11 °C Budapest
Euro coins close up

Hivatalos, új forintérméket vezetnek be Magyarországon: így néznek ki, ennyit fognak érni

2024. augusztus 27. 19:15

A Magyar Nemzeti Bank „Pannonhalmi Bencés Főapátság” megnevezéssel bronzpatinázott színesfém emlékérmét bocsát ki 2024. augusztus 28-án a világörökség részét képező Főapátság szerzetestemploma középkori újjáépítésének és felszentelésének 800., valamint a Főapátság nemzeti emlékhellyé avatásának 10. évfordulója alkalmából. A 3 000 Ft névértékű emlékérme a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezésére 2014-ben indult, a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató tematikai sorozat tizenegyedik eleme. Az emlékérmét Bitó Balázs iparművész tervezte.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság a magyar kereszténység bölcsője, hazánk fontos szellemi műhelye. Híres iskolája ezeréves múltra tekint vissza, itt található a világ egyik legnagyobb szerzetesi könyvtára is. A monostort 996-ban Géza fejedelem alapította Tours-i Szent Márton tiszteletére. Az 1003 körül felszentelt templom az első évszázadok során többször leégett, a ma álló templomot a történelmi események miatt háromszor újjá kellett építeni. Írásos források alapján a templomot 1224-ben, 800 évvel ezelőtt állították helyre és szentelték fel. A monostor rövid történelmi megszakításoktól eltekintve több mint ezer éve folyamatosan a bencés szerzetesközösség otthona. Az egyedülálló épségben megmaradt 800 éves középkori temploma ma is a szerzetesek imádságának helyszíne. A Főapátság 10 évvel ezelőtt 2014-ben vált nemzeti emlékhellyé.

A kettős évforduló alkalmából a Magyar Nemzeti Bank a nemzeti emlékhelyeket bemutató emlékérme-sorozat részeként „Pannonhalmi Bencés Főapátság” megnevezéssel bronzpatinázott színesfém emlékérmét bocsát ki. A 3 000 Ft névértékű emlékérme a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat 11. elemeként jelenik meg. A sorozat a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezésére 2014-ben indult, tagjai technikai specifikációjukban azonosak. Tartalmukat tekintve azt az irányelvet követik, hogy az érme egyik oldalán egy, a teljes emlékhelyet reprezentáló kép jelenik meg, míg a másik oldal annak egy karakterisztikus részletére fókuszál.

Az emlékérme előlapján, körgyűrűvel határolt középmezőben a Pannonhalmi Bencés Főapátság alapítólevele részletének ábrázolása látható. Az előoldal jobb oldalán – a körgyűrűt megszakítva – Stremeny Géza Pannonhalmi Szent Mórt ábrázoló szobra jelenik meg, amely a pannonhalmi Szent Márton-bazilika egyik támasztó pilléréből bontakozik ki. Az előlap szélén található körgyűrűn, köriratban, fent a „MAGYARORSZÁG” felirat, lent a „2024” verési évszám és a „BP.” verdejel, bal oldalon a „3000” értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható.

Kép forrása: MNBKép forrása: MNB

Az emlékérme hátlapján, körgyűrűvel határolt középmezőben a Pannonhalmi Bencés Főapátság épületegyüttesének és környezetének ábrázolása látható. A hátoldal alján, lent középen, részben a körgyűrűre átnyúlva, a magyar bencések címere, a jobb oldalon Bitó Balázs tervezőművész mesterjegye található. A hátlap szélén található körgyűrűn, köriratban – egymástól a nemzeti emlékhelyek emblémájával elválasztva – a „PANNONHALMI BENCÉS FŐAPÁTSÁG” és a „NEMZETI EMLÉKHELY” felirat olvasható.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kép forrása: MNBKép forrása: MNB

Az emlékérme réz (90%) és cink (10%) ötvözetéből készült, súlya 18,40 gramm, átmérője 37 mm, széle recézett. Az emlékérme ezúttal is korlátozott, 10 000 darabos példányszámban jelenik meg, bronzpatinázott kivitelben.

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Pannonhalmi Bencés Főapátság” emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében 2024. augusztus 28-tól a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg az emlékérméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve a webáruházában.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 13. 18:30
Orbán Viktor a kormánypropaganda átalakítását tervezi, ami mögött Magyar Péter és a Tisza Párt előre...
Holdblog  |  2024. szeptember 13. 08:23
Blázzsal ketten kitárgyaljuk a magyar gazdaságot. Mint a TV-ben. Meg egy kis káromkodás. Jó szórakoz...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 13. 07:45
Amikor hitelt akarunk felvenni, legtöbben az internetről, vagy személyesen a bankoktól tájékozódunk....
Bankmonitor  |  2024. szeptember 12. 16:23
Bankszámláink és bankkártyáink sokkal több lehetőséget nyújthatnak, mint azt elsőre gondolnánk. Tíze...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 13. péntek
Kornél
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?