Egy idős nő ölében egy nyitott fekete üres pénztárcát tart a kezében, a szegénység, a pénzügyek, a nyugdíjazás fogalma

Fontos! Rengeteg magyarnál jöhet újbóli nyugdíj-megállapítás, a nyugdíjkorhatárt is érinti

2024. szeptember 23. 20:32

A korhatár előtti ellátás nagyon hasonlít az öregségi nyugdíjra, sokan össze is tévesztik őket, pedig nagy különbség van közöttük - írja az Adó.hu.

A korhatár előtti ellátás és az öregségi nyugdíj közötti különbségek gyakran okoznak félreértéseket. Két kérdés merül fel leggyakrabban: hogyan lehet munkát vállalni korhatár előtti ellátás mellett, és miként változik az ellátás összege a nyugdíjkorhatár elérése után. Nézzük meg részletesen ezeket a kérdéseket.

2024-ben az 1959-es születésűek érik el a 65 éves nyugdíjkorhatárt. Ez jelentős változásokat hoz a korhatár előtti ellátásban részesülők számára, különösen a munkavégzés tekintetében.

Érdemes visszatekinteni a 2012 előtti időszakra, amikor többféle jogcímen lehetett a nyugdíjkorhatár előtt öregségi nyugdíjat igényelni, például hosszú szolgálati idő alapján. A jogszabályok változása miatt ezek az ellátások 2012. január 1-jétől korhatár előtti ellátásként kerültek folyósításra a nyugdíjkorhatár eléréséig, és nem minősülnek nyugellátásnak. A nyugdíjkorhatár betöltésétől azonban az ellátás változatlan összegben öregségi nyugdíjként folyósítódik tovább.

A korhatár előtti ellátás mellett lehetőség van munkavégzésre, de meghatározott jövedelemkorlát mellett. 2024-ben ez a limit 4 802 400 forint, ami a minimálbér tizennyolcszorosa. Ha valaki túllépi ezt a keretet, a következő hónaptól az év végéig szünetel az ellátás folyósítása. Fontos megjegyezni, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után ez a korlátozás megszűnik.

A nyugdíjkorhatár betöltése után a korhatár előtti ellátás automatikusan öregségi nyugdíjjá alakul, és ettől kezdve korlátozás nélkül lehet mellette keresőtevékenységet folytatni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Ha az ismételten megállapított öregségi nyugdíj összege magasabb, mint a korhatár betöltésétől öregségi nyugdíjként folyósított összeg, a jövőben ez kerül folyósításra" - olvasható a vonatkozó jogszabályban.

Fontos különbség, hogy a korhatár előtti ellátásban részesülők munkajogi helyzete eltér az öregségi nyugdíj mellett dolgozókétól. Míg a nyugdíjasnak minősülő munkavállalók esetében a munkáltató indoklás nélkül felmondhat, és végkielégítés sem jár, addig a korhatár előtti ellátás mellett dolgozókra ez nem vonatkozik. Esetükben a munkáltatói felmondást indokolni kell, és jogosultak lehetnek végkielégítésre is.

Összességében elmondható, hogy a korhatár előtti ellátás és az öregségi nyugdíj közötti különbségek jelentősek, és érdemes tisztában lenni ezekkel a szabályokkal a megfelelő döntések meghozatala érdekében.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
1 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Zsuzsa
21 perce
Ha valakinek 2011-ben folyósítottak korhatár előtti ellátást, azt miért nem veszik figyelembe az újraszámításnál?
0
0
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 23. hétfő
Tekla
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?