3 °C Budapest
Fagyasztás Motion Flying ázsiai Wok összetevők tűz lángok gasztro gastro gasztronómia főzés

Kvíz: Otthon vagy a konyhában, tudod mi a blansírozás vagy konfitálás? Csapjuk fel a gasztroszótárt!

2025. november 3. 18:02

A mai kvíz során a gasztronómia világába invitálunk: itt most nem a fakanál, hanem a tudásod lesz a főszerepben. Ha otthonosan mozogsz a konyhában, gyakran lapozgatod a szakácskönyveket, és a főzés nemcsak rutin, hanem szenvedély is számodra, akkor ez a gasztro kvíz neked szól. Tudod, mi a különbség a blansírozás és a marinálás között? Mit jelent a redukció, vagy mikor beszélünk emulzióról? Teszteld a gasztronómiai fogalmakban való jártasságodat, és derítsd ki, mennyire ismered a profi konyha nyelvét!

Kvíz: Otthon vagy a konyhában, tudod mi a blansírozás vagy konfitálás? Felcsaptuk a gasztroszótárt!

1/10 kérdés
Kezdjük egy egyszerűvel! Hogy nevezik a sertés rövidkaraj legértékesebb színhús részét?
csülök
szűzpecsenye
dió
frikandó
2/10 kérdés
Mi van az Orly bundában?
sajt
sör
cornflakes (kukoricapehely)
főtt burgonya
3/10 kérdés
Mi a flambírozás?
általában cukros bevonattal történő fényezés, díszítés
az étel magas alkoholtartalmú folyadékkal való leöntése és meggyújtása
A forrásban lévő étel sűrítése tejszín, tejföl vagy tojás segítségével
gyorsfőzés, vagy előforrázás
4/10 kérdés
Melyik francia étel hasonlít leginkább a magyar lecsóhoz?
Boeuf Bourguignon
Tarte Tatin
Quiche Lorraine
Ratatouille
5/10 kérdés
Mi a posírozás lényege?
fűszeres, általában savanykás lében való, lassan, gyöngyözve forraló főzés
az étel szitán való átpasszírozása (ma gyakran botmixerrel előaprítva), golyóvá formálása és kisütése
az étel megtűzdelése szalonnával
a gőz fölött történő konyhai műveletek (olvasztás, habverés)
6/10 kérdés
Milyen az "Al dente" főzött tészta, zöldség, stb?
roppanós, harapható, nem túl puha
alacsony hőfokon puhára főzött
zöldfűszeres főzővízben főtt
teljesen kemény, szinte nyers
7/10 kérdés
Mi az étlapokon egyre gyakrabban szereplő kruton szó jelentése?
cukorral kevert, fűszerezett szesz, melyet fogyasztás előtt rövid időre meggyújtanak
pirított kenyérkocka
a krumplistészta urizáló neve
virsliszerű, legalább 32 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt húskészítmény
8/10 kérdés
Milyen alakúra aprítjuk a zöldséget, ha julienre vágjuk?
karika
kocka
hullámos hasáb
gyufaszál
9/10 kérdés
Mit jelent a temperálás?
az ételkészítés során a hőmérséklet szabályozása, egy ételnek vagy italnak a megfelelő hőmérsékletűre állítása
könnyű, hideg palacsintatésztába mártás, majd forró olajban ropogósra és aranybarnára sütés
az étel lekenése egy olajos-vizes emulzióval a pirulás érdekében
az étel elkészítési idejének felgyorsítása
10/10 kérdés
Végül egy kifejezetten magyaros kérdés. Milyen étel a tokány?
vad-l vagy marhahúsból készült étel, melyet gyökérzöldségekből készült, citromos-mustáros savanykás mártással tálalnak
amikor az egyforma kockákra vágott alapanyagokat sűrű szaftos étellé főzik össze
bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel
borssal, gombával, füstölt szalonnával, tejföllel ízesített húsétel, melyben a húst ujjnyi csíkokra vágják
Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 16. kedd
Etelka, Aletta
51. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?