24 °C Budapest
Gyermekek lába mezítláb és cipőben

Felháborító kérdőívet kaptak a gyerekvédelmi dolgozók: sokan háborognak, ez már mindennek a teteje

2024. június 20. 08:44

Magánügyekről faggatják a gyermekvédelmi dolgozókat a "kifogástalan életvitel" ellenőrzése miatt. Többek között arra kell válaszolniuk egy kérdőíven, hogy hova és milyen gyakran járnak szórakozni. A szakszervezet szerint bár érthető, hogy aki ezen a területen vállal munkát, legyen feddhetetlen életű, de a kérdések java része erősen privát jellegű.

Kivel él együtt és mióta? Milyen ingatlana, illetve 300 ezer forintot meghaladó ingósága van? Melyik szórakozóhelyet látogatja havi, heti és napi rendszerességgel? Fogyaszt-e alkoholt, és ha igen mennyit? - ilyen kérdésekre kell válaszolniuk a múlt héten elfogadott gyermekvédelmi törvénycsomag szerint azoknak, akik a jövőben a gyermekvédelmi szakellátásban dolgoznának. A Népszava szerint a dolgozók közül már múlt héten  átvették a „kifogástalan életvitelt” ellenőrző adatlapot, amelyen a velük egy háztartásban élő felnőttnek is vállalniuk kell, hogy életvitelüket bármikor vizsgálhatja a „rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve”.

A lapnak Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta, reprezentatív álláspontjuk még nincs, de volt olyan dolgozó, aki jelezte, a munkáltatója szégyenkezve adta át a papírokat a privát kérdések miatt, más pedig kijelentette direkt hülyeségeket fog beírni. A szakember szerint az elfogadható, hogy aki ezen a területen vállal munkát, legyen feddhetetlen életű, de az magánügy, hogy ki hol bulizik, vagy hova jár sörözni a barátaival. A szakszervezet megvizsgálja, milyen jogi következményei lehetne akár az adatgyűjtésnek, akár annak, ha valaki direkt hamis válaszokat ad.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 27. csütörtök
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem