Az időjárás idén sem könnyítette meg a hazai haltermelő gazdaságok dolgát, az aszály okozta nehézségek ellenére azonban idén is bőven jut majd kiváló minőségű magyar...
Lecsó alap recept és kolbászos lecsó recept: így finom a tojásos lecsó recept. Mutatjuk mi a lecso recept, milyen étel a lecsó, a lecsó hány kalória, és miért keserű a lecsó!
A lecsó leginkább nyári étel, ám sokan ősszel és télen is szívesen fogyasztjuk, mert egy igazi, megunhatatlan magyaros finomságról van szó. A lecsó recept számtalan módon elkészíthető, attól függően, hogy egy diétás ételre, vagy egy igazi zsíros energiabombára vágyunk. Cikkünkben leírjuk, milyen étel a lecsó, milyen a jó lecsó recept titka, illetve melyik lecso recept hogyan készül el. A hagyományos lecsó alap recept mellet bemutatjuk, hogyan készül a tojásos lecsó recept és a kolbászos lecsó recept szalonnával, csípős paprikával. Eláruljuk azt is, hogy alkalmanként miért keserű a lecsó, illetve a lecsó hány kalória elkészítési módjától függően? Ám az egyik legfontosabb kérdésünk: mennyibe kerül a lecsó elkészítése ma Magyarországon, hol tartanak a paradicsom, a kolbász és a hagyma árai?
Mi a lecsó, milyen étel a lecsó?
A lecsó recept egy hagyományosan paradicsomból, paprikából és hagymából készített zöldségragu. A lecsó eredetét az 1900-as évek elejére vezethetjük vissza, amikortól a lecsó a magyar gasztronómia egyik alappillérévé vált. A lecsó világhírűvé válását, nemzetközi szintű elterjedését a konzervipar fellendülésének tulajdoníthatjuk, melynek köszönhetően olyan romlandó árucikkek, mint a lecsó alapanyagai, vagy maga a kész lecsó képesek lettek túlélni a szállítást és az időt.
Az alap lecsó recept egyrész paradicsomot, kétrész tölteni való paprikát (tv paprika) és félrész vöröshagymát tartalmaz, de az ízek variálhatóak: sokak szerint a lecso recept fokhagymával, csípős paprikával az igazi. A lecsó elterjedt elkészítési módjai közé tartozik a szalonnás, kolbászos lecsó recept és a tojásos lecsó recept is.
Alap lecsó recept
Lecsó alapanyagok
- 0,5 kg vöröshagyma
- 1 kg paradicsom
- 2 kg tv paprika
- só, bors ízlés szerint
- olaj
A kolbászos lecsó recept extra hozzávalói
- 1 szál száraz kolbász
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1 kosszarv paprika (csípős)
- 3 gerezd fokhagyma
A tojásos lecsó recept extra hozzávalója
- 4-6 db tojás
Az alap lecsó recept elkészítése
- Kockázzuk fel egyforma méretű darabokra a lecsó hozzávalóit: a hagymát, a paradicsomot és a paprikát.
- Egy kevés olajon sóval dinszteljük meg a hagymát, majd, ha kezd üvegesedni, adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát. Sózzuk, borsozzuk, időnként megkeverve főzzük puhára, végül kész is a lecso!
A tojásos lecsó elkészítése
- A lecsó alap recept elkészítésénél leírt lépéseket kövessük.
- A kész lecsóra üssük rá a kívánt mennyiségű tojást attól függően, hogyan kedveljük, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, míg a tojás meg nem fő benne.
A kolbászos lecsó elkészítése
- Kockázzuk fel a szalonnát, karikázzuk fel a kolbászt, majd süssük ki belőlük a zsírt. A sült szalonnát és kolbászt vegyük ki a zsírból és tegyük félre a lecsó elkészültéig.
- A felaprított hagymát dinszteljük meg a kolbászos szalonnazsírban, majd adjuk hozzá a többi felaprított lecsó alapanyagot a fokhagymával és a kosszarv paprikával együtt. Főzzük őket puhára.
- Amikor a zsírban főtt lecsó alap recept kész, tegyük bele vissza a kolbászt és a szalonnát, forraljuk föl, majd tálaljuk friss kenyérrel.
Miért keserű a lecsó?
Nagyon gyakori kérdés, hogy mitől keserű a lecsó, miért nem olyan ízletes az étel, mint vártuk. A lecso recept hiába végtelenül egyszerű, néha még a legtapasztaltabb szakácsok is szembesülnek azzal az esettel, hogy a lecsó keserű. Miért keserű a lecsó, mi okozza ezt a kellemetlen mellékízt? A válasz ugyanolyan egyszerű, mint maga a lecsó recept: az alapanyagok, főleg a paprika rossz minősége okozza a lecsó keserűségét, illetve, ha nem keverjük az ételt elég szorgalmasan és túl nagy a láng, a lecsó alja megéghet. Szintén lehet a télire eltett lecsó keserű - nézzük, hogyan készül a lecsó télire, hogy biztosan tartós maradjon!
A lecsó hány kalória?
- Lecsó alap recept: 145 kcal/adag (nagyon diétás)
- Tojásos lecsó recept: 320 kcal/adag (viszonylag diétás)
- Kolbászos lecsó recept szalonnával: 560 kcal/adag (zsíros, kiadós)
- 1 szelet fehér kenyér kalóriatartalma: kb. 80 kcal
Mennyibe kerül egy fazék lecsó elkészítése?
Az elmúlt években valószínűleg mindannyian szembesültünk a ténnyel, hogy a zöldségek és húsáruk évről évre drágulnak, különösen a paradicsom. Mutatjuk, a lecsó alapanyagainak ára hogyan változott az elmúlt években a KSH kutatásai szerint!
1. Hagyma
2. Paradicsom
3. Szárazkolbász
A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.
Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
-
Még könnyebb lesz a lakástakarékok felhasználása: te mit vennél belőle?
A lakástakarék megtakarítás lényegében bármilyen lakáscélra felhasználható.