Back view of large group of students paying attention on a class at lecture hall.

Bonyolódik a felvételi-helyzet, erre egy diák sem számított: sokan nem juthatnak be választott egyetemükre?

2024. július 19. 09:45

Több diák is panasszal élt, amiért tévesen számolták ki a felsőoktatási felvételin elért pontjaik számát. Az eduline-hoz eljuttatott levelekben a legtöbben azt kifogásolták, hogy nem a legjobb emelt szintű érettségi eredményét vették figyelembe.

Az elmúlt napokban több diák is kifogásolta, hogy az új felvételi rendszer nem a legjobb emelt szintű érettségit veszi figyelembe a pontszámításnál. A diákok az érintett egyetemekkel és az Oktatási Hivatallal is felvették a kapcsolatot, de nem kaptak érdemi segítséget. A ponthatárok közeledtével egyre jobban aggódnak, hogy megkapják-e a jogos pontjaikat.

2024-től a felvételi pontszámításba az egyetemek több beleszólást kaptak, mint ami a korábbi években jellemző volt, ez pedig úgy tűnik, problémákat okoz. Az egyetemek eldönthetik, mely tárgyakat fogadnak el, kérnek-e emelt szintű érettségit, és milyen tárgyakból, mit ismernek el ötödik érettségi tárgyként, valamint előírnak-e minimumponthatárt. Ezért előfordulhat, hogy ugyanazon képzésre jelentkező diák három különböző egyetemen három különböző pontot kap. A dokumentumok pótlási határideje és a sorrendmódosítás határideje is lejárt még július közepén, ráadásul az intézményi pontokat mindig az adott egyetem rögzíti.

Az új rendszer bevezetése döcögősen indult. Például egy felvételiző esetében a rendszer minden egyetemen jól számolta a pontjait, kivéve az ELTE-n, ahol a legjobb és legrosszabb érettségi eredményt vették figyelembe. A diák és szülei felvették a kapcsolatot az ELTE-vel és az Oktatási Hivatallal, de nem kaptak érdemi segítséget. Más diákok is hasonló problémákkal szembesültek, és az Oktatási Hivatalhoz fordultak, de a pontszámuk nem változott, így egyre idegesebbek a ponthatárok közeledtével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 3. kedd
Hilda
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?