Euro coins close up

Itt a bejelentés: rengeteg új forintérmét vezetnek be Magyarországon, ennyit fognak érni, ez lesz bennük a különleges

2024. június 3. 11:39

A Magyar Nemzeti Bank a témajavaslatokra vonatkozó nyilvános konzultáció eredményét figyelembe véve összeállította 2025. évi emlékérme-kibocsátási programját. A jövő évben összesen tizennégy témában 24 emlékérme kibocsátását tervezi a jegybank, köztük nyolc korábban megkezdett sorozat folytatásával. Egy arany, nyolc ezüst és öt önálló színesfém emlékérme szerepel a programban, melynek során az értékközvetítő szerep minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a nemesfém emlékérmék színesfém változatai is megjelennek.

A nyilvános konzultáció keretében beérkezett észrevételek és ajánlások alapján az MNB kialakította a 2025. évi emlékérme-kibocsátási programját. Ennek keretében várhatóan tizennégy tematikában 24 emlékérme jelenik meg, melynek részeként 8 korábban megkezdett, népszerű emlékérme-sorozat folytatódik.

A 2021-ben indult „Országépítő királyok Árpád dinasztiájából” megnevezésű sorozat – a történelmi hűség jegyében –, az I. Szent László tiszteletére megjelenő arany, ezüst és színesfém emlékérmékkel gazdagodik, melyek közül az 1 unciás színarany érme egyúttal a jövő évi tervezett emlékérme-kibocsátások legértékesebb darabja.

Két ezüst emlékérme-sorozat is folytatódik jövőre: a hazai vármegyéket és vármegyeszékhelyeket bemutató sorozat új tagja – a betűrendet követve –, Békés vármegye és Békéscsaba értékeit emeli ki. A téglalap alakú emlékérméket felvonultató „Nemzeti parkok” sorozat 2025. évi eleme a fennállásának 40. évfordulóját jövőre ünneplő Aggteleki Nemzeti Park jellegzetességeit mutatja be.

Népszerű színesfém emlékérme-sorozatok is bővülnek jövőre: a több évtizedes múltra visszatekintő magyar mérnököket és feltalálókat bemutató gyűjtői sorozat részeként Telkes Mária – a napenergia kutatásának egyik úttörője – tiszteletére tervez négyszögletű színesfém emlékérmét kibocsátani a jegybank. A színesfém sorozatok közül kitűnik hatszögletű alakjával a Nemzeti Hauszmann Programot bemutató sorozat, melynek részeként a Vöröskereszt egykori székháza jelenik meg emlékérmén.

A jövő évi kibocsátási programban a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat, a magyar népmesék rajzfilmsorozat egy-egy epizódját, valamint a nemzeti emlékhelyeket bemutató színesfém sorozatok is szerepelnek. 2025-ben újra egy magyar pásztorkutya, a Kuvasz kerül emlékérmére; „A szorgalmas és a rest leány” meséje ihleti a mese sorozat 4. elemét; valamint a Budai várnegyed nemzeti emlékhelyről jelenik meg emlékérme a sorozatra jellemző paraméterekkel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jövőre 6 önálló tematikában standard paraméterű ezüst emlékérmék kibocsátását tervezi a jegybank. A magyar irodalom és nyelvészet, illetve nevelésügy kiemelkedő alakjaihoz kapcsolódó jubileumok, valamint a hazai oktatásügy és tudományos élet meghatározó évfordulói is méltó alkalmat kínálnak: így Jókai Mór 200., az első magyar óvodákat megalapító Brunszvik Teréz 250., Apáczai Csere János 400. születési évfordulója, valamint a Magyar Tudományos Akadémia alapításának, illetve a látássérültek speciális intézményi formában történő oktatásának bicentenáriuma is az ezüst tematikák között kap helyet. A korábbi jogi tematikájú emlékérmék analógiáján 2025-ben az Ügyvédi Kamara fennállásának 150. évfordulója alkalmából standard ezüst emlékérme jelenik meg.

Az MNB a jövő évi emlékérme-kibocsátási programjában - a 2014 óta érvényben lévő alapelvnek megfelelően - minden nemesfém emlékérmének alacsonyabb névértékű színesfém változata is kibocsátásra kerül. Ez a kivitel nem csupán a választékot bővíti, hanem kedvezőbb ára miatt elősegíti az emlékérmék népszerűsítő, ismeretterjesztő szerepének még hatékonyabb érvényesülését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
BÉT: emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 172,03 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel 72 415,44 ponton zárt csütörtökön.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 7. 21:12
Az ATV bejelentette, mikortól lesz látható régi-új munkatársa, Somos András a Fórum műsorvezetőjekén...
Összkép  |  2024. szeptember 7. 14:55
Közép-Európa országainak gazdasága akkor tud tovább erősödni, ha részben eltérő geopolitikai és gazd...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 7. 07:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 6. 18:04
Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a laká...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17