6 °C Budapest

Elfogadták az átdolgozott Balaton-törvényt!

Pénzcentrum
2008. szeptember 23. 12:11

Az Országgyűlés tegnap, 2008. szeptember 22-én ismét nagy többséggel, kormánypárti és ellenzéki összefogással, nemzeti kincsünk a Balaton érdekében elfogadta az átdolgozott törvény módosítását. A kormány a köztársasági elnök észrevételeit is figyelembe véve terjesztette be az Országgyűlésnek javaslatait, amelyek a korábbinál is nagyobb tekintettel voltak mind a környezet megóvására, mind pedig a balatoni települések érdekeire. A 349 "Igen" szavazattal (a jelenlévő képviselők több mint 90%-a által) elfogadott törvény összhangban van a környezetvédelmi szempontokkal, a háttértelepülések fejlődésigényeivel, és egyértelműen figyelembe veszi az ország teherbíró-képességét is.

Az új törvény értelmében a háttértelepülések közcsatorna hiányában sem esnek el a fejlesztési lehetőségektől, ugyanakkor szigorúan szabályozták a szennyvízkezelésre vonatkozó előírásokat. Ezek között is a zártrendszerű szennyvíztározók építését - mint a beépítésre szánt területeken az építéshez szükséges elégséges feltételt - az új Balaton-törvény a továbbiakban nem fogadja el.

A háttértelepülések az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések létesítéséhez is támogatást igényelhetnek. Ezért a törvény arra kötelezi a kormányt, hogy a "Balatoni Kistelepülések Szennyvízkezelési Program"-jának kidolgozásával és 2012-es megvalósításával a kérdésre megfelelő finanszírozási megoldást találjon. Mindez a korszerű szennyvíztisztító kisberendezések alkalmazását teszi lehetővé a háttértelepüléseken.

A területfejlesztési törvényben már meglévő szabályt eljárási szabállyal kiegészítve a Balaton-törvény egyértelművé teszi, hogy az övezetekben az önkormányzatok csak minimális 5%-os mozgástérben jelölhetnek ki beépítésre szánt területet. Ez garanciát jelent arra, hogy a szennyvízkezelés szempontjából ellátatlan beépített területek nagysága ne növekedhessen.

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?