17 °C Budapest
These raw gold were found in an Alaskan mine.

Sokan nem is tudják, pedig ebben a háztartási hulladékban arany van: őrült nagy hiba ezeket kidobni

2024. augusztus 7. 13:15

A Royal Mint nevű brit érmegyártó cég új fejezetet nyitott a vállalat történetében, ugyanis elektronikai hulladékot kezdtek feldolgozni, mégpedig azért, hogy aranyat nyerjenek ki belőle. A walesi Llantrisantban található telephelyükön egy nagy ipari üzemet építettek, ahol régi áramköri lapok feldolgozásával gyűjtenek nemesfémet – számolt be róla a BBC.

Az elektronikai hulladék termelődése - amelybe a régi telefonoktól és számítógépektől kezdve a televíziókészülékekig minden beletartozik – világszerte egyre jelentősebb problémát jelent. A Royal Mint üzemének új létesítményében ezeket dolgozzák fel: a folyamat során először felmelegítik az alapanyagot, hogy kinyerhessék belőlük a különböző alkatrészeket, ezután pedig a levált tekercsek, kondenzátorok, csapok és tranzisztorok halmazának szitálása, válogatása, szeletelése és kockára vágása következik, miközben az alkatrészek egy szállítószalagon haladnak. A munka során mindent kiválogatnak, ami aranyat tartalmaz.

Azt, amit itt csinálunk, nevezhetjük „városi bányászatnak” is. Fogjuk a társadalom által termelt hulladékot és kibányászunk belőle az aranyat

- árulja el Inga Doak, a cég fenntarthatóságért felelős vezetője.

Az aranyat tartalmazó darabok ezután egy helyszíni vegyiüzembe kerülnek, ahol egy olyan kémiai oldatba helyezik őket, ami képes kioldani belőlük az aranyat, végül pedig kiszűrik az oldatból az aranyport. Habár a por első ránézésre elég jelentéktelen aranyforrásnak tűnik, valójában színtiszta aranyról van szó, amit már csak egy kemencében kell felmelegíteni ahhoz, hogy csillogó aranyrögökké alakuljon át.

A hagyományos aranykinyerési eljárások nagyon energiaigényesek és rengeteg mérgező vegyszert használnak hozzájuk. Ez az új eljárás azért számít úttörő megoldásnak, mert a vegyianyagokat szobahőmérsékleten alkalmazzák, alacsony energiafelhasználással. Az a célunk, hogy évente több mint 4000 tonna e-hulladékot dolgozzunk fel, amiből akár 450 kg arany is előállítható

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- mondja Leighton John, a Királyi Pénzverde üzemeltetési igazgatója.

Az aranyat kezdetben ékszerek készítésére használták fel, később pedig emlékérméket kezdtek gyártani belőle - nem véletlenül, ugyanis az arany árfolyama még mindig meghatározó jelentőségű gazdasági mutatónak számít. Az arany visszanyerése mellett a vállalat azt is vizsgálja, hogy hogyan hasznosíthatná újra az áramköri lapokból kinyert egyéb értékes anyagokat is – ilyen például az alumínium, a réz, az ón vagy az acél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
BÉT: emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 172,03 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel 72 415,44 ponton zárt csütörtökön.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 9. 19:30
Döntött az ATV műsortanácsa az ÖT című közéleti vitaműsor sorsáról: e szerint a műsor folytatódik, d...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 9. 14:38
Régen nagyon rossz volt, minden vagyon a kiváltságos kevesekhez vándorolt, a királyok és földesurak...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 9. 08:47
A napokban nagyon sok Youtube hirdetést kaptam, amiben egy humanitárius katasztrófa nevében kérték a...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?