30 °C Budapest
Egy tanárnő matematikai képletet ír a táblára.

Már az MNB is kongatja a vészharangot: elfogynak a pedagógusok?

2024. július 4. 23:01

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss tanulmányából kiderült, hogy jelenleg mintegy 16 ezer pedagógus hiányzik a magyar oktatási rendszerből. Az MNB elnöki főtanácsadója, Szapáry György vezetésével készült jelentést szerdán mutatták be egy, a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett kerekasztal-beszélgetésen. A tanulmány nemcsak a problémákat vázolta fel, hanem megoldási javaslatokat is tartalmazott a pedagógushiány enyhítésére - írja a Népszava.

Szapáry György elmondta, hogy a tanulmány kidolgozása előtt kilenc különböző iskolát látogattak meg személyesen. Ezek között voltak fővárosi, kisvárosi és falusi intézmények, valamint állami, egyházi és magániskolák is. Az interjúk során megerősítést nyert, hogy komoly problémák és kihívások vannak a hazai oktatási rendszerben.

Az elmúlt négy évben mintegy negyedével csökkent a pedagógusképzésbe felvett hallgatók száma. Az ötven éven felüli pedagógusok aránya az elmúlt húsz évben 23 százalékról 47 százalékra emelkedett, míg a pályakezdők aránya 15 százalékról 7 százalékra csökkent. Ugyanebben az időszakban a hatvan évesnél idősebb pedagógusok aránya 3 százalékról 15 százalékra nőtt.

Szapáry szerint az utánpótlás nem biztosított. A jelenlegi adatok alapján évente várhatóan 2 000-2 400 új belépő lesz a pedagógusi pályára, miközben évente 4-5 ezer pedagógus vonul nyugdíjba. Bár idén januárban az átlagbér bruttó 672 ezer forint volt, a magyar pedagógusok bére még mindig az OECD országok között az egyik legalacsonyabb.

Fontos lenne növelni a pedagógusok munkáját segítő szakemberek számát és jobban elismerni a legszegényebb településeken dolgozó pedagógusok munkáját. Javasolják továbbá fizetett alkotói szabadság bevezetését és javítani kellene a tankerületek és iskolák közötti kommunikációt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szapáry tapasztalata szerint sok helyen nincs jó kapcsolat az iskolák és tankerületek között, előfordulhat például, hogy egy ablakcserét saját zsebből finanszíroz az iskola. Konfliktust okozhat továbbá, amikor kívülről hozott igazgatókat neveznek ki anélkül, hogy figyelembe vennék az iskolai közösség véleményét.

A kerekasztalon részt vett Csath Magdolna közgazdász is, aki szerint jelenleg nincs gazdája az oktatásnak Magyarországon. Csapodi Csaba matematikus pedig hangsúlyozta: hatékony oktatáshoz versenyképes fizetés szükséges. Hozzátette: nem attól válik valaki jó tanárrá, mert magas a fizetése, de versenyképes bérezés mellett több tehetséges fiatal választaná ezt a pályát.

A tanulmány tehát átfogó képet ad arról, milyen súlyos problémák vannak jelenleg a magyar oktatási rendszerben és milyen lépések szükségesek ezek orvoslására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 7. vasárnap
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem