Széles légi felvétel a család sétál a trópusi strandon napfelkeltekor, miközben nyaraláson

Magyar családok százezrei járhatnak jól: nyílnak a pénzcsapok, van, aki milliós pluszpénzre számíthat

2024. július 31. 10:01

Mint a Pénzcentrum is beszámolt róla, Orbán Viktor miniszterelnök a családi adókedvezmény 2025-ös megduplázásáról beszélt a hétvégén. Tegnapi cikkünkben bemutattuk, hogy a gyerekek számától függően ez éves szinten több százezer, de akár az 1 millió forintot is meghaladó pluszt jelenthet a családi költségvetések számára. De mégis hány család járhat jól az adókedvezmény megemelésével? Az alábbiakban ennek jártunk utána.

A családi adókedvezményt tipikusan a szülők vehetik igénybe az általuk eltartott gyerekek után, így az érintettek számának meghatározásához érdemes a gyerekeket nevelő háztartások számából kiindulni. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vonatkozó adatai szerint 2022-ben összesen 867 490 olyan háztartás volt, amelyben két felnőtt nevelt legalább egy gyereket, valamint 172 011 olyan háztartás, amelyben egy felnőtt nevelt egy vagy több gyereket. Ezen felül volt még további 192 710 háztartás, amely az egyéb kategóriába került, így tehát 2022-ben összesen 1 232 211 háztartásban élt legalább egy gyerek.

A legpontosabban meghatározott csoportok a kettő felnőtt egy gyerekkel és a kettő felnőtt két gyerekkel háztartások – ők azok, akiknél pontosan tudjuk a gyerekek és a felnőttek számát is. A vonatkozó adatok alapján tehát

  • 395 072 egygyerekes család éves szinten maximum 120 ezer forint pluszt remélhet a családi adókedvezmény duplázásától, ami összesen 240 ezer forintot jelent majd évente,
  • 324 530 kétgyerekes család pedig évente maximum 480 ezer forinttal járhat jobban a duplázást követően, ami összesen 960 ezer forintot jelenthet majd évente.

Zömében az egygyerekes családok táborát erősítik az egy felnőtt egy vagy több gyerekkel háztartások is, amit onnan tudhatunk, hogy az ide sorolt 172 011 háztartás átlagos taglétszáma 2,4, amiből értelemszerűen az egyik személy felnőtt. Ők tehát jellemzően szintén éves szinten maximum 120 ezer forint pluszt remélhetnek majd a családi adókedvezmény duplázásától.

Évente maximum 1,188 millió forint pluszra számíthatnak majd az emelést követően a háromgyerekes háztartások, az ő számukat azonban már nem ismerjük pontosan – a KSH adatai szerint 2022-ben 147 888 olyan háztartás volt, amelyben két felnőtt élt három vagy több gyerekkel. Azt azonban tudjuk, hogy ezekben a háztartásokban átlagosan 3,4 gyerek él, tehát a négy-, öt- vagy ennél is többgyerekes háztartások vannak kisebbségben.

Nem tudjuk azonban, hogy az egy felnőtt egy vagy több gyerekkel háztartásokon belül hány olyan van, ahol egy szülő nevel legalább három gyereket - láthattuk, hogy aligha ez a jellemző, de minden bizonnyal azért erre is akad példa. (Az egyéb csoportba tartozó háztartásokról nehéz bármit is mondani, ott ugyanis még a felnőtt-gyerek arányt sem ismerjük).

Összefoglalva tehát:

  • 567 083 olyan család van, amelynek zöméről biztosan tudjuk, hogy maximum évi 120 ezer forint,
  • 324 530 olyan család van, amely biztosan maximum évi 480 ezer forint,
  • és 147 888 olyan család van, amelynek zöméről tudjuk, hogy maximum évi 1,188 millió forint pluszt remélhetnek a családi adókedvezmény duplázásától.

Ehhez még hozzátehetjük, hogy az első és az utolsó csoportban vannak olyan háztartások is, akik a megnevezett összegeknél többet is remélhetnek, ám az ő számukat nem ismerjük pontosan (azok a háztartások, ahol egy felnőtt él legalább két gyerekkel, vagy két felnőtt legalább négy gyerekkel).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egy másik megközelítés

Az érintett családok számának meghatározásához támpontot adhat a családi pótlékban részesülő családok száma is, hiszen a jelenlegi szabályozás szerint a családi adókedvezmény jogosultja az a személy, aki családi pótlékra jogosult; jogosult rá továbbá a vele egy háztartásban élő, arra egyébként nem jogosult házastársa, illetve a várandósság 91. napjától a kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa is.

Ráadásul ebben az esetben már a 2023-as adatok is a rendelkezésünkre állnak – ezek szerint tavaly havonta átlagosan 1 059 620 család részesült családi pótlékban. Sőt, a családi pótlékban részesülő családokkal kapcsolatban arról is van részletes adata a KSH-nak, hogy hány pár nevel egy-két-három vagy több gyereket, illetve hány egyedülálló szülő nevel ugyancsak egy-két-három vagy több gyereket. Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy 2023 márciusában

  • az érintett családok 52,9 százalékában élt egy gyerek (őket 413 ezer pár és 136,1 ezer egyedülálló szülő nevelte),
  • 33,2 százalékában élt két gyerek (őket 296,4 ezer pár és 48,6 ezer egyedülálló szülő nevelte),
  • és 13,9 százalékában élt három vagy több gyerek (őket 125,9 ezer pár és 18,8 ezer egyedülálló szülő nevelte).

Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy megközelítőleg az érintett családok bő fele maximum évi 120 ezer, harmada maximum évi 480 ezer, kevesebb mint hetede pedig maximum évi 1,188 millió forint pluszt remélhet a családi adókedvezmény duplázásától (persze az utóbbiakba tartoznak a háromnál több gyerekes családok is, ők gyerekenként havonta 33 ezer forint pluszt kaphatnak maximum, ami évi 396 ezer forint/gyerek).

Valójában egymilliónál is kevesebben lehetnek

Ugyanakkor a valóságban még ennél is valamivel kevesebben lehetnek az érintettek – Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár idén január elején úgy nyilatkozott, hogy a családi adó- és járulékkedvezményt 2022-ben 993 ezer szülő vette igénybe. Azt azonban nem árulta el, hogy ezen belül milyen arányban voltak az egy-, két- és három- vagy többgyerekes családok, így erre vonatkozólag csak a fenti számok tükrében lehet valamilyen elképzelésünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
BÉT: emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 172,03 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel 72 415,44 ponton zárt csütörtökön.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. szeptember 8. 15:51
Rossz hetet zártak a tőzsdék, az egyik kiváltó ok az Nvidia esetleges trösztellenes feldarabolásáról...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
MEDIA1  |  2024. szeptember 7. 21:12
Az ATV bejelentette, mikortól lesz látható régi-új munkatársa, Somos András a Fórum műsorvezetőjekén...
Összkép  |  2024. szeptember 7. 14:55
Közép-Európa országainak gazdasága akkor tud tovább erősödni, ha részben eltérő geopolitikai és gazd...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?