10 százalék alatt nőnek az új lakások árai, jövőre jöhet az igazi drágulás?

Pénzcentrum
2007. október 30. 13:13

Átlagos 5-7 százalékos növekedéssel számol az Otthon Centrum az új lakások piacán az idei évben, mondta el a ma tartott sajtótájékoztatón az ingatlanügynökség vezető elemzője, Valkó Dávid. A jelek szerint a becsült áremelkedés már megvalósult, az újlakások árainak további növekedésére az év utolsó két hónapjában már nem kell számítani.

Az áremelkedés mértéke azonban elmarad a vállalkozói költségek növekedésétől, így a piacon jelenleg tevékenykedő fejlesztőknek az idei évben mindenképpen szűkülő profittal kell kalkulálniuk. Ez alól kivételt csak néhány, jó helyen lévő beruházás képez, melynél 10-15 százalékkal emelhették az árakat. Újabb árnövekedési hullámot hozhat az OTÉK módosítás, a megemelt követelmények teljesítésével járó többletköltséget ugyanis valamilyen arányban biztosan tovább fogják hárítani a fejlesztők.

A vidéken jellemző ingatlanárakat tekintve elmondható, hogy az árak az új lakáspiacon ezen szegmensében átlagosan 10-15 százalékkal maradnak el a budapesti tömegpiac alsó kategóriájától. Persze ez csupán a nagyátlag, hiszen több nagyváros, így Debrecen és Győr esetében is találkozhatunk akár 400-500 ezer forintos négyzetméterárakkal dolgozó beruházással.

Új építésű társasházi lakások tranzakciós árai
Lakásár (ezer Ft/m2)
II.645
III.386
VI.458
VIII.338
IX.358
X.284
XI.420
XIII.363
XIV.346
XVIII.300
XXI.265
Győr225
Nyíregyháza222
Sopron245
Szeged220
Zalaegerszeg226

Forrás: Otthon Centrum


Használt lakások: lassuló piac, hullámzó teljesítmény

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A használt lakások piacán nem állapítható meg egyértelmű trend, főváros egyes kiemelt területein az árak növekedéséről, még más részeken stagnálásról, egyes megyékben pedig kifejezetten az árak csökkenéséről tanúskodnak a számok. Több olyan jogszabály módosítása is terítéken van azonban, amely jelentős változást hozhat a használt lakások piacán.

Az Otthon Centrum, saját tapasztalatai alapján, a használt lakások piacán körülbelül 10 százalékos forgalom-visszaeséssel számol az idei évben, ez együtt jár a piac egyre erősödő szegmentációjával. A vevők egyre válogatósabbak, és előre sorolják az elhelyezkedést és az építési évet a döntési tényezők hosszú sorában.

A használt ingatlanok piacán legnagyobb érdekessége, hogy elmaradt a panelek áresése, sőt több panel lakótelepekkel "jól ellátott" kerület irodavezetője is arról számolt be, hogy a felújított, tehát kívülről új szigetelést és nyílászárókat kapott panellakások versenyképesek az első lakásvásárlók körében.

Fővárosi telekpiac: kiszorultak a belső kerületekből a magyarok

A Lakáspiaci Monitor a fővárosi telekpiacot is górcső alá vette: a fejlesztésre is alkalmas telkek esetében az árak továbbra is növekednek, a legdinamikusabb emelkedéssel a IX. és a XI. kerületben szembesültek a most vásárló fejlesztők.

A belvárosi kerületekben egyre jellemző trenddé válik, hogy a külföldi vásárlókat könnyebben elérő vállalkozások kiszorítják a piacról a magyar fejlesztőket. Új trendként jelenik meg emellett, hogy a belvárosban a lakásépítéssel szemben egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az irodaházak és a szállodák.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?