25 °C Budapest
Vadonatúj forintérméket vezetnek be Magyarországon: ennyit érnek majd, így fognak kinézni

Vadonatúj forintérméket vezetnek be Magyarországon: ennyit érnek majd, így fognak kinézni

2024. június 28. 14:58

A Magyar Nemzeti Bank annak kapcsán, hogy Magyarország második alkalommal tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét, 7 500 Ft névértékű ezüst és 3 000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki 2024. július 1-jén, a magyar elnökség első napján - közölte az MNB. Hazánk Belgiumot követi a pozícióban év végéig. „Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége – 2024” megnevezésű emlékérméket Endrődy Zoltán iparművész tervezte.

Az Európai Unió Tanácsa az Európai Unió egyik fő döntéshozatali szerve, mely a tagállamok kormányait képviseli. Az Európai Unió Tanácsának – nem hivatalos nevén a Tanácsnak – keretében a 27 uniós tagállam miniszterei találkoznak. A Tanács alapvető feladatai közé tartozik, hogy uniós jogszabályokat tárgyaljon meg és fogadjon el, nemzetközi megállapodásokat kössön meg az Európai Unió nevében, elfogadja az Európai Unió költségvetését, alakítsa az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáját, valamint konkrét területeken koordinálja a tagállamok szakpolitikáit. A Tanács tíz eltérő formációban ülésezik a különböző szakpolitikai területeknek megfelelően - közölte az MNB.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét előre meghatározott sorrendben a tagállamok látják el. A Tanács három egymást követő soros elnöksége úgynevezett elnökségi triót alkot. Hazánk első alkalommal 2011. január 1. és 2011. június 30. között – egy Spanyolországgal és Belgiummal alkotott elnökségi trió keretében - töltött be elnöki tisztséget. 2024. július 1. és december 31. között Magyarország immáron második alkalommal tölti be a soros elnöki pozíciót – szintén spanyol-belga-magyar trió keretében. A magyar elnökség jelmondata: „Tegyük naggyá Európát!”.

A soros elnöki tisztség betöltésének alkalmából a Magyar Nemzeti Bank „Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége - 2024” megnevezéssel 7500 forint névértékű ezüst és 3000 forint címletű színesfém emlékérméket bocsát ki 2024. július 1-jén. Az emlékérmék elsődleges szerepe az értékközvetítés és a figyelemfelhívás, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő. A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja. Mindkét változat azonos éremképpel kerül kibocsátásra, csak értékjelzésükben térnek el.

Az emlékérme előoldalán három olyan ikonikus épület sziluettjének az ábrázolása látható, amelyek eszmei tartalmuk révén nemcsak Magyarország bemutatását célozzák, hanem mélyebb mondanivalót is közvetítenek: az egymást fedő rétegekben, az erkölcsi, hitbéli hátteret a Tihanyi Apátság, középen a politikai szilárdságot, a demokratikus berendezkedést a Parlament, az előtérben a hagyományokkal rendelkező kulturális versenyképességet a Millenniumi emlékmű körvonala testesíti meg.

A kompozíciót a diplomáciai nyitottságot is sugárzó, absztrakt módon pontsorokkal megjelenített ülésterem egészíti ki. Az előoldal felső részén két egymás alatti sorban megtalálható a „7500”, illetve „3000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, valamint alsó félköriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat. A „BP.” verdejel az éremkép bal oldalán, a Parlament ábrázolásában látható. Az emlékérméket tervező Endrődy Zoltán iparművész mesterjegye az ülésterem széksorát jelképező egyik pont helyére került.

Az emlékérme hátoldalán központi motívumként a 2024-es évszámot kettészelő nemzeti címer szerepel, melyet „AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSÁNAK MAGYAR ELNÖKSÉGE •” körirat övez. Az évszám a tisztségviselés idejére utal, valamint a verési évszám szerepét is betölti. A pecsétszerűen megjelenített központi motívumot a diplomáciai kapcsolatokat is jelképező, egymásba fonódó félkörökből álló, stilizált vonalháló veszi körül, melyben az Európai Uniót szimbolizáló 12 csillag ábrázolása látható.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindkét emlékérme átmérője 30 mm, szélük recézett. A 7 500 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 12,50 gramm. A 3 000 forintos címletű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 12,50 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5000-5000 darab készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége – 2024” ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg 2024. július 1-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában.

Címlapkép: MNB

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 30. 12:26
A firenzei European University Institute Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központja idén is elkész...
Bankmonitor  |  2024. június 29. 09:45
Emelkednek a földhivatali ügyintézés díjai, a jövőben többet kell fizetnünk lakásvásárlásnál a tulaj...
ChikansPlanet  |  2024. június 28. 11:24
Az erdők olyan életközösségek, ahol minden állatnak és növénynek megvan a maga elengedhetetlen szere...
Holdblog  |  2024. június 28. 08:12
A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 30. vasárnap
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 30. 16:06
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem