9 °C Budapest

Így bukják el a gyesen lévők a fizetett szabadságot

Pénzcentrum
2011. július 23. 07:32

Nem jár rendes szabadság a jövőben a fizetés nélküli szabadság idejére - derül ki a Munka törvénykönyve tervezett módosításából. Ez különösen hátrányosan érinti a gyesen, gyeden lévő kisgyermekes anyákat. Kisebb léptékekben növekednének az életkor előrehaladtával kiadható plusz szabadságnapok, s csak a 26. életévtől járnának. Legfeljebb 30 napot meg nem haladó betegség idejére jár rendes szabadság a jövőben, szemben a hatályos szabályozással, amikor a betegség teljes időtartamára megilleti a dolgozót a fizetett szabadság.

A tervezett törvénymódosítás szerint továbbra is 20 nap lesz az alapszabadság mértéke. Az életkor alapján azonban a jövőben nem az alapszabadsága növekedne a munkavállalónak, hanem pótszabadságra lenne jogosult. A jelenleg hatályos szabályozás szerint a 25. életév betöltésének évétől emelkedik 1 nappal a szabadságidő. A tervezett módosítás szerint azonban csak a 26. életév betöltésétől kezdődne a növekedés. Ráadásul csak a 31. életév betöltése után járna 2 nap pótszabadság, miközben a mostani szabályozás szerint ettől az életkortól már 3 nappal több szabadság illeti meg a munkavállalókat. (vesd össze táblázatainkat!).

A módosítási javaslat szerint a munkavállalót nem illeti meg szabadság a munkával nem töltött idő után. Így a hatályos törvénnyel ellentétben a fizetés nélküli szabadság idejére nem jár majd rendes szabadság.

Nem jár rendes szabadság arra a munkában nem töltött időre sem, amelyre a munkavállaló távolléti díj-, illetve átlagkereset-fizetésben részesül.


A szabadságolásban is hátrányban a kisgyermekesek

Különösen hátrányosan érinti ez a tervezett módosítás a kisgyermekes anyákat, akiket a jelenlegi szabályok szerint a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére is megilleti a rendes szabadság. A gyermekes nőknek csak a szülési szabadság idejére jár rendes szabadság. 

A törvénymódosításban új elemként jelenik meg a fizetés nélküli szabadság címszó alatt a szülési szabadság fogalma. Eszerint a nőt huszonnégy hét (168 nap) szülési szabadság illeti meg, amit négy héttel a szülés várható időpontját megelőzően kell kiadni.

Azt még nem lehet tudni, hogy milyen átmeneti szabályok vonatkoznak majd azokra, akik jelenleg fizetés nélküli szabadságon vannak, vagy még a törvény hatályba lépése előtt igénybe fogják venni ezt a lehetőséget például azért, mert gyermeket szülnek.

A várakozások szerint jövő év elejétől lesznek érvényesek az új módosítások. A törvény hatályba lépéséről viszont külön törvény rendelkezik majd. A javaslat indoklása szerint ez a megoldás nagyobb kódexek esetén szokásos. Mivel az új Munka törvénykönyve rendkívül nagyszámú egyéb jogszabályt is érint, számos átmeneti szabályt kell majd a módosítás révén megalkotni.

KATTINTS! Kirúghatják a kisgyermekeseket és a nyugdíj előtt állókat is

Mint azt korábbi cikkünkben megírtuk, a kisgyermekeseket az a tervezett intézkedés is hátrányosan érinti, hogy már a védettség ideje alatt, vagyis a legkisebb gyermekük 3 éves kora előtt rendes felmondás keretében is közölheti velük a főnökük, hogy a későbbiekben nem tart igényt a munkájukra. Ez azt jelenti, hogy a védett időszak lejártát követő napon egyből elkezdődik a felmondási idő, vagyis megszűnik a 30 napos "türelmi" idő.


Hosszan tartó betegség idejére sem jár rendes szabadság

Jelentős szigorítás a mostani szabályozáshoz képest az is, hogy a jövőben csak a naptári évenként 30 napot meg nem haladó keresőképtelenség idejére illeti meg a dolgozót a rendes szabadság. Jelenleg a betegség miatti keresőképtelenség teljes időtartamára jár ez a jogosultság.

