17 °C Budapest
Young students on campus

Több tízezer forintos ösztöndíj járhat az élelmes magyar diákoknak: így lehet igényelni

2024. október 22. 09:29

Közel 60 ezer forintot is kaphat egy technikumba járó 12. osztályos diák, ha odafigyel a jegyeire - írja az Eduline. Eközben a gimnazisták semmire sem számíthatnak.

Egy 2020-as kormányrendelet értelmében a szakképzésben tanulók ösztöndíjának alapja "a szakirányú oktatás központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott önköltségének egyhavi összege", amely 2024/2025-ös tanévben 100 ezer forin. Hogy végül melyik diák mekkora összeget kap, több tényezőtől is függ. Többek között attól, hogy milyen iskolába, hányadik osztályba jár, de a nyelvi előkészítő is számít - írja a lap.

A 2024/2025-ös tanévben:

  • nyelvi előkészítő osztályban: 8 ezer forint
  • technikumban 9-10. osztályban: 8 ezer forint
  • szakképző iskola 9. osztályában: 16 ezer forint
  • műhelyiskolában: 16 ezer forint

ösztöndíjat kapnak havonta a diákok. A szakirányú oktatásban, vagyis a szakképző iskola 10-12. osztályában és a technikum 11-12. évfolyamán azonban ennél jóval többet is hazavihetnek a tanulók, ha egy kicsit is odafigyelnek a tanulmányaikra:

  • 2,00-2,99 közötti tanulmányi átlagnál 8 százalék, azaz 8 ezer forint
  • 3,00-3,99 közötti tanulmányi átlagnál 25 százalék, azaz 25 ezer forint
  • 4,00-4,49 közötti tanulmányi átlagnál 42 százalék, azaz 42 ezer forint
  • 4,50 és a feletti tanulmányi átlagnál 59 százalék, azaz 59 ezer forint
  • megelőző tanév végi minősítés hiányában pedig 16 ezer forint/hó jár.

A szakképzésben minden diák jogosult az ösztöndíjra, kivéve a duális képzésben résztvevőket, azokat, akiknek évet kell ismételniük vagy szüneteltetik a jogviszonyukat, vagy az igazolatlan óráik száma elérte a hatot. A szakképzési ösztöndíjat a KRÉTA rendszerbe feltöltött adatok alapján számolják ki és utalják el, nem kell senkinek sem külön igényelnie. A diákok nemcsak a tanév 10 hónapjára, hanem az egyetemistákkal ellentétben júliusra és augusztusra is kapnak ösztöndíjat. A nyári hónapokra járó összeget júniusban folyósítják a számukra. A szeptemberit viszont csak októberben, akkor azonban egyszerre két havi ösztöndíjat utalnak nekik - írja a lap.

Eközben a hagyományos gimnáziumba járóknak alanyi jogon a tanulmányaikért semmilyen ösztöndíj sem jár, de az egyetemisták is a 2024/2025-ös tanévben is csak körülbelül 10 és 40 ezer forint tanulmányi ösztöndíjat kapnak.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bursa Hungarica

Érdemes tudni, hogy felsőoktatásban létezik egy szociális alapon járó ösztöndíj is. A Bursa Hungarica ösztöndíj célja, hogy a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló hallgatókat támogassák a felsőoktatásban. A pályázat két félévre szól, amelyet lejárta után újra megigényelhet az, aki továbbra is egyetemen tanul. A Bursa Hungarica összege általában 5-10 ezer forint között alakul havonta. Ezt a támogatást - finanszírozási formától függetlenül - azok a hallgatók kaphatják meg, akik nappali tagozatos, teljes idejű jogviszonnyal rendelkeznek valamelyik egyetemen, főiskolán és azok is igényelhetik, akik felsőoktatási szakképzésen tanulnak.

A jelentkezés elbírálása a szociális helyzetetektől függ, amit több hivatalos dokumentummal is igazolni kell: jövedelemigazolással, illetve az egy háztartásban élők bevételéről is nyilatkozni kell. A pályázatra elektronikus úton, az EPER-Bursa rendszerében lehet jelentkezni, a regisztrációt követően.

Fontos! Nem mindegyik önkormányzat hirdeti meg a pályázatot, ezért csak akkor tudjátok beadni a kérvényeteket, ha a lakóhelyetek önkormányzata is szerepel a listán.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 22. kedd
Elõd
43. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?