16 °C Budapest
Portrait of handsome elegant mature man with cigar and a glass whiskey in a dark room

Így gazdagodhatnak még tovább a leggazdagabb magyarok: ide öntik most vég nélkül a pénzt

2024. szeptember 24. 19:17

Iszonyatos pénz ömölhet majd a következő öt évben a privátbanki számlákra, a kezelt vagyon mérete a 2023-as 8575 milliárd forint után 2028-ra meghaladhatja majd a 20.000 milliárdot - ám az elitklubok ügyfélszáma eközben nem változik – hangzott el a privátbanki és vagyonkezelési szakma legnagyobb rendezvényének nyitóelőadásában.

Alapjaiban változik meg a következő öt évben hazai privátbanki piac: a magyar elitet kiszolgáló pénzügyi szolgáltatókra bízott vagyon az összege a következő fél évtizedben bő duplájára emelkedik és a 2024 eleji 9000 milliárd forint után 2028-ra átlépi a 20 ezer milliárd forintos álomhatárt. A Konferenciát szervező Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezető igazgatója, Karagich István szerint a növekedés egyértelműen annak lesz köszönhető, hogy a magyar gazdaság vállalkozói szerkezetének átalakulásával egyre több jel alapján megállapítható, bármilyen gazdasági fellendülési vagy beruházási vitalizálódás okozta vagyonbővülés a korábbiaknál is erőteljesebben koncentrálódik majd arra a legvagyonosabb ügyfélkörre, akik az elmúlt évtized során messze az átlag fölött bővítették már így is vagyonukat és befolyásukat a magyar gazdaság működésére.

A szakember szerint ehhez már nem is kell a kvázi-oligarchák felé lejtő, megkérdőjelezhető megbízásokról vizionálni: a magyar topgazdagok cégei, szolgáltatásai csaknem minden olyan üzletágban megkerülhetetlenné váltak, amely iparágak egy gazdasági beruházási bővülés esetén a leggyorsabban profitálnak a fellendülésből.

Mohón növekedő vagyonok, egyre kisebb elittel

A Blochamps szerint fontos azt is hangsúlyozni, hogy a remélt fellendülés és például a kormányzat deklarált kis- és középvállalkozói fókusza a következő években – azon túl, hogy elindítja a szakértők szerint amúgy szükséges konszolidációt a túlnépesedett vállalkozói piacon – így is számos kkv számára kínál lehetséges sikert és gyors növekedést. Ám a hiba nem csak a társadalmi közép- és felső középosztály tőkehelyzetének bizonytalansága, de a vállalkozói réteg eltolódása is a gazdaságban. Ugyanis miközben statisztikailag rendületlenül sok kkv működik, a tulajdoni koncentrációk miatt a vállalkozói köröknek csak egy szűk rétege számára nyílik majd valódi lehetősége az igazi elitklubokhoz csatlakozni.

A prognózis szerint a vagyonkezelési hozamtermelés és a vállalkozói tőkebeáramlás révén az egy privátbanki számlára jutó átlagvagyon a 2018-as 109 millió forinthoz képest megnégyszereződik majd, s 5 év múlva minimum 450 millió forintot kezelnek majd 1-1 privátbanki számlán az ügyfelek – igaz, a belépési limitek is legalább 50 százalékkal emelkednek majd, nagyságrendileg 150 millió forintra. Összességében a privátbanki ügyfelek és a vezetett számlák száma épp ezért stagnálni fog az elkövetkező években.

Erősebb versenyben az ügyfélmegtartás lesz a fő kihívás a privátbankokban

A piacvezető privátbanki tanácsadó cég vezetője a társaság által idén már 14. alkalommal megszerzett Privátbanki és Vagyonkezelői konferencián tartott előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a piac előtt álló legnagyobb kihívás az, hogy a szolgáltatóknak a jövőben már nem elsősorban az ügyfélszám bővülésére kell koncentrálniuk: a meglévő ügyfelek megtartása és professzionális kiszolgálása jelenti majd a siker receptjét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A konferencia panelbeszélgetéseiben résztvevők egyetértettek a Blochamps előzetes felmérésének azon eredményével, amely szerint a szupergazdagok a befektetési teljesítmény és a szolgáltatások díjazása mellett egyre komolyabb mértékben az ügyfélkapcsolat minőségére koncentrálnak. A vagyonosok elvárják azt, hogy privátbanki ügyintézőjük proaktívan viszonyuljon piaci folyamatokhoz és a felmerült problémákra gyors megoldása legyen.

Annak ellenére, hogy ez a vagyonos réteg nem igazán rövidtávú befektetésekben gondolkozik a vagyonával kapcsolatban, egyre fontosabb szerepet kap a precíz tanácsadás, a lehetőségek és szolgáltatások folyamatos, személyre szabott riportálása, a folyamatos döntésképesség biztosítása. A jövő privátbankárának így jó eséllyel nem kell majd hivatali időben az irodájában ülnie, ám képesnek kell lennie, hogy akár egyetlen hírt értékelve 2-3 féle scenáriót felvázoló személyes hírlevélben tájékoztassa ügyfelét a hír megjelenését követő perecekben. Ehhez teljesen új skillek, a digitalizáció és a mesterséges intelligencia felhasználása alapkövetelmény lesz – értettek egyet a konferencia résztvevői.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 24. 16:47
Az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok sportolóról, Kovács Kokó Istvánról szóló KOKO című dokumentumf...
Holdblog  |  2024. szeptember 24. 07:35
Meglépte a Fed az első kamatvágást bő négy év után azzal az üzenettel, hogy egyelőre nem is várnak r...
MNB Intézet  |  2024. szeptember 23. 10:19
Mit gondolnak az emberek a mesterséges intelligenciáról? Félnek tőle, vagy szeretik? A BIS friss tan...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 20. 21:24
Vettem ma megint MARA-t 15 dollárért, jelentős mennyiséget a meglévőhöz képest, a gyors meggazdagodá...
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 24. kedd
Gellért, Mercédesz
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?