21 °C Budapest
Primary school classroom.

Tanárok vallottak az iskolakezdésről: így kéne készülni a szülőknek a tanévre, mindenki jobban járna

2024. augusztus 9. 19:03

Az iskolakezdéshez nem elég csupán a megfelelő felszerelés beszerzése: a napi rutin visszaállítása, a mindennapi olvasás, a finommotoros készségek gyakorlása, az önállóság és a felelősségvállalás fejlesztése, valamint a segítségkérés képességének elsajátítása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy gyermekeink sikeresen kezdjék az új tanévet.

Az üzletek polcai tele vannak hátizsákokkal, csillogó cipőkkel és élénk színű füzetekkel. A levegőben zsírkréta, ceruzahegyező és rózsaszín radír illata keveredik. Elérkezett az idő, hogy elkezdjük felkészíteni a gyerekeket az iskolakezdésre.

Miközben a megfelelő színű ceruzákat keresgéljük és egyezkedünk, mennyit költsünk egy pár cipőre, fontos, hogy ne csak a külsőségekre figyeljünk. Az iskolára való felkészüléshez több kell, mint megfelelő ruhák és felszerelés. Összegyűjtöttünk néhány plusz tényezőt, hogy mit tehetnek a szülők gyermekeik sikeres iskolakezdése érdekében.

Állítsuk vissza a napi rutint

Bryson Tarbet, volt zenetanár és jelenlegi oktatási tanácsadó szerint az első hetek kimondottan kimerítőek lehetnek a gyerekeknek. Ennek pedig egyik oka, hogy a nyári szünet alatt felborul a megszokott 9 hónapos rutin, amire a visszaállás kihívás elé állíthatja a gyerekeket. 

A legfontosabb, hogy a gyerekek normális időben keljenek és feküdjenek le

-mondta Tarbet. Majd hozzátette, hogy "az iskolai ritmushoz való visszatérés megkönnyítheti az átmenetet". A nyári időszakban segíthet a napi rutin tartásában, ha jobban bevonjuk a gyerekeket az otthoni munkákba. A házimunkák segítenek a gyerekeknek felelősséget vállalni, így a bioritmus fenntartása mellett ebben is segíteni tud Matteo Enna, kaliforniai óvónő azt javasolja, hogy "adjunk életkornak megfelelő feladatokat a gyerekeknek, például másodikos gyerekek már elkezdhetik készíteni a saját ebédjüket". Ezeket fontos, hogy mindig játékosan, inkább közösen töltött minőségi időként éljék meg a gyerekek, hogy ne legyenek negatív élményeik ezekkel a feladatokkal.

Olvassunk minden nap

Lana White, a 'We Tutor Young Minds' (5-10 éves gyerekek fejlődésére specializálódott szervezet) társalapítója hangsúlyozza, hogy napi öt perc olvasás is sokat segíthet a gyerekeknek a nyári időszakban.

Az olvasás erősíti a szókincset, a megértést és a hallási készségeket

- mondta White. Az olvasás hiánya a nyári szünetben gyakran visszaesést okoz a tanulók teljesítményében, ami problémát jelenthet a tanév során (mind a tanárnak és a diáknak is). Idősebb gyerekeknél bátoríthatjuk az önálló olvasást és rendszeres könyvtárlátogatást.

Emellett pedig alsós gyerekeknél az is fontos, hogy a finommotorikus mozgások se fejlődjenek vissza a 3 hónapos szünetben. Bizonyára mindannyiunknak megvan az az érzés amikor sokáig nem írunk kézzel, utána olyan érzésünk lehet, hogy vissza kell szoknunk az íráshoz. Ez a fejlődésben lévő, épp az írástanulás folyamatának elején lévőkre hatványozottan igaz. Az alsóbb osztályosok számára fontos, hogy a finommotoros készségeiket fejlesszék, például

olló használatával, kirakós játékokkal, rajzolással vagy gyurmázással.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezek a tevékenységek javítják a kéz-szem koordinációt és megkönnyítik az iskolai eszközök használatát. Itt is fontos hangsúlyozni, hogy nem szabad kötelező,tanulásra emlékeztető helyzetnek beállítani a gyakorlást. 

Bátorítsuk önállóságra a gyerekeket

Kezdő óvodásoknál fontos, hogy önállóan használják a mosdót Kellie Barragan, kaliforniai óvónő elmondta, hogy a tanárok nem segíthetnek a gyerekeknek a mosdóban, így az önállóság elengedhetetlen. Emellett olyan szokásokat is kiemelt, hogy gyakoroltassuk a gyerekekkel az ételcsomagolás kinyitását is, hogy ne kelljen felnőtt segítségére várniuk.

De ezek közzé sorolhat a segítség kérés képessége is. Sokunknak ez már lehet magától értetődő, de gyerekként ez tűnhet igen félelmetesnek is. A gyerekeknek tudniuk kell, hogyan kérjenek segítséget, ha betegek, eltévednek vagy problémájuk van a tananyaggal vagy társaikkal. Beszélgessünk velük lehetséges helyzetekről és gyakoroljuk el a szituációkat.

Úgy ahogy ehhez szorosan kötődik az is, hogyan viselkedjenek társaikkal. Beszélgessünk a gyerekekkel a kedvességről, és dicsérjük meg őket, amikor kedvesek másokkal.

Beszéljünk pozitívan az iskoláról!

Az iskolához és adott esetben egyes tantárgyakhoz való hozzáállását a gyereknek nagyban meghatározza, hogy hogyan szocializálja az otthoni közeg. Erre jó példa a reál tudományokról kialakult társadalmi kép. Sok gyerek még nem is tudja, hogy mi az a matematika, amikor már otthon azt hallja a szülőktől, hogy

na majd meglátod milyen nehéz lesz a matek!

Nagyon fontos, hogy ilyen szállóigékké váló állításokat ne neveljünk bele a gyerekekbe. Hagyjuk, hogy kialakítsa a saját tapasztalatai alapján egyéni valóságkonstrukcióját. Ez ugyanúgy igaz arra is, amikor az iskoláról beszélünk, próbáljunk meg a pozitív aspektusokra fókuszálni. Kérdezzük meg a gyerekeket, melyik barátjukat várják a legjobban, vagy milyen készségeket szeretnének fejleszteni az új tanévben.

Ez segíthet csökkenteni a szorongást és növelni a motivációt. Jól látható tehát, hogy az iskolakezdésre való felkészülés nem csak az iskolaszerek megvásárlásáról szól. A fent említett tanácsok segíthetnek abban, hogy gyermekeink zökkenőmentesen és sikeresen induljanak neki az új tanévnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?