Meglepetés! Sitt a föld alatt...

Pénzcentrum
2008. szeptember 24. 10:00

Ahogyan az emberi kapcsolatokra, úgy a kertekre is igaz, hogy csupán lakva ismerszik meg, így csak többhetes együttlétet követően lehet arra rájönni, miért foltos a fű, vagy miért pusztul ki mindig egy bizonyos helyen a palánta - írja a Népszabadság.

A mások által már lakott ház melletti régebbi kerttel egyszerűbb a helyzet, így még a nem hozzáértő is felmérheti, mit várhat el a kerttől, vagy folytatja, amit az előző tulaj megkezdett, vagy teljesen új kertet épít. Az új házaknál viszont már bonyolultabb a helyzet. Szerencsésebb esetben a kivitelező a kert berendezéséről is egyeztet a leendő tulajdonossal, azonban ha ez nem történik meg, akkor a házhoz, házrészhez tartozó kert olyan lesz, amilyet a tervező akart, vagy ahogy sikerült a gyepet elvetni, a fákat, cserjéket elültetni.

Itt újfent a szerencsére van szükség, ugyanis, ha ezt profi tervezte és végezte el, akkor várhatóan nem lesz gond, ha viszont nem, akkor például az építési vállalkozó tette ezt meg, akinek csak annyi számít, hogy az eladáskor pofásan nézzen ki a telek. Ha még az építkezés előtt tudunk egyeztetni, úgy még időben szóljunk, mi az, amit ne írtsanak ki a kertből, így óvjuk meg a fákat, hiszen nekünk akár évekbe, évtizedekbe is telhet, mire újra ekkora fánk lesz.

A legtöbb új építésű ház melletti kertről első körben azt kell megtudni, hogy a talaj előkészítését, a növények telepítését, a műszaki tárgyak építését ki végezte. A legtöbb baj akkor fordulhat elő, ha nem profi kertészeket alkalmaznak, ha nem megfelelő a gyep talajának előkészítése, nem a kert használatának megfelelő fűmagot vetnek, rosszul kezelik, vagy raktározzák az évelő növényeket, s nem mindig a megfelelő módon készítik a kiülőket, játszó eszközöket, vízi kerteket, öntözőberendezéseket.

Amit nem árt jól megjegyezni, hogy a növényekre eredési, műszaki, épített dolgokra pedig 1 éves teljes körű garancia jár. Az olyan, egyedileg beazonosítható műszaki berendezésekre, mint a telepített öntöző, vagy medence több éves garancia is jár, melynek azonban az a feltétele, hogy a gyártó előírásai szerint történjen a beépítés, és értelemszerűen így is használják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bajok azonban nem az első hetekben derülnek ki, különösképpen akkor, ha késő ősszel költöznek az új lakásokba. Nem egyszerű például eldönteni, hogy a telepítést követően fél évvel mi történt a foltosodó gyeppel, vagy kinek a hibája, hogy minden harmadik növény kiszárad a sövényben. Egy ásó segítségével átvételkor megállapíthatjuk, hogy a gyepet az építés közben halmozódó, szétterített sittre, hulladékra vetették, vagy nem lesz vele baj.

Az előre elkészített kertekbe ültetett tűlevelűeket, tujákat is érdemes megvizsgálni, egy óvatos mozdulattal meg kell markolni, s meghúzni a fiatal növényt, melynek nem lenne szabad kijönnie a földből.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?