33 °C Budapest
Open Safe Deposit Box or Bank Vault - Nest egg

Rárepültek erre a lehetőségre a magyar befektetők: ide teszik most az élelmesek a pénzt

2024. július 15. 15:33

Júniusban 2,4%-kal növekedett a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a BAMOSZ. Ami a tőzsdéket illeti, a fejlett piacokon emelkedést láthattunk, a fejlődő tőzsdéken ezt meghaladó növekedés volt, míg a hazai tőzsde kiugróan magas eredményt mutatott. A devizapiacon a forint az euróhoz képest is és a dollárhoz képest is gyengült az előző hónaphoz viszonyítva.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 177 milliárd forintot mutat. Minden egyes kategória esetében tőkebeáramlást tapasztalhatunk, kivéve kötvényalapokat, ahonnan áramlott ki a tőke. A tőkevonzás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 381 milliárd forinttal növekedett az év hatodik hónapjában. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 16.174 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapokhoz 8,6 milliárd forintnyi tőke érkezett. A hozamok is hozzájárultak a növekedéshez, így összességében 2,3 %-kal növekedett a kategória vagyona a hónapban.

A kötvényalapoknál az elmúlt hónapban tőkekiáramlást tapasztaltunk, amelyiknek nagysága 21 milliárd. Ahogy az már említésre került, csak ennél a kategóriánál tapasztalhattuk tőkekivonást. A rövid futamidejű kötvények jártak az élen, ahonnan 14 milliárdnyi tőke távozott. A hosszú futamidejű kötvényalapok esetében a tőkekiáramlás 2,2 milliárd forint volt a hónap folyamán, míg a szabad futamidejű kötvényalapoktól 4,8 milliárd távozott. A hozamok pozitívan alakultak, így sikerült a kategória vagyonának növekednie, igaz ez a növekedés mindössze 0,6% lett.

A vegyes alapokhoz 65,3 milliárdnyi tőke érkezett, amely a legmagasabb érték a hónapban. Ha az alkategóriákra ránézünk, akkor jól láthatjuk, hogy az óvatos alapok esetében volt 16,3 milliárdnyi tőkebeáramlás; míg a kiegyensúlyozott alapokhoz 35,3 milliárd érkezett. A dinamikus alapok 13,7 milliárdnyi tőkét vonzottak. A kategória vagyonát tudták növelni a hozamok is, így az 4,6%-kal tudott növekedni az elmúlt hónapban.

A részvényalapokhoz 25milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítették a növekedést, így 5,6%-os növekedést láthatunk a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

A tőkevédett alapokba 7,5 milliárdnyi tőke érkezett a hónap során. A hozamok csaknem ugyanilyen mértékben járultak csak hozzá a pozitív teljesítményhez, így a kategória vagyona 2,1%-kal növekedett az elmúlt hónapban.

Az abszolút hozamú alapok esetében 57 milliárd áll az értékesítési soron, amely a második legnagyobb érték. A hozamok sem alakultak kedvezőtlenül, így 3,6%-os növekedés jelentkezett a kategória vagyonában a hónap során. Ilyen dinamikus növekedés mellett nyár végére a kategória vagyona át fogja lépni a 2.000 milliárdos határt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A származtatott alapokhoz 1,5 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok csak csekély mértékben tudtak hozzájárulni a növekedéshez, de így is 5,9 %-kal növekedett a kategória vagyona a hónapban.

Az árupiaci alapok esetében 2,5 milliárdnyi tőke érkezését láthatjuk. A hozamok szintén kedvezően alakultak, így a vagyonváltozás plusz 3,9% lett a hónapban.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban 29 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok is hozzá tudtak tenni a növekedéshez, így összeségében a vagyon 4,7%-kal növekedett a hónap során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. augusztus 19. 15:04
Terjednek a modern hőszivattyús fűtési módok, akár központi egységgel szerelve, akár szobánként külö...
MEDIA1  |  2024. augusztus 18. 22:28
Ismerjék meg beszélgetésünkből Trooper Bobot, azaz Béres Róbertet, a magyar származású Emmy-díjas sz...
Holdblog  |  2024. augusztus 18. 13:13
Brazília mutatja az utat a megújuló energiaforrások terén, de óriási helyzeti előnye van. A világ tí...
Kasza Elliott-tal  |  2024. augusztus 16. 20:56
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 20. kedd
István
34. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?