Young woman withdrawing money using phone at the ATM machine on the street in Copenhagen in Denmark.

Mégis, mi történik ezeknél az ATM-eknél? Egyre többen jönnek rá erre a trükkre: sok magyar él vele

2024. július 3. 11:58

2024 első negyedévében soha nem látott mértékű készpénzbefizetés történt a bankautomatáknál. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint közel másfélszer több az ATM-es befizetés, mint a pénztári, bár nagyobb összegeket még mindig bankfiókokban fizetnek be az ügyfelek. Egyre többen használják az ATM-eket olyan szolgáltatásokra, amelyeket korábban a bankfiókokban intéztek.

Az MNB friss számai rámutatnak, hogy 2024 első negyedévében emelkedett az ATM-ek forgalma az előző év hasonló időszakához képest. Közel 20 és fél millió alkalommal készpénzfelvételre és mintegy 3,7 millió alkalommal készpénzbefizetésre használták a bankautomatákat. Az ATM-ek befizetési funkciója is egyre népszerűbb: éves szinten a tranzakciók száma 16 százalékkal, értéke pedig több mint 17 százalékkal növekedett. Az OTP Bank ügyfelei körében még inkább jellemző ez a tendencia: a készpénzbefizetési forgalom 25 százalékkal, összege 19 százalékkal emelkedett.

Ezzel párhuzamosan a pénztári készpénzbefizetések száma 15, értéke pedig 13 százalékkal esett vissza az MNB adatai szerint. Százalékos arányban tehát közel ugyanannyival nőtt az ATM-es befizetések száma, mint amennyivel csökkent a pénztári tranzakció az utóbbi egy évben. Nagyobb összegek esetén azonban az ügyfelek inkább az utóbbit választják: negyedéves szinten a bankfióki átlagbefizetés 897 ezer forint, míg az ATM-es 217 ezer forint volt.

„Ügyfeleink egyre inkább felismerik az ATM-ek nyújtotta kényelmet, biztonságot, és élnek a nap 24 órájában elérhető gyors ügyintézés lehetőségével. A bankfiókokat pedig főleg a felkészült ügyintézők miatt keresik fel, akik minden élethelyzetre megfelelő pénzügyi tanácsokkal látják el őket” – mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

A pénzintézet folyamatosan fejleszti és bővíti az automatáknál elérhető funkciókat. Ezek egyre népszerűbbek a bank ügyfelei körében: a készpénzfelvétel és befizetés mellett egyenleglekérdezésre és számlabefizetésre is gyakran használják az ATM-eket. A készpénz befizetését megkönnyíti, hogy az ATM automatikusan felajánlja az utolsó hat tranzakció adatait, így egyetlen gombnyomással újra végre lehet hajtani bármelyiket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MNB összesítése szerint a készpénzfelvételek száma 2021 első negyedéve óta nem volt ilyen alacsony: ATM-ek esetében 1, míg a bankfiókokban 10 százalékkal csökkent éves szinten. Az ügyfelek azonban még mindig leggyakrabban az ATM-eket használják készpénzfelvételre: az esetek 94 százalékában ilyen módon vesznek fel pénzt hazai kártyáikkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. július 5. 20:21
Két hónapja van a Top10-ben. Júniusban nem tudtam elemezni, mert a roic.ai valami fejlesztés miatt v...
ChikansPlanet  |  2024. július 5. 12:13
Egyszerű, könnyen skálázható, fenntartható és még esztétikus is így lehetne jellemezni azt az innová...
MEDIA1  |  2024. július 5. 11:14
A Fidesz-közeli lap, a Metropol azt írja, hogy valótlanságot közölt korábban az újpesti szexuális bá...
Bankmonitor  |  2024. július 5. 08:24
Komoly fellendülést hozott a 2024-es év az ingatlan- és hitelpiacon. A kamatplafon végével ugyanakko...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 5. péntek
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem