Kerülik-e a külföldi befektetők hazánkat?

Pénzcentrum
2008. március 17. 13:00

Vajon ki gondolt még akár egy évtizeddel ezelőtt is kelet-európai ingatlanbefektetésre? Tallin, Szófia, Bukarest, Prága, a nyugati ingatlan befektetőknek egyre ment, térkép kellett hozzá, hogy egyáltalán behatárolják, hogy merre is vannak ezek a városok. A nyugati polgárok esetleg a gyermekük lakására, vagy egy csendes üdülőre spóroltak. Néhány év alatt fordult a kocka, nagy változáson ment keresztül a volt keleti blokk, új piacok nyíltak a befektetők számára. A rendszerváltás, az új politikai és gazdasági rendszerek bevezetése vonzóvá tette a régiót, vajon hazánknak milyen a megítélése?

A Szovjetunió felbomlását követően megalakult új államok és a volt szocialista országok mindent megtettek azért, hogy felkeltsék a külföldi ingatlan-befektetők figyelmét. Átalakították a gazdaságukat a nyugati formuláknak megfelelően, nőttek a jövedelmek és az ingatlanárak, csökkentek a kamatlábak és könnyebbé váltak a hitelfelvételi lehetőségek.

A kezdeti érdeklődést gyors fellendülés követte, de az elmúlt évben még a régió két kirakat-országában - Észtországban és Lettországban - is csökkenni kezdtek az árak. Aki 2006-ban beszállt az észt fővárosban, Tallinban egy tervezési fázisban lévő új építésű lakásba, az 10-15 %-ot veszített, mire idén elkészült az épület.

A külföldi befektetők figyelme Lengyelország felé fordult, miután az árak egy internetes ingatlanos portál számításai szerint 51,6 %-ot emelkedtek az elmúlt évben. A sok új építésű lakás teljesen átalakította a lengyel főváros ingatlanpiacát, a használt lakásoknál az árak visszaesése volt megfigyelhető. Nagyon felszöktek az árak a turistacsoportok által kedvelt, festői szépségű Krakkó lakáspiacán is.

Hogy hol érdemes kelet-Európában vásárolni, arról egy új lakásokra specializálódott szakértőt Neil Lewis-t kérdezett meg a Times Online. A szakértő szerint további, de lassuló áremelkedésekre lehet számítani. A régió országai ugyanazt a fejlődési útvonalat járják be, a fejlődő piacokra jellemző hullámzás tapasztalható, a stabil hónapokat mérsékelt időszakok követik, majd újra megélénkül a gazdaság. Amire mindenképpen ügyelni kell, hogy ezekben az országokban a fejlődés a biztonságos politikai és gazdasági környezet kialakítására is vonatkozik. A szakértő szerint jó ötlet lehet Szófia és Bukarest is, mivel a bolgár és a román főváros is a fejlődés korai szakaszában van. Prága és Pozsony már túl van ezen, de még mindig van tere a befektetőknek. Vannak országok, amelyeket nem javasol a szakértő a befektetési céllal lakást vásárlóknak, ide sorolja Magyarországot is a gyenge gazdasági teljesítmény miatt, valamint a balti államokat, mert ott az árak túl gyorsan és túl magasra szöktek. Ez a kijelentés nem vet jó fényt hazánkra, az ottani megítélés szerint még van hová fejlődnünk régión belül is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A City of London egyik szakértője kelet-európai befektetéséről tájékoztatta a Times Online-t. Februárban az értékpapírpiacon megtorpantak az árfolyamok, ennek következtében eladta a részvényeit és 180 ezer font (60 millió forint) értékben vásárolt ingatlanokat a bolgár fővárosban, Szófiában és az erdélyi Brassóban. "Úgy éreztem az ingatlanpiacon nagyobb növekedésre lehet számítani, mint a pénzpiacon. Sok külföldi befektető érkezett az országokba, akik arra számítanak, hogy az országokban sok 20-30 év közötti fiatal él, aki elkezd dolgozni, majd pénzt keres, és jobb életkörülményeket szeretne teremteni, mint amiben felnőtt. "- fejtette ki tapasztalatait.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17