Idős házaspár, számlák és költségvetés otthonában nyugdíjcélú megtakarítások, hitelbefektetések tervezése és pénzügyi adminisztráció. Idős férfi, idős nő és dokumentumok olvasása a nyugdíjjelentés felülvizsgálatához a konyhában.

Azért ez könyörtelen: szép lassan elfogadják a magyarok a sírig tartó munkát

2024. július 31. 16:31

Számottevően nőtt az elmúlt években a magasabb nyugdíjkorhatárra számítók aránya a K&H biztos jövő kutatás szerint. Az idei első negyedévben már a középkorúak 33 százaléka számolt azzal, hogy csak 70 évesen tud majd nyugdíjba vonulni, szemben az 5 évvel korábbi 24 százalékos aránnyal. A felmérés figyelemre méltó eredménye az is, hogy a 30-59 éves korosztály tagjai, ha megtehetnék, már 57 évesen hátat fordítanának a munkának.

Továbbra is hatalmas különbségek láthatóak a középkorúak nyugdíjkilátásait tekintve a K&H biztos jövő kutatás szerint, amely 2019 óta, vagyis pont 5 éve rendszeresen vizsgálja a 30-59 éves korosztály tagjainak nyugdíjvárakozásait, kilátásait, attitűdjeit.

Az idei első negyedévben a válaszadók szerint átlagosan 69 év lesz a nyugdíjkorhatár, mire elérik azt, ami nem jelent változást az elmúlt évekhez képest. Ugyanakkor 33 százalékuk 70 évet említett, ami emelkedést jelent a korábbiakhoz viszonyítva. 5 évvel ezelőtt még csak 24 százalékuk volt ezen a véleményen, azóta pedig fokozatosan nőtt az arányuk.

Ha lehetne, akkor mikor?

A kutatás szerint a megkérdezettek majdnem kétharmada - 62 százaléka - azzal számol, hogy a törvényileg megszabott időpontban vonulna majd hivatalosan nyugdíjba. Ez lényegében megfelel a felmérés korábbi eredményeinek. Idén - az előző évekhez hasonlóan - 11 százalékos azoknak az aránya, akik úgy látják, a hivatalos korhatár elérése előtt nyugdíjba tudnak menni. A válaszadók 27 százaléka számít arra, hogy a nyugdíjas kor elérése után is dolgozni fog, arányuk 2022-ben és 2023-ban hasonlóan alakult, 2019 és 2021 között azonban csak 18-21 százalékuk számolt ezzel az opcióval.
 
A felmérésben rendszeresen megkérdezik a középkorúakat arról is, hogy mire vágynak: nevezetesen, hogy hány évesen szeretnének nyugdíjba menni. Az idei első negyedévben átlagosan 57 évet említettek a válaszadók, ami nem jelent eltérést az előző évekhez képest. 18 százalékuk azonban már az 50 éves kort sem várná meg, 24 százalékuk pedig 51-55 évesen vonulna nyugdíjba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?