejezést követően újraértékesítik lakásaikat. 

Amit lehet bérbe adnak, és nem eladnak

Egy másik technika is előtérbe fog kerülni. Nem kell majd kötelezően megvenni a garázst, felszíni beállót, vagy a tároló helyiséget, hanem határozott időre bérleti szerződést lehet kötni a beruházóval ezek használatára. Ennek az a lényege, hogy ezáltal több millió forinttal is csökkenhet a vásárláskori vételár összege, miközben a vevő bérleti díj ellenében használhatja ezeket a területeket és később, a kifizetett bérleti díj beszámításával meg is vásárolhatja őket. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fejlesztő is hitelt ad

Végül, de nem utolsósorban jönni fognak az úgynevezett fejlesztői hitelek, mint igazi csodafegyverek. Sokféle konstrukciót dolgoztak már ki erre a világban, melyeknek egy közös vonásuk van: a vevő sajáterején és az általa felvett vásárlási hitelen túlmenően az eladó, esetünkben a beruházó is további forrásokat biztosít a vásárláshoz a vevő számára. Lehetőséget teremtve ezáltal, mondjuk még egy szobányi terület megvásárlására.

Borics Zoltán véleménye szerint az újépítésű lakásépítés mindig is a lakáspiac motorja és technológiai innovátora. Ha egy adott szinten telítődik a piac, és lelassul az értékesítés, mindig képes új és újabb marketing és finanszírozási technikákat bevetni. Rávenni akár a finanszírozó pénzintézeteket is a paradigmaváltásra. Hisz végső soron a lakáspiac minden szereplője ugyanabban érdekelt: hogyan lehet még több lakást eladni?!

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?