14 °C Budapest
Flat lay sok könyvből. Tudás. Oktatás. Diák. Diák.

Hivatalos, itt vannak a pótfelvételi ponthatárai: elképesztő követelmények a csúcsszakokon

2024. augusztus 29. 16:14

Kiderült, hány ponttal lehet bekerülni a pótfelvételizőknek a 2024 őszén induló egyetemi képzésekre - írja az Eduline.  

A 2024-es pótfelvételi eljárás során több mint 17 ezer jelentkező adta be kérelmét valamelyik magyar felsőoktatási intézmény képzésére. Ez a lehetőség azoknak állt rendelkezésére, akik az eredeti felvételi során nem nyertek felvételt egyetlen általuk megjelölt szakra sem, illetve azoknak, akik korábban nem jelentkeztek felsőoktatási képzésre.

A pótfelvételizők körében jelentős érdeklődés mutatkozott az állami ösztöndíjas képzések iránt, a jelentkezők 44 százaléka ilyen szakot jelölt meg első helyen. Az alapképzések bizonyultak a legnépszerűbbnek, a jelentkezők kétharmada választotta ezt a képzési formát. Emellett a mesterképzések iránt is számottevő volt az érdeklődés, a jelentkezők 15 százaléka célozta meg ezt a magasabb szintű oktatási formát.

A ponthatárok nyilvánosságra kerültek, és a felvi.hu weboldalon tekinthetők meg részletesen. Az érdeklődők tájékozódhatnak a legnépszerűbb szakok felvételi küszöbértékeiről, valamint azokról a képzésekről is, amelyekre alacsonyabb érettségi eredménnyel is be lehetett kerülni.

Az eredmények közlése többféle módon történik. Azok a jelentkezők, akik megadták mobiltelefonszámukat, SMS-ben is értesítést kapnak a felvételi eredményükről. Emellett az E-felvételi rendszerben is elérhetővé válnak az információk a közzétételt követően. A hivatalos felvételi határozat szeptember első napjaiban érkezik meg azokhoz, akik a pótfelvételi során nyertek felvételt valamely egyetemre. Ez a dokumentum az E-felvételi rendszer Hivatalos iratok menüpontjából lesz letölthető.

A pótfelvételi eljárás így lehetőséget biztosít azoknak, akik korábban nem, vagy nem sikeresen pályáztak felsőoktatási intézménybe, hogy mégis megkezdhessék tanulmányaikat a 2024-es tanévben.

A pótfelvételin is akadnak 400 fölötti ponthatárok

Ugyancsak az Eduline írta meg, hogy a meghirdetett képzések többsége önköltséges volt, ugyanakkor a legnépszerűbb szakokon is voltak állami ösztöndíjas férőhelyek, melyeknél ezúttal is magasak voltak a ponthatárok. A portál összeszedte, hogy milyen pontokkal lehetett bekerülni az öt legnépszerűbb alapképzésre a 2024-es pótfelvételin.

gazdálkodási és menedzsment

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • ELTE (ANK): 351
  • DE (ANK): 265
  • BGE (ANK): 274
  • Corvinus (ANK): 410

pszichológia

  • IBS (ANK, angol nyelven): 359
  • PTE (ANK, angol nyelven): 386

kereskedelem és marketing

  • ELTE (ANK): 372
  • ÓE (ANK): 275
  • PE (ANK): 264

mérnökinformatikus

  • BME (ANA): 340
  • SZTE (ANA): 425

nemzetközi gazdálkodás

  • ELTE (ANK): 398
  • BGE (ANK): 274
  • BME (ANK): 361

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 14. 07:02