Workers at a distillery

Szigorú vizsgálatsorozatot indított a minisztérium: ezeken a munkahelyeken rengeteg a mulasztás

2024. szeptember 20. 18:02

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a magyar munkavállalók és családjaik védelme érdekében idén tavasszal célvizsgálatot rendelt el a veszélyes anyagot használó cégek körében. A munkavédelmi hatóság országszerte közel 400 munkáltatót ellenőrzött, a célvizsgálat során 2684 olyan szabálytalanságot azonosítottak, amely intézkedést igényelt, továbbá 428 szabálytalan tevékenységet függesztettek fel - jelentette be pénteki közleményében a minisztérium.

A hatóság a jövőben is határozottan fellép a munkavállalók egészségét és biztonságát – ezáltal pedig családjaik megélhetését – veszélyeztető, szabálytalan munkakörülmények megszűntetése érdekében. Hangsúlyozták: a széles körben lefolytatott célvizsgálat eredményeként a munkavédelmi hatóság a veszélyes anyagot felhasználó cégek 91,5 százalékánál tapasztalta valamely munkavédelmi szabály megsértését, a szabálytalansággal érintett munkavállalók száma megközelítette a tízezret.

A leggyakoribb mulasztások között szerepelt a hiányos tájékoztatás, a nem megfelelő minőségű munkahelyi levegő biztosítása, a vegyi anyagok szabálytalan tárolása, valamint az orvosi vizsgálatok elmaradása. Az NGM hangsúlyozta: a munkavédelmi hatóság szigorúan és következetesen járt el, 11 munkáltató esetében, ahol a dolgozók életét, testi épségét vagy egészségét súlyosan veszélyeztető munkavédelmi hiányosságokra, szabálytalanságokra derült fény, a hatóság több mint 20 millió forint bírságot szabott ki.

A minisztérium kiemelte: az előírt orvosi vizsgálatok a munkavállalók egészségének hosszú távú megőrzését biztosítják. A kormány számára éppen ezért kiemelten fontos, hogy az orvosi alkalmassági vizsgálatokra vonatkozó új szabályozás alapján is minden olyan munkakörben megmaradjon a kötelező vizsgálat, ahol a munkavállaló veszélyes anyagot használ. Az ellenőrzés során több mint 100 munkavállaló esetében hiányzott az orvosi vizsgálat, ezekben az esetekben a munkavédelmi hatóság az érintett munkavállalókat egészségük és biztonságuk védelme érdekében azonnal eltiltotta a munkavégzéstől.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által elrendelt célvizsgálat a munkavállalók egészségének és biztonságának védelmét erősíti, keresőképességük megőrzését, ezáltal családjaik megélhetését biztosítja. Mindezek mellett tudatosítja a munkáltatókban a munkavédelmi szabályok be nem tartásnak elkerülhetetlen következményeit. A veszélyes anyagot használó cégeknél dolgozók érdekeit szem előtt tartva az ellenőrzések a tavaszi célvizsgálatot követően sem zárulnak le, sőt a családok védelme érdekében az év végéig intenzíven folytatódnak tovább - ígérte az NGM.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.09.18 15:59
A munkavédelmi előadó olyan szakember, aki a munkavédelem területén segíti a vállalatokat és szervez...
laskainelli  |  2024.09.18 09:24
A hűtlenség a kapcsolatban hosszú időre megtörheti a bizalmat a két fél között. A bizalmat újra meg...
hrdoktor  |  2024.09.17 09:54
Az egész napos irodai munkavégzés közben hajlamosak vagyunk rá, hogy csak kutyafuttában kapjunk be n...
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 21. szombat
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?