Ingatlanügynökök díjai - te beadod a lakások?

Pénzcentrum
2007. július 27. 11:00

Egész Európában és hazánkban is egyre nagyobb szerephez jutnak az ingatlanközvetítők. Míg néhány évvel ezelőtt Magyarországon csupán az ingatlanértékesítések 15 százalékánál igényelték a közvetítő jelenlétét, addig manapság már minden harmadik ingatlan ügynökségen keresztül kel el.

A globális szinten tevékenykedő Re/Max múlt héten közzétett felmérésében számolt be az Európában jellemző ingatlanközvetítői díjakról. A felmérésben Magyarország mellett a 1,5-5 százlakos díjak szerepeltek, amely megegyezik a Magyar Ingatlanszövetség által ajánlott mértékkel.

A gyakorlat azonban némiképp mást mutat: a nagy hálózatok mellett, melyek általában 3-4-5 százalékos díjakkal dolgoznak, találkozhatunk önállóan tevékenykedő ingatlanügynökökkel, akik már 1-2 százalékért cserébe is elvállalják ügyünket, de vannak olyan ügynökségek is a piacon, akik 6-8 százalékot kérnek el ugyanezért.

Az ügynökségek számára biztonságot nyújtó kizárólagos szerződések esetében azonban körülbelül 3 százaléka a jutalék. A díjak mértékén kívül azonban mindenképpen érdemes odafigyelni a szerződés tartalmára is. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan apró részletek felett siklunk el, amelyek később több száz ezer forintunkba kerülhetnek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 20. péntek
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?