Meg lehet osztani a gyermekek után járó pótszabadságot

Megmarad a gyermekek után járó pótszabadság lehetősége. A munkavállalót a tizenhat évesnél fiatalabb egy gyermeke után kettő, két gyermeke után négy, kettőnél több gyermeke után összesen hét munkanap pótszabadság illeti meg. A gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti.

A pótszabadság az anyának, illetve - a szülők döntése alapján - az apának jár. Új elem a törvényjavaslatban, hogy a pótszabadságot a szülők nyilatkozata alapján megosztva is igénybe lehetne venni.

Minden fogyatékost megilleti majd a pótszabadság

A jövőben valamennyi fogyatékos munkavállalóra kiterjesztik a jelenleg csak a vakoknak járó pótszabadság lehetőségét. Eszerint a fogyatékos munkavállalóknak évenként öt munkanap pótszabadság jár. Fogyatékos munkavállaló, akinek legalább 50 százalékos mértékű egészségkárosodását a rehabilitációs szakértői szerv megállapította.

A jelenlegi szabályozáshoz hasonlóan a fiatal munkavállalónak évenként öt munkanap pótszabadság jár, utoljára abban az évben, amelyben a tizennyolcadik életévét betölti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A föld alatt állandó jelleggel, illetve az ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen naponta legalább három órát dolgozó munkavállalót évenként öt munkanap pótszabadság illeti meg.

A munkáltatóknak kedvez a szabadságkiadás új rendje

A szabadságot - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató adja ki. A tervezett új szabályok szerint a munkáltatónak csak évente 5 nap szabadságot kellene kiadnia a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét továbbra is legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.

A jelenlegi szabály az alapszabadság egynegyedében határozza meg ezt a kötelezettséget. Mivel a jövőben az életkor előrehaladtával nem nő az alapszabadság, hanem pótszabadságot kapnak a munkavállalók, ez a módosítás lényegében nem jelent változást a mostani előírásokhoz képest.

Az viszont könnyítés a munkáltatók számára, hogy csak a munkaviszony első hat hónapját követően terhelné őket ez a kötelezettség, míg a jelenlegi szabályok szerint már három hónap után érvényes ez a szabály.

Kit érdekel a család?

Megszűnik az a lehetőség, hogy a munkavállaló családi vagy egyéb személyes körülményeire tekintettel a 15 napos bejelentési határidő mellőzésével is szabadságra mehessen. Jelenleg erre az alapszabadság egynegyedének terhére van lehetőség összesen három napra, legfeljebb három alkalommal.

Nehezebb lesz megszervezni a pihenésüket azoknak a munkavállalóknak, akiknek a pihenőidejükkel nagyobb részben ténylegesen a munkáltató rendelkezik. A szabadság kiadásának időpontját ugyanis már nem egy hónappal, hanem csak 15 nappal a szabadság kezdete előtt kell majd közölni a munkavállalóval.

Továbbra is életben maradna az a szabály, hogy a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek, illetve a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén módosíthatja a szabadság kiadásának közölt időpontját, vagy megszakíthatja a munkavállaló már megkezdett szabadságát.

A jelenlegi szabályokkal egyező módon azt is megteheti, hogy az adott évi szabadság egynegyedét csak a rá következő évben, legkésőbb március 31-ig, kollektív szerződésben rögzített esetekben június 30-ig adja ki. A munkáltató köteles megtéríteni a munkavállalónak a kiadás időpontjának módosításával, illetve a megszakítással összefüggésben felmerült kárát, illetve költségeit.


Könnyebb lesz megszabadulni a nemkívánatos dolgozótól

Nem védekezhet a munkavállaló a kirúgása előtt a vele szemben felhozott kifogások ellen. Ha a bíróság megállapítja, hogy jogellenesen bocsátották el, akkor pedig nem kapja meg az elmaradt munkabérét, hanem legfeljebb a 18 havi átlagkeresetének megfelelő kártérítés illetné meg.

Nézd meg korábbi cikkünket:  Téged is könnyen kirúghatnak - így változik a Munka törvénykönyve

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem