Megtakarítás befektetési banki pénzügyi koncepció. Érmék halmaza malacka bankkal az asztalon. Hitel és befektetési üzleti ötlet növekedése. Vagyonkezelés, alapok, források, kötelezettségek, betétek, jövedelem, sikeres.

Elképesztő vagyon összpontosul a befektetési alapoknál: augusztusban tovább nőtt az állomány

2024. szeptember 16. 20:01

Augusztusban 0,6%-kal növekedett a befektetési alapokban kezelt vagyon - olvasható a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) közleményében. Ami a tőzsdéket illeti, a fejlett piacokon némi emelkedést láthattunk, a fejlődő tőzsdéken is volt még valamennyi növekedés, ezzel szemben a hazai tőzsdén csökkenés volt megfigyelhető. A devizapiacon a forint az euróhoz képest némileg erősödött, míg a dollárhoz képest jelentősebb mértékben erősödni tudott az előző hónaphoz viszonyítva.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 102 milliárd forintot mutat. A kép vegyes, hiszen számos kategóriánál láthatunk kisebb-nagyobb kiáramlást, de a tőkebeáramlások abszolút értékben meghaladják a kiáramlásokat. A tőkevonzás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 95 milliárd forinttal növekedett az év nyolcadik hónapjában. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 16.611 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapoktól 12,6 milliárd forintnyi tőke távozott. A hozamok ezen csekély mértékben tudtak csak javítani, így összességében 2 %-kal csökkent a kategória vagyona a hónapban.

A kötvényalapoknál tulajdonképpen vegyes a kép. Összesen 4 milliárd forint áramlott ki a kategóriától. A rövid futamidejű kötvények esetében tőkebeáramlást láthattunk, amelynek nagysága 12,9 milliárd forint. A hosszú futamidejű kötvényalapok esetében a tőkekiáramlás 19,8 milliárd forint volt a hónap folyamán, míg a szabad futamidejű kötvényalapokhoz 2,8 milliárd érkezett. A hozamok pozitívan alakultak, így a nettó eszközértéknek a pozitív tartományba sikerült kapaszkodnia, igaz a kategória vagyona mindössze 0,2%-kal növekedett. Egyre közelebb a 6 ezer milliárdos határ.

A vegyes alapokhoz 50,4 milliárdnyi tőke érkezett, amely a második legmagasabb érték a hónapban. Ha az alkategóriákra ránézünk, akkor jól láthatjuk, hogy az óvatos alapok esetében volt 13,4 milliárdnyi tőkebeáramlás; míg a kiegyensúlyozott alapokhoz 24,4 milliárd érkezett. A dinamikus alapok 12,6 milliárdnyi tőkét vonzottak. A kategória vagyonát nem tudták növelni a hozamok, így a 2%-os vagyonnövekedés teljes egészében a tőkeáramlásnak köszönhető.

A részvényalapokhoz 13,4 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások olyannyira nem alakultak kedvezően, hogy a kategória vagyona az elmúlt hónapban 0,2%-kal csökkent.

A tőkevédett alapokból 12,9 milliárdnyi tőke távozott a hónap során, amely teljes egészében egy megszűnő alappal magyarázható. A hozamok némileg tompítani tudták a vagyonvesztést, de a kategória vagyona így is 2,2%-kal csökkent a hónap folyamán.

Az abszolút hozamú alapok esetében 52,4 milliárd áll az értékesítési soron, amely a legnagyobb érték a kategóriák között. A hozamok nem tudtak hozzátenni a növekedéshez, azonban így is 2,3%-os növekedés jelentkezett a kategória vagyonában a hónap során. Beigazolódott a korábbi előrejelzésünk, miszerint ilyen dinamikus növekedés mellett nyár végére a kategória vagyona át fogja lépni a 2.000 milliárdos határt. Ezek után kijelenthetjük, hogy a jelenlegi trendek mellett év végére az abszolút hozamú alapok vagyona leelőzheti az ingatlanalapokét, így a harmadik legnagyobb kategóriává válik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A származtatott alapokhoz 0,6 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok ettől azért kedvezőbben alakultak így 2,7 %-kal növekedett a kategória vagyona a hónapban.

Az ingatlanalapok esetében 12 milliárdnyi tőkekiáramlást láthattunk a hónap során. Végül a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,4%-kal csökkent.

Az árupiaci alapok esetében 2,8 milliárdnyi tőke érkezését láthatjuk. A hozamok nem alakultak kedvezően, azonban a vagyonváltozás így is plusz1,9% lett a hónapban.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban 24 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok sem hozzátenni, sem elvenni nem tudtak ebből, így összeségében a vagyon 1,4%-kal növekedett a hónap során.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. szeptember 18. 15:04
Ingatlanfedezet nélkül vennél fel akár 15 millió forint hitelt? Akkor a személyi kölcsön lehet a meg...
MEDIA1  |  2024. szeptember 18. 12:56
A 4iG Nyrt. 2023. november 13. napján elindított transzformációs programja következő jelentős mérföl...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 18. 10:58
Nyakunkon a világvége, jönnek a migránsok, felrobbantanak minket és minden templomból mecset lesz, i...
Holdblog  |  2024. szeptember 18. 08:40
A tengerentúlon a legnagyobb sportligák már saját streamingszolgáltatást üzemeltetnek, Európa azonba...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 18. 21:17