15 °C Budapest
Primary school classroom.

Nem elég a tanárhiány: magas lemorzsolódás és gyenge eredmények, ez az oktatási rendszer

2024. október 25. 09:11

Egy év alatt szinte megduplázódott azoknak az intézményeknek a száma, ahol átfogó vizsgálatokra volt szükség a gyenge eredmények és a magas tanulói lemorzsolódás miatt – tudta meg a Népszava.

Az elmúlt időszakban 120 köznevelési intézményben végeztek átfogó, komplex ellenőrzést, és további 25 intézmény vizsgálata várható idén októberben és novemberben. A legtöbb esetben a gyenge kompetenciamérési eredmények és a magas lemorzsolódási arányok vezettek az ellenőrzésekhez. Az Oktatási Hivatal (OH) adatai szerint az ilyen intézmények száma egy év alatt majdnem megduplázódott, mivel tavaly még csak 68 intézményt vizsgáltak, és eddig 15 intézményben végeztek utóellenőrzést.

Az ellenőrzések fő oka a gyenge tanulmányi teljesítmény és a magas lemorzsolódási arány, de a pedagógiai-szakmai ellenőrzés során hiányzó fejlesztési vagy intézkedési tervek is fontos tényezők. Az intézményeken belül több szempont alapján is indulhat vizsgálat, így az ellenőrzések száma meghaladja az érintett iskolák számát. Az eredmények alapján 82 esetben a kompetenciamérések, 77 esetben a tanulói lemorzsolódás, és 41 esetben a fejlesztési terv hiánya miatt indultak vizsgálatok.

A komplex ellenőrzések egy 2022-es rendeletmódosítás nyomán kezdődtek meg, és elsősorban akkor szükségesek, ha az iskolák eredményei jelentősen elmaradnak az országos átlagtól. A kritikák szerint azonban az intézményekre hárítják a felelősséget a problémák megoldásában, például a tanulói lemorzsolódás csökkentésében, miközben az okok gyakran kívül esnek az iskola hatáskörén.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 25. péntek
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?