18 °C Budapest
Over the shoulder view of young Asian woman managing finance and investment, analyzing stock market data on laptop at desk. Stock exchange, banking, finance, investment, financial trading concept. Smart banking with technology

Hatalmasat ment a magyar tőzsde: nagyot kaszált, aki ilyen papírokban tartotta a pénzét

2024. május 2. 18:32

Áprilisban is folytatta történelmi sorozatát a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX: a mutató márciushoz képest 4,2 százalékot emelkedve 68 142 ponton zárta a hónapot, amely újabb rekordot jelent - olvasható a BÉT közleményében. Az azonnali részvénypiac forgalma tartotta az előző havi szintet - 248 milliárd forintot tett ki, amely napi átlagban 11,8 milliárd forintnak felel meg. A legnépszerűbb részvények listájának élén az OTP Bank, a Richter Gedeon és a MOL zárt, 136,8, 46,6 és 31,7 milliárd értékű forgalommal, míg a brókercégek közül a Wood & Company, a Concorde és az ERSTE emelkedett ki. Április az eseményeket tekintve is mozgalmasnak bizonyult: az OTP CETOP ETF bevezetése, a Kermann IT Solutions a BÉT Xtend platformon való debütálás okán szólaltatta meg a BÉT csengőjét, emellett a BÉT éves rendes közgyűlése is fémjelezte a hónapot.  

Az április a globális piacokon vegyes teljesítményt hozott: az amerikai tőzsdék folytatták emelkedésüket, újabb történelmi csúcsokat értek el az S&P 500 és a Nasdaq Composite indexek. Ennek hátterében a pozitív vállalati eredmények és a Fed további monetáris politikai támogatása állt. Európában és Ázsiában a geopolitikai és gazdasági bizonytalanságok jelentek meg kiemelt tényezőként, ami vegyes összképet eredményezett: míg a részvénypiacok mérsékelten mozogtak, az árupiacokon általában emelkedtek az árak, főleg a kőolaj és a fémek, részben az ellátási zavarok és a növekvő globális kereslet hatására.

Ezzel szemben a hazai tőkepiac megtartotta stabilitását, a BUX index áprilisban elérte 66 ezer pont feletti szintjét. Végül történelmi csúcsdöntéssel 68 142 ponton zárt, amely 4,2 százalékos növekedés a márciusi záróértékhez képest.

A kibocsátók között áprilisban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a legnagyobb, 136,8 milliárd forintértékben a kereskedés, ebben a hónapban az értékpapír 8,3 százalékot erősödött. A bankpapírt a Richter Gedeon és a MOL követte, 46,6 milliárd, illetve 31,7 milliárd forinttal. A közepes kapitalizációval rendelkező vállalatok és a kispapírok közül a DUNA HOUSE és a NAVIGATOR zárt különösen erős hónapot: míg az ingatlantársaság 12,2 százalékos, a magántőke-befektetésekkel, illetve vállalatfinanszírozással és stratégiai managementtel foglalkozó társaság árfolyama 71,6 százalékos növekedésen van túl.

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében 248 milliárd forintot (Large In Scale (LIS) waiver alatt kötött ügyletek nélkül 237,7 milliárd forint) tett ki áprilisban, amely a napi átlagot tekintve 11,8 milliárd forintot (Large In Scale (LIS) waiver alatt kötött ügyletek nélkül 11,3 milliárd forint) jelent.

Az áprilisi hónap is jelentős eseményeket tartogatott a BÉT számára: az OTP Bank Global Markets ünnepélyesen megszólaltatta a BÉT kereskedésindító csengőjét, ezzel hivatalosan is bejelentve az OTP Csoport által létrehozott új Exchange Traded Fund (ETF), a legnagyobb tőkeértékű és tőzsdei forgalmú közép-európai vállalatok teljesítményét tükröző CETOP indexhez kapcsolódó CETOP ETF felvételét a BÉT terméklistájára. Szintén kereskedésindító csengetéssel ünnepelte tőzsdei debütálását a Kermann IT Solutions Nyrt., a vállalat részvényei immár a BÉT Xtend kategóriában forognak. Továbbá megtartotta éves rendes közgyűlését a Budapesti Értéktőzsde, ahol a részvényesek valamennyi napirendi pontot, köztük a BÉT 2023. évi beszámolóit is jóváhagyták.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A befektetési szolgáltatók között a Wood & Company zárt az élen 114,3 milliárd forinttal, akit a Concorde és az ERSTE követett, 113,9 és 102,1 milliárd forinttal.

Az árupiac forgalma jelentősen emelkedett márciushoz képest, az összforgalom 750,7 millió forintot tett ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 17. 11:34
A Central Médiacsoporthoz tartozó 24.hu számára kedvező ítéletet hozott pénteken a Fővárosi Törvénys...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
ChikansPlanet  |  2024. május 17. 10:04
Az építészetnek óriási szerepe van a fenntartható jövő alakításában. Erre számos példát láthatunk a...
Bankmonitor  |  2024. május 17. 09:49
2024. június 3-án indul az új Otthonfelújítási Program. A Bankmonitor elkészítette az első jogosults...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem