13 °C Budapest

Gyémántot kell venni? - Egy atombiztos befektetés...

Pénzcentrum
2006. április 25. 08:30

A fejlett nyugati országokban bevett szokás, hogy a sikeres, vagyonos emberek pénzük egy részét biztonsági okokból ékszerbe, drágakőbe és főként gyémántba fektetik. A gyémánt természetesen státuszszimbólum is egyben, de befektetésnek sem utolsó! Gondoljunk csak bele, hogy a gyémánt maga képviseli az értéket, míg egy virtuális értékpapír önmagában semmit nem ér. Az igazi érték és a befektetés alapja persze a gyémántpiac szerkezetéből adódik. Nézzük mit érdemes tudni, mielőtt minden pénzünket drágakőbe fektetjük!

 

 

Köztudott, hogy a gyémánt a legkeményebb kőzet a világon, amit semmi mással nem lehet megkarcolni, csak egy másik gyémánttal. A csillagászati magasságokba szökő ár persze nem a korábban is ismert tulajdonságból következik, hanem abból, hogy a piacon monopolhelyzetben lévő De Beers szándékosan leszorítja a kínálatot. A társaság termeli ki a világ összes gyémántjának 90%-át és a kereskedelem 95%-a felett gyakorol ellenőrzést. A cég alapítójának, Cecil Rhodes-nak alapfilozófiája máig is él, azaz ha a világon négyen szeretnének gyémántot venni, akkor ők mindig csak kettőnek adnak. A drágakő árát tehát évtizedek óta mesterségesen alakítják, a piac stabilitását pedig egy esetleges világháború sem nagyon zavarhatja meg, ebben áll a befektetés sajátossága.

 

 

A piacon szinte egyetlen módon lehet mellényúlni: ha elismert intézet hitelesítő adatai nélküli gyémántot veszünk. A CSO (Central Selling Organisation) által forgalmazott kövek mindegyike bevizsgált és hitelesített darab és mivel a De Beers által felügyelt ezen szervezet bonyolítja a forgalom nagy részét, nincs különösebb ok aggodalomra.

 

 

Az ásványt alapvetően a négy fő tulajdonsága alapján sorolják be, melyek a következők (4C):

·        csiszolási forma (cut)·        a súlyt jelölő karát (carat)·        az ásvány tisztasága (clarity)·        szín (colour

 

Fontos, hogy a karát a gyémántnál 0.2 grammnak megfelelő súlyt jelent, míg az arany esetében az aranytartalom százalékára utal.

 

 

A tisztaság nagyban befolyásolja a fényvisszaverő képességet, mivel különböző hasadások és zárványok lehetnek a gyémántban. Ennek fényében minél fehérebb, hibák nélküli egy gyémánt, annál többre értékelik. A színes darabok árfolyama általában alacsonyabb, bár időnként felkapnak egy-egy árnyalatot, ami hirtelen felértékelődik. (Összességében elmondható, hogy a tökéletes és a leggyengébb árnyalat között 8-10-szeres árkülönbség lehet.)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

 

A fentiek fényében nyilvánvaló, hogy a gyémánthoz szakértő kell, ez a befektetés különleges ismereteket igényel. A piaci árak alakulását persze a szakértők sem látják át, erre csak a gyémántkereskedők képesek, akikből itthon 10-nél is kevesebb van. A szakértők egytől-egyig egyetértenek abban, hogy gyémántot csak hosszú távra szabad venni, abban pedig biztosak lehetünk, hogy befektetésünk soha nem veszíti el értékét.

 

 

Hazánkban persze nem túl nagy az érdeklődés ezen egzotikus befektetés iránt, becslések szerint az ügyfelek mindössze 0.4-1 milliárd Ft értékben vásárolnak gyémántot évente. A magyarok a drágaköveket és ékszereket továbbra is inkább dísznek tekintik, mint befektetésnek.

 

 

Az igazsághoz persze hozzá tartozik, hogy a közelmúltban a PSZÁF által betiltott DT Diamond ténykedése meglehetősen elkedvetlenítette a piacot, hiszen 20%-ot meghaladó éves hozammal kecsegtette a szokásosnál magasabb áron gyémántot vásárló befektetőket. (A dolog szépséghibája, hogy az irányadó gyémánttőzsdei árak folyamatosan változnak és országonként is eltérnek, a meghirdetetthez fogható kiszámíthatóságról így korántsem beszélhetünk!) A piacot ismerő szakértők szerint egyébként legfeljebb 10%-os lehet az éves értéknövekedés...

 

 

A jövőben a hazai információszerzést remélhetőleg segítheti, hogy az egyik kereskedőcég, az RR Diamond Kft. antwerpeni mintára közép-európai gyémánttőzsdét szeretne létrehozni Budapesten. A tőzsde a kereskedők egymás közti ügyleteit segítené, nem az ügyfélvásárlásokat, az ismeretterjesztés miatt azonban kiemelkedő szerepe lehetne a hazai piac alakításában.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. október 18. 07:45
Nagyon szeretem a Facebook hirdetéseit, mert minden nap más titkot tudhatok meg a gazdaggá válásra....
MEDIA1  |  2024. október 17. 15:56
A jogtulajdonossal kötött exkluzív szerződés értelmében a focirajongók Magyarországon kizárólag az R...
Holdblog  |  2024. október 17. 09:08
Az erőltetett béremelések csak egy dologhoz vezetnek egy igen szűk munkaerőpiacon: inflációhoz. Zsid...
Kiszámoló  |  2024. október 16. 18:58
Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azé...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?