11 °C Budapest
woman with baby, baby, toddler, mother

Új bölcsődei támogatás 2024: itt a friss bejelentés, mutatjuk ki igényelheti és mekkora összeg járhat

2024. augusztus 27. 16:19

Azok a vidéken élő és munkába visszatérő szülők, akiknek gyermekei szeptember 1-től bölcsődébe járnak, újra igényelhetnek támogatást a bölcsődei térítési díjhoz - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Facebook-oldalára feltöltött videóban hétfőn.  Koncz Zsófia kiemelte, hogy a támogatást most először azok a szülők is igénybe vehetik, akik gyermeküket önkormányzati fenntartású bölcsődében helyezik el. Mutatjuk a részleteket!

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a támogatásra továbbra is jogosultak azok a szülők, akiknek gyermekei minibölcsődébe, családi vagy munkahelyi bölcsődbe járnak vagy napközbeni gyermekfelügyeletet vesznek igénybe. A támogatási kérelem a Magyar Államkincstár honlapján nyújtható be - mondta, megjegyezve, hogy a vissza nem térítendő támogatást az európai uniós feltételek szerint a vidéken élők vehetik igénybe. Koncz Zsófia úgy fogalmazott, hogy ezzel a támogatással is hozzájárulnak a család és a munka közötti egyensúly megteremtéséhez.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, 2024. július 31-től hatályos az a rendeletmódosítás, amely alapján lehetőség nyílt kiírni a megújult bölcsődei támogatást. Most meg is történt a bejelentés, így szeptembertől már biztosan elindul a pályázat. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Még múlt év végén a Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent a „Kisgyermeket nevelők munkaerő-piaci visszatérésének célzott támogatása” című (EFOP Plusz-6.3.1-23 kódszámú) felhívás, mely meghatározta a célcsoportot, ebből derül ki, milyen feltételekkel kaphatnak majd támogatást a kisgyermekes szülők ahhoz, hogy elhelyezzék bölcsődében a gyermeküket. 

Új bölcsődei támogatás 2024 - Ki igényelheti?

A felhívás szerint az a munkába álló vagy munkába visszatérő, bölcsődei ellátásra jogosult gyermeket nevelő szülő, akinek állandó lakóhelyének címe, vagy ha tartózkodási hellyel rendelkezik, tartózkodási helyének címe a kevésbé fejlett régiók területén van, és aki gyermekét a szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett (működési engedéllyel rendelkező), a Gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) szerinti önkormányzati, vagy nem önkormányzati fenntartású bölcsődei ellátásban, vagy napközbeni gyermekfelügyeletet biztosító szolgáltatásban helyezi el.

Mi számít kevésbé fejlett régiónak? A felhívás szerint Magyarország kevésbé fejlett régiói (Pest, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld) és az Államkincstárnak azt is biztosítania kell, hogy ezen belül a források legalább 66,67%-a a négy legkevésbé fejlett (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl) régióban kerül felhasználásra.

A projekt keretében a célcsoporti körbe tartozó személy számára akkor folyósítható személyi térítési díjhoz nyújtott támogatás, ha megfelel a további előírásoknak is a fent leírtakon túl, mint aki munkavállalóként vagy önfoglalkoztatóként elhelyezkedik vagy visszatér a munkaerőpiacra és ennek dátuma nem korábbi, mint 2023.04.01. és akinek állandó lakóhelye, vagy tartózkodási helye (ha tartózkodási hellyel rendelkezik), megegyezik azon gyermek címadataival, akire nézve a bölcsődei ellátás, vagy a napközbeni gyermekfelügyelet igénybevételéhez támogatást igényel. Továbbá akinek a személyi térítési díjra vonatkozó támogatási kérelem benyújtását megelőzően arra a gyermekre, akire tekintettel támogatási kérelmet nyújtott be, csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozási díjat, gyermekgondozást segítő ellátást, vagy gyermeknevelési támogatást folyósítottak (kivételt képeznek ez alól a menekült hátterű személyek), azaz

egy gyermek vonatkozásában csak egy szülő részesíthető támogatásban.

Továbbá az a személy, aki rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval és bankszámlával, amelyre a támogatás folyósítható. Fontos, hogy egy személy több gyermek után is részesíthető támogatásban, azonban az indikátorok (EPO24, EPR32) célértékébe csak egy személyként számítható bele. Valamint nem részesíthető azon hónap vonatkozásában támogatásban az a személy, aki olyan gyermek bölcsődei ellátásához, vagy napközbeni gyermekfelügyeletéhez igényli a támogatást, akire tekintettel a GINOP-5.3.11-18-as kódszámú felhívás keretében támogatásban részesült.

Bölcsődei támogatás 2024 maximális összege

Gyermekenként legfeljebb havi 50 ezer forint támogatás biztosítható - írja a felhívás. Vannak olyan esetek viszont, amikor a támogatás magasabb összegű is lehet: a gyermekét egyedül nevelő szülő, a Gyvt. szerinti rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre (a továbbiakban: RGYK-ra) jogosult gyermeket nevelő szülő, a menekült hátterű szülő, valamint a sajátos nevelési igényű, korai fejlesztésre jogosult, a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülő számára gyermekenként legfeljebb havi 65 ezer forint támogatás biztosítható.

