Választások után: Hol kössük le a pénzünket?

Pénzcentrum
2006. április 26. 08:30

Végre véget ért a választási izgató hadjárat, mindenki nyugodtan végiggondolhatja, hova is szeretné tenni a pénzét, hogy fialjon is valamit. Hónapról-hónapra igyekszünk segítséget nyújtani azon Olvasóinknak (is), akik továbbra is az extra-biztonságos lekötött betétet preferálják, bár megjegyezzük, hogy akad ennél jóval nagyobb hozamot termelő befektetési forma is, amint arról alábbi cikkünkben is megemlékeztünk.

Hova menjek kevés pénzzel?

Végre véget ért a választási izgató hadjárat, mindenki nyugodtan végiggondolhatja, hova is szeretné tenni a pénzét, hogy fialjon is valamit. Hónapról-hónapra igyekszünk segítséget nyújtani azon Olvasóinknak (is), akik továbbra is az extra-biztonságos lekötött betétet preferálják, bár megjegyezzük, hogy akad ennél jóval nagyobb hozamot termelő befektetési forma is, amint arról alábbi cikkünkben is megemlékeztünk.

Magas kamat buktatókkal - Amire nem árt figyelni!


A jegybanki alapkamat hosszú ideje stabil, 6%-os szinten áll és a Monetáris Tanács legutóbbi ülésén is egyhangúan a változtatás ellen tették le voksukat a tagok. Elemzők egy része úgy véli, hogy egy éves távon is csak minimális emelés következhet be, de természetesen sok függ a forint árfolyamának alakulásától.

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, HVB és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés március 14-én történt.)

Az egy hónappal korábbi képhez viszonyítva észrevehető, hogy a 800 ezres mezőnyben jelentősen beleerősített a HVB és hosszabb távon a CIB is, a 6 hónapos időtáv azonban továbbra is a Raiffeisen akciós konstrukciója által bérelt.

Az Erste 1 hónapos távra csökkentett kamatán, így megelőzte a rátáját változatlanul hagyó HVB.


 


Milliók kellenek?

3 millió forint esetén nem adta olyan könnyen az elsőséget az Erste Bank: a vezető hely továbbra is az övé 1, illetve 6 hónapos időtávon annak ellenére, hogy előbbinél csökkentette a kamatot, míg utóbbinál megemelte azt.

A 3 hónapos sáv egyértelműen a Raiffeisen akciós betétjéé, éves távlatban pedig megéri odafigyelnünk a CIB megemelt kamataira.

A legjobb ajánlatokat a következő táblázat tartalmazza:

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Eredményt hirdetünk! (Összesítő táblázat)

8 millió forint esetében csak egy hónapos időtváon csökkent a maximálisan elérhető kamat (az Erste jóvoltából), a Raiffeisen azonban emelte akciós, 3 hónapos rátáját, mely így már 6.3%-ot tesz ki.

12 hónapos távon ennél az összegnél is egyértelműen a CIB-et érdemes választanunk, itt ugyanis 6.5%-ot is kaphatunk a pénzünk után.


 


A maximálisan elérhető kamatokat és az élenjáró bankok változását az alábbi táblázatok mutatják be az elmúlt egy hónap távlatában a vizsgált szegmensekben:


 

BÉT: emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 172,03 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel 72 415,44 ponton zárt csütörtökön.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 7. 21:12
Az ATV bejelentette, mikortól lesz látható régi-új munkatársa, Somos András a Fórum műsorvezetőjekén...
Összkép  |  2024. szeptember 7. 14:55
Közép-Európa országainak gazdasága akkor tud tovább erősödni, ha részben eltérő geopolitikai és gazd...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 7. 07:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 6. 18:04
Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a laká...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17