13 °C Budapest
Magyarország érméi. Magyar kétszáz forintos érme.

Új 200 forintos érmét vezetnek be Magyarországon: így fog kinézni ez lesz benne az extra

2024. október 4. 15:00

A Magyar Nemzeti Bank október 6-án, az aradi vértanúk emléknapján 13 szögletű belső peremmel ellátott, nagy méretű 30 000 Ft-os címletű ezüst emlékérmét és annak 7500 Ft-os címletű színesfém változatát bocsátja ki a magyar függetlenségért életüket adó mártírok kivégzésének 175. évfordulója alkalmából. A jegybank az emlékérmék mellett hazánk első alkotmányos miniszterelnöke, Batthyány Lajos tiszteletére a 200 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatát is kibocsátja. A különleges 200 Ft-os pénzérme 1 millió példányban kerül forgalomba, míg az ezüst emlékérmék hatezer, a színesfém változatok nyolcezer példányban verhetőek. Az emlékérméket Kósa István éremművész, a 200 Ft-os megújult tematikai oldalát Kovács Zoltán szobrászművész tervezte.

Az 1848-49. évi szabadságharcban betöltött szerepük miatt 175 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án a forradalom 13 honvédtisztjét Aradon kivégezték. Ugyanezen a napon Pesten hazánk első alkotmányos miniszterelnökén, Batthyány Lajoson is végrehajtották a halálos ítéletet. Az 1848-as bécsi forradalom és Theodor Baillet von Latour császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulójára időzített kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt.

A Magyarországon teljhatalommal felruházott Haynau rendelkezésére a magyar nemzeti függetlenségért és önrendelkezésért küzdő katonai vezetőket golyó és kötél általi halálra ítélték. Kivégzésükre a következő sorrendben került sor: golyó által Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos, Schweidel József, Kiss Ernő; kötél által Poeltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knezić Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és Vécsey Károly. A 13 mártír honvédtiszt a szemtanúk szerint emberfeletti bátorsággal viselte a rájuk kiszabott ítéletet. Batthyány Lajost a pesti Újépület mögötti Fapiacon, a mai Batthyány-örökmécses helyén végezték ki, majd a ferencesek belvárosi templomában temették el, de végső nyugalomra a Fiumei úti sírkertben lelt nyilvános újratemetése után.

Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú kivégzésének 175. évfordulója alkalmából az MNB 200 Ft-os forgalmiérme-emlékváltozatot, valamint nagy méretű, 13 szögletű belső peremmel ellátott, 30 000 Ft-os címletű ezüst emlékérmét és annak 7500 Ft-os címletű színesfém változatát bocsátja ki a nemzeti gyásznapon.

30 ezer forintos névértékű Batthyány-emlékérme.
fotó: MNB30 ezer forintos névértékű Batthyány-emlékérme. fotó: MNB

A kibocsátásra kerülő 200 forintos forgalmiérme-emlékváltozatok névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 200 forintos érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott Lánchíd-ábrázolás helyett lent, a peremig kifutóan gróf Batthyány Lajos mellképe látható, amely Barabás Miklós olajfestménye alapján készült. A gyöngysorszegélyen belül, bal oldalon, lent, vízszintesen a „2024” verési évszám, fölötte, köriratban a „BATTHYÁNY”, jobb oldalon, köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat olvasható. A feliratokat fent, két vízszintes sorban Batthyány Lajos kivégzésének időpontját jelölő „† 1849. OKTÓBER 6.” felirat választja el egymástól.

Az érme tematikai oldalát Kovács Zoltán szobrászművész tervezte. Az érme technikai paramétereiben megegyezik a készpénzforgalomban használt 200 Ft-os bimetál érmékkel: az érme külső része (körgyűrű) réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből, belső része (mag) réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült. Az érme külső átmérője 28,30 mm, a mag átmérője 17,90 mm. Az érme peremvastagsága 2 mm, súlya 9 gramm, széle szaggatottan recézett.

200 forintos névértékű Batthyány-emlékérme.
fotó: MNB200 forintos névértékű Batthyány-emlékérme. fotó: MNB

A 200 forintos forgalmi érme emlékváltozata 1 millió példányban készül. Az új érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd, az MNB a lakossági pénztárában címletváltást nem végez. Az 1 milliós keretből 12 000 darab elsőnapi (normál verdefényes) veret sorszámozott díszcsomagolásban vásárolható meg a Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül, 2024. október 7-től. Gyűjtői termékként, 40 darab érmét tartalmazó rolnikban is ugyanott lesz elérhető az új 200 Ft-os forgalmiérme-emlékváltozat.

Tekintettel az évforduló jelentőségére, az MNB „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” megnevezéssel 30 000 Ft névértékű ezüst és 7500 Ft névértékű színesfém emlékérmét is kibocsát, melyek elsődleges szerepe a méltó megemlékezés, tisztelgés a magyar nemzeti függetlenségért és önrendelkezésért küzdő vértanúk előtt. Az emlékérmék a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. Az ezüst és színesfém változatok éremképileg megegyeznek, mindössze az értékjelzésük tér el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” emlékérmék elő- és hátlapja egyaránt 13 oldalú belső peremmel rendelkezik, mintegy utalásként a kibocsátás apropójára. Az emlékérmék előoldalán Batthyány Lajos – Barabás Miklós festménye alapján készült – félalakos portréja látható. A portrétól balra, köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, jobbra, három egymás alatti sorban a „30000” és „7500” értékjelzés, a „FORINT” felirat és a „BP.” verdejel, illetve függőlegesen Batthyány Lajos kézjegye olvasható.

Batthyány-emlékérme a tizenhárom aradi vértanú nevével.
fotó: MNBBatthyány-emlékérme a tizenhárom aradi vértanú nevével. fotó: MNB

A „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” emlékérmék hátlapján, bal oldalon egy kopjafa stilizált ábrázolása látható, melybe illesztve, fent a vértanúk kivégzésének évét jelölő „1849” felirat, alatta, kivégzésük sorrendjében, két-két sorba szedve a 13 aradi vértanú neve, lent a „2024” verési évszám olvasható. A hátlap jobb oldalán az aradi Szabadság-szobor (Zala György szobrászművész alkotása) részletének ábrázolása látható. A hátlap szélén, jobbra fent, köriratban az „ARADI VÉRTANÚK” felirat olvasható, lent, középen Kósa István tervezőművész mesterjegye látható.

Mindkét emlékérme átmérője 52,50 mm, szélük recézett. A 30 000 Ft névértékű emlékérme 925 ‰ finomságú ezüstből tükörfényes (proof), míg a 7500 Ft névértékű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből selyemfényes (BU) kivitelben készült. Az ezüst érme súlya 77,76 gramm, a színesfém változaté 76,50 gramm. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: az ezüst érméből 6000, míg a színesfém érméből 8000 darab verhető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg, a kibocsátást követő első munkanaptól, azaz 2024. október 7-től

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. október 4. 14:29
Az Európai Unió más tagországaihoz hasonlóan Magyarországon is folyamatosan emelkedik a csomagolási...
MEDIA1  |  2024. október 4. 12:45
A Media1 megtudta, hogy Bordás Gábor, az RTL.hu nemrég távozó főszerkesztője a HVG.hu főszerkesztő-h...
Kiszámoló  |  2024. október 4. 08:30
Magyarország költi az egyik legkevesebbet GDP arányosan a nyugdíjasokra, egyedül Málta költ kevesebb...
Holdblog  |  2024. október 4. 07:55
A mai adásban megreformáljuk a mezőgazdaságot, de előtte röviden véleményt formálunk egyéb fontos do...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 4. péntek
Ferenc
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?