19 °C Budapest
Teacher in a Classroom without children at schools out. The desks are in rows and there are furnitures on. Teacher corrects the exams. Photo was taken in elementary school in Quebec Canada.

Itt már nincsen más lehetőség, ideáig fajult a tanárhelyzet: próbaper indítását tervezi a PDSZ

2024. október 11. 09:18

Bírósághoz fordul a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), miután több tankerületi központ sem fizette ki a tanárok által igényelt iskolakezdési támogatásokat, illetve elutasították a benyújtott kérelmeket – tudta meg a Népszava. 

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője szerint jogi álláspontjuk alapján az iskolakezdési támogatás – amely jelenleg 120 ezer forint – évente egyszer jár minden köznevelési jogviszonyban álló pedagógusnak, ha saját háztartásában iskolába járó gyermeket nevel. Az érintett támogatást a pedagógusok jogos juttatásának tartják, és ennek biztosítását követelik. Ugyanakkor, a Klebelsberg Központ (KK) állítja, hogy az iskolakezdési támogatás nem kötelező, hanem a munkáltatók által választható juttatás, amit a szakszervezet szerinti jogi értelmezés tévesen mutat be a pedagógusok számára. A KK hozzátette, hogy az elmúlt években sem nyújtották ezt a támogatást, ezzel szemben idén 32,2 százalékos béremelést kaptak a pedagógusok, és jövőre további 20 százalékos emelés várható.

Nagy Erzsébet azonban kiemelte, hogy a KK vádjai alaptalanok, mert a Magyar Államkincstár (MÁK) állásfoglalása is megerősíti a PDSZ jogi álláspontját. A MÁK szerint a köznevelési foglalkoztatottak jogosultak az iskolakezdési támogatásra a jogszabályi feltételek teljesülése esetén, azonban a köznevelés rendszerében erre külön forrás nincs elkülönítve. A probléma lényege tehát az, hogy a pedagógusok ugyan jogosultak lennének a támogatásra, ám a költségvetésben nem áll rendelkezésre erre külön keret, így a tankerületek nem tudják azt biztosítani.

A pedagógusok új életpályájáról szóló törvény, ismertebb nevén státusztörvény, végrehajtási rendelete valóban a munkáltató mérlegelési jogkörébe sorolja az illetményen kívüli juttatásokat, de az iskolakezdési támogatást külön paragrafus szabályozza, amely nem ad mérlegelési lehetőséget a munkáltatónak, hanem kimondja, hogy az érintett tanárok jogosultak rá. Több tankerület azonban továbbra sem biztosítja ezt a támogatást, mivel arra hivatkoznak, hogy a költségvetésükben nincs külön forrás erre a célra.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 11. péntek
Brigitta, Gitta
41. hét
Október 11.
Az előbújás napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?