17 °C Budapest
Idősebb nő takaróba burkolózva áll az étkezőasztalnál, laptopon nézi az e-maileket, reggel, koncentráció, otthonról dolgozik

Tömeges elvándorlásba kezdtek a nyugdíjasok: Magyarország is komolyan érintett

2024. október 22. 09:22

Az idősebb korosztály egyre aktívabb szereplője a nemzetközi migrációs folyamatoknak, ahogy a várható élettartam növekedésével és a határok átjárhatóságának javulásával egyre több 60 év feletti személy dönt úgy, hogy külföldön telepszik le. Magyarországon is egyre több külföldi nyugdíjas talál új otthonra, különösen a német állampolgárok vannak jelen nagy számban - írja a Portfolio.

A 2022-es népszámlálás adatai szerint közel 38 ezer időskorú külföldi él Magyarországon, ami jelentős növekedést mutat az elmúlt évekhez képest.

Hazánk vonzereje több tényezőben rejlik. Az alacsony megélhetési költségek és ingatlanárak miatt a nyugati nyugdíjasok relatíve jobb életminőséget élvezhetnek itt. Ezenkívül sokan választják a vidéki életformát, amely nyugodt, természetközeli környezetet biztosít számukra. A kutatások szerint különösen Zala és Somogy megyékben élnek nagy számban német nyugdíjasok, akik gyakran a Balaton térségének elérhető áron kínált ingatlanai iránt érdeklődnek.

Érdekes módon a német nyugdíjasok gyakran olyan hátrányos helyzetű településeken telepednek le, ahol a szociális szolgáltatások, mint az idősek nappali ellátása, vagy az önkormányzati hivatalok hiányoznak. Ez rávilágít arra, hogy számukra a lakóhelyválasztásnál a nyugodt életmód és az olcsó ingatlanok fontosabbak, mint a gazdasági fejlődés vagy a munkaerőpiac közelsége.

A jövőre tekintve, Magyarország továbbra is népszerű célpont lehet az idősek számára, különösen Nyugat-Európából. Ahogy a nyugdíjasok száma növekszik, az ingatlanpiac és a helyi infrastruktúra kihívások elé nézhet, különösen a szociális és egészségügyi ellátások terén.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 22. kedd
Elõd
43. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?