Ezért is megéri érteni a matekot: dollármilliomos lehetsz, ha ezt megoldod!

Ezért is megéri érteni a matekot: dollármilliomos lehetsz, ha ezt megoldod!

2024. július 7. 16:41

Bernhard Riemann német matematikus 1859-ben publikált egy mindössze hatoldalas dolgozatot, amely pályafutása egyetlen számelméleti munkája volt. Ebben a műben szerepelt az úgynevezett Riemann-sejtés, amelynek bizonyítása máig nem sikerült senkinek, és a matematika egyik legjelentősebb megoldatlan problémájává vált. Már 1900-ban is szerepelt az úgynevezett Hilbert-problémák között, amikor David Hilbert, a kor legnagyobb matematikusa egy konferencián hirdette ki a matematika tudományának legfontosabb, megoldásra váró feladatait. Száz évvel később, 2000-ben bekerült a millenniumi problémák közé is, amikor egy amerikai intézet egymillió dollárt ajánlott fel a legkeményebb hét matematikai kihívás megoldásáért - összegzi a Telex.

Két matematikus, Larry Guth az MIT professzora és James Maynard az Oxfordi Egyetemről most szenzációs bejelentést tett: bár nem sikerült nekik teljesen bizonyítani a Riemann-sejtést, áttörést értek el annak egyik részfeladatában. Ezzel az egész matematika tudománya egy lépéssel közelebb került a sejtés megerősítéséhez. Maynard különösen figyelemre méltó alakja a mai matematikának; ő nyerte el 2022-ben a Fields-érmet, amelyet gyakran emlegetnek a matematika Nobel-díjaként. Még harmincéves kora előtt professzori címet kapott Oxfordban és jelenleg is csak 37 éves.

A Riemann-sejtés rendkívül bonyolult; megértéséhez általában PhD fokozat szükséges. A sejtés a prímszámokkal foglalkozik. A prímszám olyan egész szám, amely csak saját magával és eggyel osztható maradék nélkül. Például 13 prímszám, míg 14 nem (mivel osztható 2-vel és 7-tel), ahogy 15 sem (3-mal és 5-tel osztható), de 17 ismét prím.

Minél nagyobb egy szám, annál nehezebb eldönteni róla, hogy prím-e vagy sem. Az összes nála kisebb számmal végig kell próbálgatni az osztását. A prímszámok meghatározása kulcsfontosságú számos gyakorlati alkalmazásban; például alapvető szerepet játszanak a kriptográfiában és így az internet biztonságában is.

A matematikusok hamar felfigyeltek arra, hogy a prímszámok elhelyezkedése nem mutat ismétlődő mintázatot. Riemann bevezette az úgynevezett zéta-függvényt, amely statisztikailag meghatározza a prímek eloszlását a számegyenesen. Bár ezt már nagyon sok milliárd számra ellenőrizték és helyes eredményeket adott, ez még nem bizonyíték; egyetlen ellenpélda megcáfolhatja az egészet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az 1940-es években Albert Ingham nevű matematikus új lehetséges megoldási utat talált ki: azt vizsgálta, hogy a számegyenes adott szakaszán legfeljebb N darab helyen vehet fel „hibás” értéket a zéta-függvény (vagyis ennyi olyan prímszám van, amit nem jelez előre pontosan). Azóta különféle módszerekkel próbálják bizonyítani azt, hogy N = nulla vonatkoztatva az egész végtelen számegyenesre.

Guth és Maynard most áttörést értek el ebben: sikerült csökkenteniük az úgynevezett Ingham-féle határértéket 0,6-ról 0,52-re. Hogy pontosan hogyan érték el ezt az eredményt? Ez már tényleg olyan szintű részletességet igényelne, amit nem lehet egyszerű cikkből megérteni. Terence Tao világhírű matematikus, aki már gyerekként a híres magyar matematikus, Erdős Pállal ápolt jó kapcsolatot rövid értékelése szerint: „Számos okos és váratlan manővert hajtottak végre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 5. szombat
Aurél
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. október 5. 19:26