Amennyiben a szülő által kifizetett személyi térítési díj alacsonyabb, mint a maximálisan biztosítható támogatás összege, akkor a folyósítható támogatás összege megegyezik a szülő által kifizetett térítési díjjal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A felhívás részletezi, hogy a térítési díj támogatás  önkormányzati fenntartású családi bölcsődei, munkahelyi bölcsődei, bölcsődei vagy mini bölcsődei, illetve napközbeni gyermekfelügyelet keretében történő ellátásba kerülő gyermek után állapítható meg, a gyermek bölcsődei ellátásra való jogosultságának ideje alatt bármikor, a felsorolt valamennyi feltétel fennállása esetén.

Visszamenőleg is jár az új bölcsődei támogatás

Azt is írják, hogy a Magyar Államkincstár visszamenőlegesen kizárólag az alábbi feltételek együttes fennállása esetén nyújthat támogatást 2023. április hónaptól felmerült személyi térítési díjhoz:

  • a személyi térítési díj támogatásra vonatkozó igényt a szülő a Magyar Államkincstár honlapján közzétett felhívás megjelenését követő 60. napig benyújtotta,
  • a személyi térítési díj támogatást igénylő megfelel a jelen felhívásban foglalt feltételeknek,
  • a gyermek az igénylés benyújtásakor még bölcsődei ellátásban részesül

Vagyis a felhívás alapján az igényléseket várhatóan 2024. áprilistól lehet majd benyújtani, és akár visszamenőleg is járhat a támogatás 2023 áprilisáig.

További részletek a felhívás 2.3 alpontjában, ITT olvashatók.

Szűk másfél éve vezették ki a támogatást, ami most megújult

Ahogy arról korábban a Pénzcentrum adott hírt, 2023. március 1-től kivezetésre került Magyarországon a 2019. július 31-től járó bölcsődei támogatás. Az addig évről évre meghosszabított pályázat határidejét ugyanis nem hosszabbították meg tovább a korábbi gyakorlattól eltérően, így tulajdonképpen kivezetésre került a bölcsődei támogatás 2023 tavaszán. Azonban mint kiderült, a megújult bölcsődei támogatást a kisgyermekesek visszamenőleg is igényelhetik 2023 áprilisáig, így folytonosságot teremtenek a támogatásban.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
3 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Ariel
1 hete
@Kriszta Próbáltam írni nekik, de ezen az oldalon nem lehet:

https://www.allamkincstar.gov.hu/header-tartalmak/ka...eteli-urlap

Szerver hibát ír ki folyamatosan.
0
0
Kriszta
2 hete
Sajnos én is így értelmezem, lényegében kizárták az összes gyermeket, akik idén szeptemberben kezdik az óvodát, mivel az igénylés első napjától már ovisok és ki vannak jelentve a bölcsödéből. Ez óriási hiba a kiíró részéről, hiszen rengeteg olyan család esik ki a célcsoportból, akik pont az előző pályázati szakasz végét követően kezdték a bölcsödét, ennek fényében a visszamenőleges igénylés annyira nem is ér célt.

Van olyan felület, ahol egyáltalán lehet ezt jelezni, hogy adott esetben módosíthassák a kiírást?
0
0
Ariel
2 hete
Érdeklődnénk, hogy ezt jól látjuk-e:

"Visszamenőleg is jár az új bölcsődei támogatás...
kizárólag az alábbi feltételek együttes fennállása esetén...
a gyermek az igénylés benyújtásakor még bölcsődei ellátásban részesül"

Azaz ha jól értelmezzük akkor a 2023 szeptember - 2024 augusztus időszak között bölcsödét igénybe vevő szülők számára nem jár a támogatás!?
Év eleje óta 1-2 havonta beharangozták hogy hamarosan elérhető lesz a pályázat, de csak vártak vele szeptemberig, ezzel jó néhány szülőt kizárva a pályázatból.

"Vagyis a felhívás alapján az igényléseket várhatóan 2024. áprilistól lehet majd benyújtani, és akár visszamenőleg is járhat a támogatás 2023 áprilisáig."
- Akkor azoknak akiknek nem az elmúlt egy évben járt a gyermeke bölcsödébe.....

Vagy nem jól látjuk?
Köszönettel!
Üdv.:
0
0
NEKED AJÁNLJUK
BÉT: emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 172,03 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel 72 415,44 ponton zárt csütörtökön.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 13. 18:30
Orbán Viktor a kormánypropaganda átalakítását tervezi, ami mögött Magyar Péter és a Tisza Párt előre...
Holdblog  |  2024. szeptember 13. 08:23
Blázzsal ketten kitárgyaljuk a magyar gazdaságot. Mint a TV-ben. Meg egy kis káromkodás. Jó szórakoz...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 13. 07:45
Amikor hitelt akarunk felvenni, legtöbben az internetről, vagy személyesen a bankoktól tájékozódunk....
Bankmonitor  |  2024. szeptember 12. 16:23
Bankszámláink és bankkártyáink sokkal több lehetőséget nyújthatnak, mint azt elsőre gondolnánk. Tíze...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 13. péntek
Kornél
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?