16 °C Budapest
Serious professor sitting on the table and teaching a lecture at high school.

Ennyire súlyos már a helyzet a magyar iskolákban: itt vannak a friss számok, kétségbeejtő a tanárhiány

2024. szeptember 10. 08:49

A tavalyi kompetenciamérésben részt vevő iskolák 77 százaléka számolt be arról, hogy közvetlenül érinti a pedagógushiány - írja a Népszava azok alapján az adatokat alapján, amelyeket Tóth Endre országgyűlési képviselő tett közzé. Az érintett intézményekben összesen 3851 olyan személy tanított, akinek nem volt pedagógus végzettsége vagy szakképzettsége az általa oktatott tárgyból.

A 2023-as kompetenciamérésben részt vevő iskolák 77 százaléka jelzett hiányt valamilyen szakos pedagógusból az Oktatási Hivatal megszerzett adatok szerint, melyeket a tavalyi kompetenciamérés során az intézményvezetők küldtek be. Az intézmények közel egyharmadában négy vagy négynél több különböző szakos pedagógus hiányzik.

A legnagyobb hiány a készségtárgyakat (testnevelés, rajz, ének) oktató tanárokból van, ez az iskolák 35 százalékát érinti, jelentős a hiány természettudományos tárgyakat (32 százalék), a matematikát (30 százalék) és az informatikát (30 százalék) oktató pedagógusokból is, sok iskolában hiányoznak tanítók is (29 százalék), az iskolák egynegyedében nincs elég idegennyelv tanár és gyógypedagógus sem, a legkevesebb hiányzó a humán tárgyak (magyar, történelem) esetében van, ezen a szakterületen az iskolák 12 százalékában nincs elég pedagógus - írja a lap.

A kompetenciamérésben részt vevő intézményekben összesen 6043 betöltetlen pedagógus-álláshelyet jeleztek 2022-ben az intézményvezetők, ez a szám viszont nem egyenlő az országos pedagógushiánnyal, hiszen a kompetenciamérés nem fedi le az oktatás minden szegmensét (például az óvodákat, speciális iskolákat, csak alsó tagozatos kisiskolákat). Azonban jól mutatja, hogy milyen nagyságrendben van jelen a szakemberhiány az oktatásban. Ahogy az is: országosan összesen 3851 olyan személy tanít a vizsgált iskolákban, akinek nincs pedagógus végzettsége vagy szakképzettsége az általa oktatott tárgyból.

Az intézmények mindössze 3143 pályakezdő pedagógusról számoltak be, miközben az érintett iskolákban őszesen 119 ezer pedagógus tanított. A magyar iskolákban használt számítógépek több mint 60 százaléka 5 évesnél régebbi és mindössze 19 százaléka fiatalabb 3 évesnél. Kiemelte, összesen 1164 olyan iskola van, ahol kizárólag 5 évesnél régebbi eszközökkel zajlik az oktatás, ami a kompetenciamérésben részt vevő iskolák több mint egyharmada.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?