Two women in office having friendly conversation, woman in her 50s sitting at desk and turning to face senior co-worker holding coffee, manager in her 60s having chat with her staff

Ezek a munkahelyek rájöttek valamire: ezzel biztosítják dolgozóik nyugdíját, sokat fog számítani

2024. június 28. 13:31

Bár Európában egyre többen ismerik fel a nyugdíjcélú megtakarítások jelentőségét, itthon sokan még mindig spórolnak a nyugdíjas éveken. A munkáltatóknak azonban van lehetősége és eszköze a dolgozókat az öngondoskodásra, hosszú távú befektetésre motiválni: egy hazai nyugdíjpénztár tapasztalatai szerint egyre több munkavállaló részesül béren kívüli juttatásként nyugdíjpénztári hozzájárulásban.

A gyorsan változó gazdasági környezet jelenleg nem csak idehaza, de Európában is elbizonytalanítja a lakosság jelentős részét a jövőt illetően. Az európai uniós fogyasztóknak mindössze 42 százaléka bízik abban, hogy kényelmes, anyagilag biztos nyugdíjas évek elé néz majd - derül ki az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) 2023-as Eurobarométer-felméréséből. Ugyancsak az EIOPA legfrissebb, május végén közzétett felméréséből derül ki, hogy Magyarországon ma az emberek 30 százaléka, vagyis kevesebb mint egyharmada érzi azt, hogy gond nélkül meg tud majd élni egyedül a nyugdíjából.

A helyzet azonban közel sem reménytelen: a már idézett Eurobarométer-felmérés vizsgálta azokat a befizetőket is, akik nevében a munkáltatójuk csatlakozott nyugdíjcélú megtakarításhoz. Az eredmények alapján nagy többségük (53 százalék) magabiztosabb a nyugdíjas éveiket illetően, mint azok, akik nem rendelkeznek foglalkoztatói nyugdíjrendszerrel (37%). A munkáltatóknak lehetőségük van gyarapítani béren kívüli juttatásként a munkavállalók nyugdíjmegtakarításait: ez lehet fix összeg vagy a munkabér meghatározott százaléka, illetve cafeteria keretében adott juttatás is.

„A nehéz piaci környezetben is növekedett a munkáltatói hozzájárulások aránya az OTP Nyugdíjpénztárnál, négy év alatt, 2019 és 2023 között 23-ról 29 százalékra nőtt. 2024 első negyedévében a munkáltatói hozzájárulások összege meghaladta a 2,4 milliárd forintot, mely 17%-kal magasabb az előző év hasonló időszakához képest” - mondja Budai József, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

A munkáltatók egyre érzékelhetőbben ismerik fel annak fontosságát, hogy motiválják munkavállalóikat a nyugdíjpénztári gondoskodásra, mint hosszú távú befektetésre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez a dolgozók számára is kényelmes, időtakarékos megoldás, hiszen a szükséges nyugdíjpénztári teendőket a munkáltató végzi el és lényegesen előnyösebb juttatási forma a fizetésbe épített, rövid távú megoldások helyett. A munkáltató azon munkavállalói részére fizethet munkáltatói hozzájárulást, akik vele munkaviszonyban állnak. A munkáltatói tag a munkáltatói hozzájárulásból egyetlen olyan munkavállalóját sem zárhatja ki, aki nála legalább 6 hónapja munkaviszonyban áll. A munkáltatói hozzájárulásnak minden munkavállalóra nézve egységesnek kell lennie, ami lehet azonos összeg, a munkabér meghatározott százaléka, vagy a béren kívüli juttatás (cafeteria) keretén belül a munkavállaló által meghatározott összeg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 30. 12:26
A firenzei European University Institute Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központja idén is elkész...
Bankmonitor  |  2024. június 29. 09:45
Emelkednek a földhivatali ügyintézés díjai, a jövőben többet kell fizetnünk lakásvásárlásnál a tulaj...
ChikansPlanet  |  2024. június 28. 11:24
Az erdők olyan életközösségek, ahol minden állatnak és növénynek megvan a maga elengedhetetlen szere...
Holdblog  |  2024. június 28. 08:12
A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 30. vasárnap
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 30. 16:06
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem