28 °C Budapest
Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.

Ezt már nehéz elkerülni, egyre közelebb a nyugdíjkatasztrófa: rengeteg magyarnak kophat fel az álla idős korára

2024. június 19. 09:42

Az Eurostat friss adatai szerint Magyarország 2021-ben GDP-jének mindössze hét százalékát fordította nyugdíjakra, amivel az uniós sereghajtók között szerepel – a magyar nyugdíjak összege még az EU-s átlag harmadát sem éri el.

Mindössze öt uniós tagállamban volt kisebb az egy kedvezményezettre jutó átlagos nyugdíj összege 2021-ben, mint hazánkban – jelentette az Economx.

Korábban már írtunk róla, hogy a magyar nyugdíjasok számára egyre nehezebb a megélhetés. Az Eurostat adatai alapján Magyarország, 2021-ben a GDP-jének csupán hét százalékát költötte nyugdíjakra, ami az uniós átlag harmadának felel meg. Magyarország így az EU tagállamok közül csak Máltát és Írországot előzte meg. Az átlagos magyar nyugdíj akkor 398 euró volt, ami mindössze öt ország nyugdíjainál volt alacsonyabb az EU-ban. 

Az uniós tagállamok átlagosan GDP-jük 12,9 százalékát fordítják nyugdíjakra, a legmagasabb arányokkal Görögország (16,4 százalék), Olaszország (16,3 százalék), Ausztria (15 százalék) és Franciaország (14,9 százalék) rendelkezik. A legalacsonyabb ráfordításokkal Írország (4,5 százalék), Málta (6,4 százalék), Magyarország (7 százalék) és Litvánia (7,1 százalék) bírnak.

A magyar nyugdíjkassza az idei évben elérte a 6019 milliárd forintot, ez az összeg azonban a rokkantsági és korhatár előtti nyugdíjakkal viszont már 6500 milliárd forintra rúgna. Az uniós átlagnyugdíj 2021-ben 1294 euró volt, ami körülbelül 460 ezer forintnak felelt meg. Ezzel szemben a magyar nyugdíjasok átlagosan ennek egyharmadát, körülbelül 140 ezer forintot kaptak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lapnak nyilatkozó nyugdíjszakértő szerint figyelemreméltó a magyar nyugdíj-egyenlőtlenségek növekedése az elmúlt években – szerinte ebben az is szerepet játszik, hogy az egykulcsos SZJA bevezetése miatt egyre inkább polarizálódnak a nettó jövedelmek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 29. szombat
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem