Közelkép az új gyönyörű gyerekcipő a gyermek lábán

Súlyos kiadás vár a magyar szülőkre 2024 nyarán: ebben a munkahely sem igen segít, ki kell fizetni

2024. június 19. 12:02

A nyáron a legnagyobb kihívást a gyerekek felügyeletének megszervezése jelenti a szülők számára egy friss felmérés szerint – a hosszú szünet alatt különösen nehéz fenntartani az egyensúlyt a munka és a családi élet között. Ráadásul a gyerekekre vigyázni, értelmes programokkal elfoglalni őket nemcsak időigényes, de költséges feladat. A munkáltatók, mint az Erste is, a rugalmas munkavégzés lehetősége mellett azzal is segíthetik munkavállalóikat, hogy hozzájárulnak a nyári táborok költségeihez.

A szülők csaknem felének a gyermekek felügyeletének megszervezése jelenti a legfőbb problémát a nyáron – derül ki az Erste felméréséből. A programok kitalálása és megszervezése mellett az ezekhez szükséges anyagiak előteremtése okoz a legtöbbek számára fejtörést (39-39 százalék). A szülők jelentős része (38 százalék) ráadásul nehezen tudja ellátni a munkáját, amíg otthon vannak a gyerekek.

A nyári programok és táborok jelentős, és egyre nagyobb anyagi terhet jelentenek. Ebben a két és fél hónapban legtöbben 25 ezer és 50 ezer forint közötti összeget költenek (27 százalék) gyerekenként. A válaszadók ötöde 50 ezer és 80 ezer forint közötti összeggel tervez, további 40 százalék pedig ennél is többel, akár 150 ezer forintot meghaladó kiadással kalkulál egy csemetére a nyár során.

A nyári szünettel járó plusz kiadások kihívást jelentenek a családok számára. A válaszadók 43 százaléka szerint kifejezetten megterhelő ez az időszak, és csupán 2 százalék válaszolta azt, hogy semmilyen problémát nem jelentenek számára a nyár költségei. A válaszadók 40 százaléka spórolással teremti elő a szükséges összeget, míg ötből egy szülő még nem tudja megmondani, hogyan lesz majd pénz mindenre.

A családok többségében ezért elsősorban a nagyszülők segítségére támaszkodnak ebben az időszakban (54 százalék), illetve jellemző megoldás még, hogy a szülők felosztják egymás között a gyerekek felügyeletét (44 százalék). A napközis táborokat a válaszadók harmada veszi igénybe, míg a drágább ottalvós táborokat jóval kevesebben választják (13 százalék).  

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A munkahelyek jelentős része nem nyújt támogatást a nyári időszakban, a felmérés szerint a válaszadók nagy része semmilyen segítséget nem kap onnan (42 százalék).

A szülők nem egészen 17 százaléka számolt be arról, hogy beviheti gyermekét a munkahelyére, míg a válaszadók 14 százaléka mondta, hogy plusz szabadságot kap a nyári iskolai szünet idejére. Nappali felügyeletet, nyári tábort, vagy a szülő számára plusz anyagi támogatást mindössze a munkahelyek tizede biztosít a válaszok alapján. Ezen belül kifejezett anyagi támogatást mindössze 2 százalék kap erre az időszakra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 26. 18:28
Friss fotókat posztoltak az RTL Dózsa Györgyi úti új székházában lévő munkakörnyezetről.
Kiszámoló  |  2024. június 26. 12:37
Az itbusiness írt az Unióban elérhető ingyen wifiről, amit már öt éve építgetnek az egész Unióban. A...
Bankmonitor  |  2024. június 26. 10:39
A hazai kiskereskedelmi ágazat is nehéz éveket tudhat maga mögött. A 2022 óta tartó hosszas mélyrepü...
Buxelliott  |  2024. június 26. 10:39
Megérkezett a célzónába az árfolyam, megszületett az újabb ATH, nagy esélye van annak, hogy elindult...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 27. csütörtök
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 26. 21:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm