Liberty bridge, Freedom bridge, Danube river, Corvinus University, Budapest, Hungary,

Ezekre a szakokra jelentkeztek a legtöbben a pótfelvételin: hirtelen mindenki tanár akar lenni?

MTI
2024. augusztus 13. 20:02

Kifejezetten sikeres volt a pótfelvételi, több mint 17 ezren adták be jelentkezésüket a magyar egyetemekre és főiskolákra - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten. Varga-Bajusz Veronika úgy fogalmazott, külön örömteli, hogy a felvételizők 65 százaléka nemzetgazdasági, munkaerőpiaci szempontból fontos képzési területet választott. Ide tartoznak többek közt a műszaki, az agrár- és a természettudományos szakok, valamint a pedagógusképzés - tette hozzá. 

Hangsúlyozta: az idei pótfelvételi eljárásban a pedagógusképzés lett az "aranyérmes", erre a területre több mint 4700-an adták be a jelentkezésüket, messze meghaladva a rendre legtöbbeket vonzó gazdaságtudományi képzéseket. Az államtitkár tájékoztatása szerint a fiatalok körében népszerű még az orvosi, informatikai és műszaki képzési terület is.

Elmondta továbbá, hogy a pótfelvételizők 44 százaléka állami ösztöndíjas képzést jelölt meg. A jelentkezők kétharmada alapképzésre szeretne bekerülni, 15 százalékuk pedig mesterképzésre felvételizett - tette hozzá. Az államtitkár fontos eredménynek nevezte, hogy tovább erősödött az egyházi fenntartású intézményeket választók aránya: ezúttal a felvételizők 23 százaléka jelentkezett egyházi egyetemre vagy főiskolára.

A fiatalok 56 százaléka választott modellváltott intézményt, 13 százalékuk pedig állami egyetemen szeretne továbbtanulni - ismertette. Varga-Bajusz Veronika kitért arra is, hogy a felvételi eljárás hiánypótlási szakasza augusztus 15-ig tart, ezután tartják meg az egyetemek a szóbeli elbeszélgetéseket, intézményi felvételiket.

A ponthatárokat augusztus 29-én állapítják meg, a pótfelvételin sikeres leendő hallgatók így szeptemberben megkezdhetik tanulmányaikat a választott szakon - mondta az államtitkár, kiemelve: mindenkit vár a megújult magyar felsőoktatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?