20 °C Budapest
Általános iskolás lány belép az iskolai büfébe. Megáll, miközben egy barátját keresi.

Iskolakezdési ingyenpénz: fejenként százezer forintot oszt ki a kormány ezeknek az iskolásoknak

2024. augusztus 12. 13:32

A magyar állam idén is fejenként 100 ezer forintos iskolakezdési támogatást oszt szét a "Szülőföldön magyarul" program keretében a határon túli általános iskolásoknak, középiskolásoknak és egyetemi hallgatóknak. Az összeget 2022-ben jelentősen megemelték; akkor még 22 400 forintot kaptak a romániai magyarok iskolakezdési támogatásként a Bethlen Gábor Alapból. Az alap keretét az elmúlt években többszörösére növelték - írja az Eduline.  

Ezzel szemben a Magyarországon élő magyar állampolgárok számára alig jár bármilyen állami támogatás, noha az országban számos hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyerek és család él. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2023-as jelentése szerint 2022-ben 84 152 gyereket tartottak nyilván hátrányos helyzetűként (HH), míg halmozottan hátrányos helyzetűként (HHH) 76 581 gyereket regisztráltak.

Az iskolakezdés még a jobb anyagi helyzetben lévő családok számára is kihívást jelenthet. Egy első osztályt kezdő gyerek tanszereinek, iskolatáskájának, tolltartójának és testnevelés felszerelésének beszerzése több tízezer forintba kerülhet. Például egy minőségi, merev falú, gerinckímélő iskolatáska ára meghaladhatja a 25-30 ezer forintot, és ez még csak az üres táska költsége. További kiadások merülnek fel tolltartókra, füzetekre, tollakra és ceruzákra.

Magyarországon az állam nem biztosít ilyen bőkezű iskolakezdési támogatásokat. Mindössze annyival segíti az iskolakezdést, hogy a szeptemberi családi pótlékot már augusztus végén kifizetik - amivel itt foglalkoztunk bővebben. Ennek összege 2008 óta változatlan:

  • Egy gyerek esetén: 12 200 forint (egyedülálló szülő esetén: 13 700 forint)
  • Két gyerek esetén: gyerekenként 13 300 forint (egyedülálló szülő esetén: gyerekenként 14 800 forint)
  • Három vagy több gyerek esetén: gyerekenként 16 000 forint (egyedülálló szülő esetén: gyerekenként 17 000 forint)
  • Tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyerek esetén: 23 300 forint (egyedülálló szülő esetén: 25.900 forint)
  • Tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos nagykorú személy esetén: 20 300 forint

Az önkormányzatoktól azonban kaphatnak iskolakezdési támogatást a rászorulónak vélt szülők, amely jellemzően 10-30 ezer forint között mozoghat. Budapest III. kerületében például az általános iskolások számára ez az összeg 10 ezer forint volt, míg a középiskolásoknak és felsőoktatásban tanulóknak magasabb összegeket biztosítottak.

Néhány munkahely is hozzájárul dolgozóik tanszervásárlási költségeihez némi extra juttatással tanévkezdés előtt, továbbá számos civil szervezethez lehet segítségért fordulni, amelyek adományokból állítanak össze tanszercsomagokat hátrányos helyzetű diákok számára.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A térség országaival összehasonlítva különösen szokatlan, hogy Magyarország kormánya nem járul hozzá valamilyen extra összeggel legalább a kiskorú gyermeket nevelő családok tanévkezdéséhez. Európában ugyanis jellemzően támogatják valamilyen formában a beiskolázást.

Ausztriában például a családok gyerekenként körülbelül 40 ezer forintos támogatást kapnak automatikusan szeptemberben, ami mellett magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak.

Egy Szlovákiában élő magyar pedagógus elmondása szerint ott kifejezetten az első osztályba készülő gyerekeket támogatják egy egyszeri körülbelül 110 eurós juttatással októberben, amit tanszerekre vagy ruházatra kell költeniük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?