Kifosztották, belehalt

Pénzcentrum
2009. február 3. 05:38

Készpénzben a matrac alatt tartani a vagyonunkat nem biztonságos, százszor is hallhattuk. Akik mégsem viszik el biztonságos helyre a vagyonukat, azok magukra vessenek, akárcsak a ma reggeli távol-keleti megtörtént esetünk főhőse.

Japán népe szorgos és takarékos, a kemény munka és a spórolás nyomán pedig a dolgozók akár kisebb vagyonra is szert tehetnek nyugdíjas éveikre. A pénzintézetekkel szembeni bizonytalanság azonban a Távol-Keleten sem ismeretlen fogalom, különösen egy olyan országban, ahol tíz éve gyakorlatilag nulla az alapkamat.

Watanabe úr szintén komoly összegeket spórolt össze öregkorára, a bankokban viszont nem bízott. A pénzt azonban a házában sem tarthatta, hiszen egy földrengés, vagy egy tűzvész megfoszthatta volna minden pénzétől - ezért inkább elásta a kert végébe. Időről időre újabb halommal gazdagította a föld alatti rakást, reggelenként pedig ellenőrizte érintetlen-e a földhalom.

Egyik reggel aztán csúnya csalódás érte: a föld széttúrva, a pénznek pedig nyoma veszett. A történetben nem lenne semmi rendkívüli, ha csak a szóban forgó összeg nem, a rablók ugyanis 360 millió jent, vagyis jelenlegi értékén mintegy 924 millió forintot vittek el a kertből. Ez a teljesítmény már logisztikai szempontból is szép eredmény, hiszen a készpénz-kötegek összesen mintegy 36 kilogrammot nyomtak.

Statisztikák szerint egyébként nincs a világon még egy olyan nép, mely ennyire ellensége lenne a tőkéje befektetésének. 2007-ben 1 544 milliárd jent tartottak az ország lakosai pénzügyi eszközökben, ami az összes egyéni vagyon mintegy fele. Ezzel szemben a britek a teljes lakossági vagyon negyedét, az amerikaiak pedig nyolcadát tartják pénzpiaci eszközökben: vagyis sokkal nagyobb a kockázatvállalásuk egyéb befektetési formák iránt, mint amilyen az ingatlan, a nyugdíjbiztosító vagy a részvény.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A japán öregúr két tényezőnek esett áldozatul: a rendkívül alacsony bűnözési rátáknak, melyek biztonságba ringatták őt, valamint a rendkívül kicsi banki hozamoknak, melyek miatt nem érdemes bankban tartani a pénzt. A hirtelen előkerülő otthon tartott készpénzállomány nem egyedi eset, ilyen komoly összegekről azonban csak ritkán szól a történet. Az eset annyira megviselte Watanabe urat, hogy néhány héttel a rablás után el is hunyt. Hát ennyire veszélyes dolog a matrac alatt tartani a pénzt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 16. 19:40
A TV2 bejelentette, hogy október 26-án immár ötödik évadával érkezik a Dancing with the Stars, amely...
Holdblog  |  2024. szeptember 15. 17:57
Bár a következő 10 évet még a világranglista első 50 helyén szeretné tölteni Marozsán Fábián, már a...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 15. 13:33
A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj á...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?