Közelkép női könyvelőről vagy bankárról, aki számításokat végez. Megtakarítás, pénzügyek és gazdaság koncepció

Elképesztő vagyon összpontosul a befektetési alapoknál: szeptemberben tovább nőtt az állomány

2024. október 15. 19:44

Szeptemberben 1,7%-kal növekedett a befektetési alapokban kezelt vagyon - olvasható a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) közleményében. Ami a tőzsdéket illeti, a fejlett piacokon némi emelkedést láthattunk; a fejlődő tőzsdéken jelentősebb volt az emelkedés és a hazai tőzsdén is növekedés volt megfigyelhető, de ez elmaradt a fejlett piacon látottaktól is. A devizapiacon a forint az euróhoz képest némileg csökkent, míg a dollárhoz képest érdemben nem változott az előző hónaphoz viszonyítva.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 103 milliárd forintot mutat. A kép vegyes, hiszen számos kategóriánál láthatunk kisebb-nagyobb kiáramlást, de a tőkebeáramlások abszolút értékben meghaladják a kiáramlásokat. A tőkevonzás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 278 milliárd forinttal növekedett az év kilencedik hónapjában. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 16 888 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapoktól 42,9 milliárd forintnyi tőke távozott. A hozamok ezt a nagyarányú kiáramlást érdemben tompítani nem tudták, így összességében 7 %-kal csökkent a kategória vagyona a hónapban.

A kötvényalapoknál tulajdonképpen vegyes a kép. Összesen 54,2 milliárd forint áramlott be a kategóriához. A rövid futamidejű kötvények esetében tőkebeáramlást láthattunk, amelynek nagysága 46,9 milliárd forint. A hosszú futamidejű kötvényalapok esetében a tőkekiáramlás 2,7 milliárd forint volt a hónap folyamán, míg a szabad futamidejű kötvényalapokhoz 10 milliárd érkezett. A hozamok is pozitívan alakultak, így a nettó eszközérték 1,8%-kal növekedett. Karnyújtásnyira a 6 ezer milliárdos határ.

A vegyes alapokhoz 38,6 milliárdnyi tőke érkezett, amely a harmadik legmagasabb érték a hónapban. Ha az alkategóriákra ránézünk, akkor jól láthatjuk, hogy az óvatos alapok esetében volt 12 milliárdnyi tőkebeáramlás; míg a kiegyensúlyozott alapokhoz 21 milliárd érkezett. A dinamikus alapok 5,6 milliárdnyi tőkét vonzottak. A kategória vagyonát tovább növelték a hozamok, így összeségében 2,8%-os a vagyonnövekedés a hónapban.

A részvényalapok esetében tőkemozgás gyakorlatilag nem volt, viszont a hozamok kedvezően alakultak. A kategória vagyona az elmúlt hónapban 1,7%-kal növekedett.

A tőkevédett alapokhoz 7,2 milliárdnyi tőke érkezett a hónap során. A hozamok is hozzá tudtak tenni a gyarapodáshoz, így a kategória vagyona 1,9%-kal növekedett a hónap folyamán.

Az abszolút hozamú alapok esetében 61,6 milliárd áll az értékesítési soron, amely a legnagyobb érték a kategóriák között. A hozamok is hozzá tudtak tenni a növekedéshez, így 4,6%-os növekedés jelentkezett a kategória vagyonában a hónap során. Már augusztus végén beigazolódott a korábbi előrejelzésünk, miszerint ilyen dinamikus növekedés mellett nyár végére a kategória vagyona át fogja lépni a 2.000 milliárdos határt. Ezek után azt láthatjuk, hogy talán a vártnál hamarabb is az abszolút hozamú alapok vagyona szeptemberben megelőzte az ingatlanalapokét, így a harmadik legnagyobb kategóriává vált. Lőtávolban a vegyes alapok? Cél a második hely?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A származtatott alapoktól 19,1 milliárdnyi tőke távozott, azonban ez valójában technikai forgalom, mivel több alap is kategóriát váltott a származtatott alapok kárára. A hozamok érdemben nem tudták a vagyonváltozást befolyásolni, így 61%-kal csökkent a kategória vagyona a hónapban. Mindez azt jelenti, hogy tovább marginalizálódott a kategória.

Az ingatlanalapok esetében 18 milliárdnyi tőkekiáramlást láthattunk a hónap során. Végül a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,3%-kal csökkent.

Az árupiaci alapok esetében 9 milliárdnyi tőke érkezését láthatjuk. A hozamok csekély mértékben tudták csak növelni a nettó eszközértéket. A vagyonváltozás plusz 8,9% lett a hónapban, ami természetesen a tőkebeáramlásnak köszönhető nagyrészt.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban 13,5 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok tovább segítették a növekedést, így összeségében a vagyon 2%-kal növekedett a hónap során.

 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. október 15. 20:18
Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötl...
MEDIA1  |  2024. október 15. 15:53
A cég technikai okokkal magyarázza a fejleményt.
Kiszámoló  |  2024. október 15. 10:05
A Defacto oldalán jelent meg egy érdekes cikk a magyar államadósság alakulásáról, illetve arról, hog...
Holdblog  |  2024. október 15. 09:15
Szakmai meggyőződésem, hogy bárki tud száz évig élni, feltéve, hogy nincs eredendően valami krónikus...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 15. kedd
Teréz
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?