19 °C Budapest
Budapest, Magyarország - 2011. augusztus 13.: Az OTP bank táblája. Az OTP Bank Magyarország legnagyobb kereskedelmi bankja, amely Közép- és Kelet-Európában tevékenykedik. A bank 9 országban közel 1500 fiókján keresztül nyújt univerzális pénzügyi szolgáltatásokat több mint 13 millió ügyfél számára.

Kiderült a leggazdagabb magyarok titka: ezek az alapelvárásaik a privátbankjukkal szemben

2024. július 2. 18:01

Korától függetlenül, a vagyonát érintő stratégiai kérdéseket elsősorban személyesen szereti megbeszélni az OTP Private Banking 21 ezernél is több ügyfele, akik az első negyedév végére már több mint 3 000 milliárd forintnyi megtakarítást bíztak a hazai privát banki szektor meghatározó szereplőjére. A különleges szolgáltatások közül sokan az utódlásmenedzsmenthez keresnek segítséget, így egyre fontosabbá válik számukra a családi és a bizalmi vagyonkezelés is.

A teljes hazai privát banki szektorban kezelt vagyon 2014-ben lépte át a 3 000 milliárd forintot – ezt a határt haladta meg nemrég az OTP Private Banking, miután az első negyedév végén 3 037 milliárd forintot kezelt ügyfelei számláin.

Bár mára az OTP Private Banking ügyfélállománya meghaladja a 21 ezer főt, az alapigények változatlanok: minél tágabb és változatosabb befektetésitermék-portfólió, exkluzív, gyors és személyre szabott kiszolgálás a legmagasabb szakmai minőség mellett. Emellett manapság a vagyonos ügyfelek egyre gyakrabban keresik az utódlásmenedzsmenttel összefüggő szolgáltatásokat, ami Bozsogi Tamás, az OTP Private Banking vezetője szerint nem meglepő: a rendszerváltást követően alapított családi vállalkozások egyre nagyobb részénél érkezik el az idő az első generációváltásra.

Ennek a jellemzően összetett folyamatnak számos kimenetele lehet az alapító és az örökösök szándékainak függvényében, ezért az OTP Private Banking is több lehetőséget kínál a zökkenőmentes átmenethez. Ezek közé tartozik az a komplett pénzügyi szolgáltatáscsomag, amelyet a hitelintézet az egyre népszerűbb bizalmi vagyonkezeléshez nyújt.

Mivel az utódlás kérdésének rendezése hatalmas változással járhat egy család életében, az ilyen horderejű ügyek esetében nem is kérdés, hogy az ügyfél a személyes tanácsadást igényli. Az egyszerűbb rutintranzakcióknál azonban egyértelműen a kényelmes és gyorsan kezelhető digitális platformokra helyeződik át a hangsúly, és ez Bozsogi Tamás szerint már az idősebbeknél is megfigyelhető. „A híváshoz is ugyanazt az okostelefont kellene felvenni, ezért egy utalást vagy egyszerűbb megbízást már nem csak a fiatalabbak intéznek közvetlenül a mobiljukkal, egy alkalmazáson keresztül” – szögezte le a privát banki vezető.

Az új nemzedék számára a privát banki szolgáltatások között is természetesek a digitális megoldások, ugyanakkor a stratégiai kérdésekben sokan közülük is a személyes találkozót preferálják. „Egy komolyabb összegű befektetés vagy akár az egész családot érintő vagyonkezelési döntés esetében a fiatalabb ügyfeleink is igénylik a személyes találkozót, a befektetési szakértőink megbízható tanácsait és körültekintését” – tette hozzá Bozsogi Tamás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A generációváltás a kontrollban is változást hozhat

Bozsogi Tamás úgy véli, hogy a generációváltás a privát banki szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyféligények terén is új helyzetet teremthet. Az első generáció ugyanis szerette erősen kézben tartani a banki megtakarításait is, elsősorban információt és döntéselőkészítést várt a privátbanki tanácsadójától, de a befektetési döntéseit maga hozta, az új nemzedék viszont egyre nyitottabb az olyan, kisebb közvetlen kontrollt jelentő megoldásokra is, amilyen például a diszkrecionális portfóliókezelés.

Ami az aktuális befektetési preferenciákat illeti: az infláció mérséklődése és a kamatok csökkenése új helyzetet teremtenek ezen a téren is, ami egyebek mellett a lakossági állampapírok visszaszorulásában is tetten érhető. Mivel nagyrészt eltűnt a forint euróval és dollárral szembeni kamatkülönbözete, sokkal attraktívabbá váltak a devizában elérhető megtakarítások, például az euróalapú kötvények. Szintén nagy az igény az OTP CETOP ETF-re, amely hiánypótló termékként érkezett áprilisban a kínálatba: ezzel a megoldással költséghatékonyan fektethet be bárki a világ egyik legdinamikusabban fejlődő régiója, Kelet-Közép-Európa meghatározó részvényeibe anélkül, hogy helyismerete volna a térség minden országában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 4. 17:46
Mint arról a Media1 beszámolt, Cseh Katalint, a Momentum leköszönő EP-képviselőjét emberi, női mivol...
Bankmonitor  |  2024. július 4. 16:29
A Babaváró hitelnél kardinális kérdés a feleség életkora, hiszen általános szabály, hogy a feleség n...
Holdblog  |  2024. július 4. 08:39
Ahogy majd egy hónapja már írtuk a blog hasábjain, a közel-keleti regionális konfliktus a vörös-teng...
Kiszámoló  |  2024. július 3. 14:47
A hőskorban megalkották az első tőzsdeindexet, aminek a legnagyobb hibája az volt, hogy nem vette fi...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 4. csütörtök
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem