Borban a profit? - Érdemes lehet ügyeskedni!

Pénzcentrum
2006. március 31. 05:55

Gondoltál már arra egy-egy jobb bor kortyolgatása közben, hogy ínyencséged akár még pénzt is hozhat a házhoz? Amennyiben úgy érzed, hogy valamelyest értesz a borokhoz, vagy legalább érdeklődést mutatsz és képes vagy megállni, hogy évekig ne idd meg a nem mindennapi élménnyel kecsegtető üvegek tartalmát, akkor érdemes lehet elgondolkodnod a borbefektetésen! Egy-egy palack ügyes kiválasztásával szép hozamot lehet elérni, nézzük mire érdemes figyelni és mit javasolnak a szakértők!

 

 

 

Kezdő befektetőként alapszabály, hogy folyamatosan kövessük nyomon a rangos borversenyek eredményeit. Ezek tulajdonképpen hasonló szerepet töltenek be, mint a részvénypiacon a neves befektetési bankok minősítései, de a borpiacon még biztosabb az indikáció!

 

 

A tapasztalatok szerint egy-egy ilyen versenyen aranyérmet nyert bor ára szinte azonnal, jelentős mértékben megemelkedik.

 

 

A kereskedelmi forgalomban kapható borok esetében kétlépcsős áremelkedéssel kell számolnunk: a versenyeredmény publikálását követően rögtön megugrik az ár, ezt követően azonban a pincészeti készletek elfogyása újabb, 50-80%-os árrobbanást indukál. (Az érték a minőség mellett a ritkaságból származik, az idő múlásával pedig ezen második faktor jelentősen megdobhatja az árat.)

 

 

A tanulság tehát, hogy befektetőként szem előtt kell tartanunk a versenynaptárt és az aranyérmes borokat szinte az eredmény publikálása után azonnal meg kell vásárolnunk. Olykor ezekhez ekkor még "reklámáron" juthatunk hozzá, 2004-ben például előfordult, hogy egy villányi pincészet díjnyertes nemzetközi borát listaáron értékesítették, mert a pincészet kereskedői később értesültek a sikerről, mint a felkészült gyűjtők...

 

 

A kulcs tehát egyértelműen az informáltság, mellyel szinte kockázat nélkül lehet jelentős nyereségre szert tenni. (A fentihez hasonló arbitrázst kínáló esetekben szinte azonnal...)

 

 

Kezdőként persze nem árt elővigyázatosnak lenni és a fentiek szerint csak a szinte biztosra menni, különösen mivel sokaknak a borbefektetésről elsőként a muzeális aszúk vásárllása jut eszébe. Ezektől eleinte tartsuk távol magunkat, mivel 1989 után nagy mennyiségű hamisítvány került a piacra.

 

 

A hazai borokat megcélzó befektetők számára palackos érlelésre elsősorban a tokaji borkülönlegességek ajánlhatók. (Egy jól megválasztott 6 puttonyos aszú rendkívül hosszú életpályával rendelkezik: 200 éves korában még teljesen élvezhető.) Az aszú-piacon egyébként is folyamatos áremelkedés tapasztalható, számos új pincészet ugyanis a korábbinál magasabb árszinten kínálja termékét, melyet a piac szemmel láthatóan elfogadott.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

 

Magyarországon szemezgetve érdemes lehet még a hagyományos, hordós érlelésű, itthon termesztett szőlőből készített borokba, ezen belül elsősorban a hosszú palackos érlelést igénylő fajtákba fektetni. Sok gyűjtő és turista hajlandó igen komoly összeget áldozni 15-30 éves Hungaricumnak számító termékekre.

 

 

A külföldi piacokban gondolkodóknak a legtöbb szakértő a Bordeaux-i borokat ajánlja, mivel ezek jelenleg alacsony árszinten megvásárolhatók, 10-15 éves tárolást követően azonban valószínűleg jelentős haszonnal adhatunk tovább rajtuk. A tárolási körülményekre természetesen nagyon oda kell figyelni, mivel a nem megfelelő páratartalom és az ingadozó hőmérséklet tönkreteheti befektetésünket.

 

 

Összességében elmondható, hogy a díjnyertes borokkal nem nyúlhatunk mellé, 5-10 éven belül szép hozamra tehetünk szert, ennek mértéke azonban már számos tényezőtől függ.

 

 

Sok borbefektetési portál óvatosságra inti azonban az érdeklődőket, mivel a legtöbb nemzetközi szakértő szerint csak a legkivételesebb termékek hozhatnak szép hozamot. Egy 1961-es évjáratú Ch. Latour például 35 év alatt 15%-os éves átlagos megtérülést hoz, mely már kivételesnek számít, hiszen a legtöbb esetben 6.5% körüli értékkel lehet számolni.

 

 

Amennyiben azonban a tárolási költségeket is belevesszük az egyenletbe, akkor a 15%-os hozam 12% körülire apad, a 6.5%-os esetekben pedig 200% feletti veszteséget termelhetünk. (A tárolás szakszerűsége akár 100%-kal is befolyásolhatja a bor értékét.)

 

 

Mindezek fényében az érdeklődőknek érdemes lehet díjnyertes palackokra vadászni és eleinte "kicsiben" próbálkozni.

BÉT: emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 172,03 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel 72 415,44 ponton zárt csütörtökön.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 7. 21:12
Az ATV bejelentette, mikortól lesz látható régi-új munkatársa, Somos András a Fórum műsorvezetőjekén...
Összkép  |  2024. szeptember 7. 14:55
Közép-Európa országainak gazdasága akkor tud tovább erősödni, ha részben eltérő geopolitikai és gazd...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 7. 07:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 6. 18:04
Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a laká...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17