14 °C Budapest
A river boat navigates in the Danube River in front of The Budapest University of Technology and Economics, BME, the worlds oldest institute of technology with a university rank and structure. It was founded in 1782. September 2022, Budapest, Hungary.

Egyre több a horrorsztori a BME-s gólyatáborokról: itatás, vetkőztetés, erőszak - ez lenne a hagyomány?

2024. augusztus 24. 10:28

Idén a BME VIK gólyatáborában történt botrányos események borzolják a kedélyeket még a 2024/2025-ös tanév megkezdése előtt. Nem elég, hogy a szervezők előzetesen kitiltották a táborból az óvszereket, a gólyáknak érkezéskor megalázó feladatokat adtak, korlátozták őket a szükségleteik ellátásában. A BME azóta felállított egy munkacsoportot, mely új, egységes szabályozást készít, hogy megelőzze, illetve megakadályozza a visszaélések lehetőségét a jövőben. A gólyatábor botrány kapcsán sorra látnak napvilágot különböző horrorsztorik más táborokból, előző évekből is. Ezek alapján nem ritkán túlmentek a megalázás határain is.

A TikTokon jelent meg a Zsanett Barta Architects videója, melyben elképesztő történetet hallani arról, hogy korábban milyen feladatok zajlottak a BME építészkarán. Bár a botrányos gólyatábor idén a villamosmérnöki és informatikai kart érinti, úgy tűnik, vannak karokon átívelő HÖK-ös hagyományok. Az InfoRádióban a HÖOK kommunikációs vezetője az eset kapcsán azt mondta: fennmaradtak bizonyos hagyományok, amelyek "nem férnek bele". A megalázás hagyományától úgy tűnik nehéz szabadulni.

A TikTok-videóban itatásról, megalázásról, vetkőztetésről, személyiségi jogok megsértéséről van szó, melyek sok esetben az erőszak határát súrolják. Ez a beszámoló egy korábbi BME építészkari táborról szól, ez alapján úgy tűnik, sok karról és más egyetemekről is elő lehetne állni hasonló horrorsztorikkal.

@zsanettbartaarchitects

♬ eredeti hang - Zsanett Barta Architects

Friss! Megszólalt a BME oktatási rektorhelyettese

Cikkünk megjelenését követően Bihari Péter, a BME oktatási rektorhelyettese, a gólyatáborokat vizsgáló munkacsoport vezetője eljutatta lapunknak nyilatkozatát az eset kapcsán, melyet változtatás nélkül közlünk:

"Megdöbbenéssel és sajnálattal értesültem Barta Zsanett beszámolójáról. A BME eddig is elítélt és elfogadhatatlannak tartott mindenféle bántalmazó, méltóságot sértő viselkedést és intézkedést. 
Ahogy erről korábban tájékoztatást adtunk, megkezdte munkáját a BME munkacsoportja, amely minden hozzá beérkező bejelentést kivizsgál. Ennek érdekében belső kommunikációs csatornát nyitottunk, amelyre már számos hallgatói levél érkezett.

Lényeges az is, hogy a BME jövő évtől új modell szerint, központilag szervezi a gólyatábort. A rendezvény alapelveit, fókuszpontjait az új szabályok határozzák meg, hogy valóban egy teljeskörűen biztonságos, a hallgatóknak jó élményt adó eseményen vehessenek részt a diákok"

- közölte lapunkkal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Nem ez volt az egyetlen horrorsztori

A mostani botrány kapcsán sorra látnak napvilágok a hosszú évekre visszamenő beszámolók. Ezek alapján legalább a 2000-es évek eleje óta "hagyomány", hogy a diákokra a tábor első néhány napján különböző kellemetlen megpróbáltatások várnak - írta az Eduline.

A diákok megalázása, kiszolgáltatott helyzetbe hozása számos jogsérelmet is megvalósíthat,  azonban fontos látni, hogy itt nem pusztán a hivatkozható jogszabályok megjelölése jelenthet megoldást, hanem az, ha a gyerekeket, fiatal felnőtteket körülvevő felnőttek is felelős módon tekintenek az ilyen esetekre. Tehát nem néznek félre évente egyszer, nem bagatellizálják el, nem tesznek úgy, mintha nem történt volna meg

- mondta el Rácz Dominika, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány jogásza az Eduline-nak, majd hozzátette, hogy ahhoz, hogy egy ilyen, egyébként a fiatalok számára fontos esemény mindenki számára biztonságos módon megvalósulhasson, közösen létrehozott szabályokra (pl. házirend, SZMSZ-ben rögzített alapelvek) van szükség, ami könnyen érthetővé teszi a szervezők felelősségét, és a résztvevők jogait, lehetőségeit is.

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 13. péntek
Kornél
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?