otthoni iroda koncepció. Anya és a baba dolgozik egy laptopon. közelkép.

Rájár a rúd a magyar édesanyákra: hiába mennének vissza dolgozni, ezzel kevesen számolnak

2024. szeptember 27. 19:33

Szigorú szabályok védik a gyermeket vállaló alkalmazottakat, mégis számos akadály várhatja azokat, akik a szülési szabadság lejártát követően vissza szeretnének térni a munkába. Sok érintett munkavállaló negatív tapasztalatokról számolt be erről az időszakról, de a munkáltatók többsége (68%) kellően rugalmasnak tartja a szülési szabadságról visszatérő dolgozóknak kínált feltételeket.

A család bővülésével a szülők életének fókusza is kiszélesedik, sokkal inkább előtérbe kerül a magánélet és a munka közötti egyensúly fontossága (97%), ami törvényszerűen kihat a karrierre is. A drasztikusabb változás, ami a munkából való átmeneti, de hosszabb kiesést jelenti, hazánkban továbbra is inkább a nőket érinti: a Profession.hu országos felmérésében részt vevő férfiak közül csak minden huszadik maradt otthon valamilyen formában a kisgyermekével és mindössze 3%-uk tette ezt egyedül.

Az otthon töltött időszak végeztével az érintettek többsége leginkább saját döntéseként élte meg a munkába való visszatérést (53%), ez az arány az alapfokú végzettségű nők esetében volt a legalacsonyabb (37%). Azonban mégis az ő esetükben nem volt olyan válaszadó, aki a munkahelyét, vagy a főnökét jelölte volna meg nyomásgyakorlóként. Utóbbi a leggyakrabban a felsővezetőkkel történt meg (12%).

Képzettségtől és beosztástól függetlenül a legtöbb nő anyagi okokból állt ismét munkába (79%), ezt követte a belső motiváció (38%) és a karrierépítés (14%), de előfordult, hogy családi nyomásra (5%) tett így, vagy a munkahelyéről érkezett a sürgetés (7%).

Munkáltatói segítség a visszatéréshez

A cégek megkönnyíthetik a szülők visszatérését a munkaerőpiacra, erre számos intézkedés létezik, ami hozzájárulhat a zökkenőmentes integrációhoz. A kérdéskörben érintett magyar munkavállalók 60%-ánál a rugalmas munkaidő vagy home office lehetőség például elérhető a munka-magánélet optimális egyensúlyának biztosítására. 44% arról nyilatkozott, hogy vezetői segítséget kapott az elhelyezkedéshez. Ennél jóval ritkábban vehettek részt célirányú képzésen (16%) vagy mentorálásban (13%), karriertervezési és továbbképzési lehetőséget pedig nagyon ritkán építettek be a vállalatok a gyakorlatba (6%).

A gyermekek munkaidőben történő felügyeletéről a szülőknek kell gondoskodniuk szinte minden esetben, mindössze 1% számára biztosított a munkahelyen a gyermekfelügyelet. Így a legtöbbször az intézmények (bölcsőde, óvoda) gondokosnak a gyermekekről (81%), illetve a családtagok és barátok (11%). Legkevésbé a bébiszitter foglalkoztatása jellemző (2%) – kivéve a felsővezető beosztásban dolgozóknál, akik körében minden negyedik szülő választja ezt a megoldást.

Az átlátható tájékoztatás és az információ elérhetővé tétele kulcskérdés

A gyermek születését követően több országhoz képest Magyarországon hosszabb az az államilag támogatott időszak, amit otthon tölthet a szülő; ezt a válaszadók fele (51%) ki is használta és csak 24 hónap után tért vissza dolgozni. Ez az arány magasabb volt a fizikai munkát végzők körében (67%), míg a felsővezetőkre volt leginkább jellemző a gyors, 3 hónapon belüli munkába állás (12%).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A szülési szabadság alatt jelentős változások mehetnek végbe a munkaerőpiacon, amelyből az újdonsült szülő kimarad: a családi teendők mellett kevesebben követik a szakmájukban (44%), valamint ahhoz kapcsolódóan a gazdaságban, a társadalomban lezajló folyamatokat. Ez idő alatt eltávolodnak a hivatásuktól, majd sokszor az információhiány akadályozza őket az újbóli elhelyezkedésben.

Az érintett munkaerőpiaci csoport megsegítésére indítottuk el idén az UNICEF Magyarországgal szakmai együttműködésben Az emberi oldal kezdeményezésünket, amely keretében kutatási eredményeink mellett a lehető legtöbb információt gyűjtöttük össze, hogy a kisgyermekes szülők, a gyermekvállalást tervező munkavállalók és a munkáltatók egy helyen, célzottan kapjanak hasznos és hiteles információt, segítséget a munkavállalással, munkaszervezéssel kapcsolatban

– mondta el Varga Balázs, a Profession.hu marketing igazgatója.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.09.26 13:44
Stresszes a munkája, éjszaka sem tud eleget pihenni és magas a vérnyomása? Ez az egyik lehető legros...
perfekt  |  2024.09.18 15:59
A munkavédelmi előadó olyan szakember, aki a munkavédelem területén segíti a vállalatokat és szervez...
laskainelli  |  2024.09.18 09:24
A hűtlenség a kapcsolatban hosszú időre megtörheti a bizalmat a két fél között. A bizalmat újra meg...
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 27. péntek
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Kutatók éjszakája
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?